גניבה בצבא

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

כאשר דנים בסוגיה של עבירות רכוש וגניבה בצבא, על חיילים בצבא חלים שני מערכות חוקים במקביל – המשפט הצבאי והמשפט המדינתי באמצעות חוק העונשין וכן חוק השיפוט הצבאי. חוקים אלו יחולו במקרים של עבירות רכוש בכלל, ועבירת הגניבה בפרט. במאמר זה נבחין בין שני סוגי עבירות רכוש בצבא – גניבות מחיילים (למשל גניבה של טלפון סלולרי) וגניבות רכוש צבאי.

 

עבירות רכוש במסגרת צבאית

עבירות אלו אמנם נפוצות (בייחוד עבירות כנגד רכוש הצבא), ולעיתים רבות נקראות במסווה שאינו נשמע לנו כפלילי, כגון ״השלמת ציוד״ מהפלוגה השכנה, לעשות טובה לחבר וכו׳, אולם על חיילים לדעת כי מדובר בעבירות אשר עלולות להיות פליליות ואף להוביל למאסר ככל שמדובר בעבירות חמורות.

 

מה ההשלכה של ביצוע עבירת רכוש?

חיילים עשויים לחשוב, והדבר אך יהיה טבעי, כי ביצוע עבירות במסגרת השירות הצבאי, גורר השלכות בתוך אותה מסגרת בלבד. למשל, חייל המסרב פקודה אשר ייענש רק במסגרת הצבא, ולאחר שחרורו מצה״ל יוכל להמשיך את חייב האזרחיים ללא גם כתם שיידבק בו בחייו באזרחות. אולם, לא כך עבירות רכוש (וכן עבירות רבות אחרות)! במקרה בו חייל ייחקר על ידי מצ״ח לאור חשד לביצוע עבירת רכוש, כפי שנפרט בהמשך, ובמידה ולאחר סיום הליך החקירה יורשע על ידי בית הדין הצבאי, ההרשעה עלולה להוביל לרישום פלילי אשר יכתים את שמו של המורשע גם בחייו באזרחות. כיידוע, הרשעה בפלילים גוררת השלכות רבות, כגון פגיעה בתעסוקה, פגיעה ביכולת לבקש הלוואות ועוד. חשוב שתדעו כי התקופה הצבאית איננה מרחב סטרילי. התנהגותכם בבסיס יכולה להשליך גם על חייכם בעתיד.

במידה והנכם חשודים בביצוע עבירת רכוש, ובין אם כבר נחקרתם, חשוב שתזכרו כי עומדת לכם הזכות המלאה לקבל סיוע משפטי ראוי ומקצועי אשר ישמור על כלל זכויותיכם, ללא קשר למידת אשמתכם בביצוע העבירה. למאמר חשוב על השלכותיו של רישום פלילי במסגרת הצבא על החיים באזרחות לחצו כאן.

ישנם סוגים שונים של עבירות רכוש עליהם נפרט במאמר זה:

  1. גניבה מחייל אחר
  2. גניבת רכוש מרשות הצבא
  3. גניבה בידי עובד ציבור

 

גניבה בצבא מחייל אחר

ללא קשר לסוג הרכוש הנגנב, כל עוד מדובר ברכוש אישי (כסף מזומן, מכשיר טלפון סלולרי, רכב פרטי וכיוצא באלה), גניבה שכזו מהווה עבירה פלילית בהתאם לקבוע בסעיף 84 לחוק השיפוט הצבאי, אשר קובע כי:

״חייל שהוציא ביודעין ושלא כדין, מרשות חייל אחר כסף או רכוש אחר, דינו – מאסר שנתיים״

לשון החוק מפורשת וחד משמעית. לצבא ולמדינה ישנו אינטרס למנוע גניבות. הפסיקה הענפה בתחום זה קובעת כי גניבה מהווה פעילות פסולה, על אחת כמה וכמה במסגרת השירות הצבאי, כאשר ישנה חשיבות עליונה לייצור יחסי אמון בין חיילים היוצאים יחד לקרב. אמנם, החוק קובע מאסר של עד שנתיים, כך שאין הכרח כי זה העונש שייגזר על מורשע, אולם לאור החומה היתירה של העבירה, יש נטייה להחמיר עם חיילים שהורשעו בגניבה מחיילים אחרים.

בפני הפרקליטות הצבאית ישנם כמה אפשרויות שונות כיצד לטפל בעבירות של גניבת מחיילים, לרבות העמדה לדין משמעתי כאשר מדובר בגניבה של רכוש אשר שוויו קטן מ-1,000 ש״ח, הגשת כתב אישום בהתאם לסעיף 84 לחוק השיפוט הצבאי, ובמקרים חמורים במיוחד להגיש כתב אישום בהתאם לחוק העונשין (סעיף 384) אשר עונשו עלול להגיע לעד שלש שנות מאסר בפועל, וכן עריכה של הסדר מותנה (המכונה גם הסדר הקפאה) אשר ימנע הגשה של כתב אישום כנגד החייל. כפי שניתן לראות, קיימות תוצאות רבות למקרה של גניבה מחייל, בין אם תוצאה קלה ובין אם קשה, ומסיבה זו התנהלותו של חייל שנחקר בחשד לביצוע גניבה עלולה להשליך על עתידו, באופן אשר מגביר את החשיבות קבלת ייעוץ משפטי.

 

גניבת רכוש צה״ל

חיילים (וגם אזרחים עובדי צה״ל) נמצאים באינספור מצבים בהם יש להם את ההזדמנות לקחת ציוד צבאי, כגון מזון, ביגוד, דלק רכבים ועוד. מרבית החיילים לא יבצעו גניבות של ציוד כגון כלי נשק ואמצעי לחימה היות וברור לכולם באופן אינטואיטיבי שמדובר בעבירה מסוכנת אשר פוגעת בביטחון המדינה וכן בעבירה שתגרור עונש כבד גם ללא הכרה של החוק. ואולם, לעיתים בגלל הפער הגדול בין גניבה של נשק וגניבה של שלוקר או חולצה, חיילים עלולים לטעות ולחשוב שגניבה של האחרון אינו נורא ולא יפגע בהם.

אולם, סעיף 77 לחוק השיפוט הצבאי קובע כי הוצאת רכוש צבאי מרשות הצבא מהווה עבירה פלילית לפיה:

״(א) חייל שהוציא ביודעין ושלא כדין רכוש צבאי מרשות הצבא, דינו –

(1) מאסר שלוש שנים – אם ערך הרכוש אינו עולה על הסכום הקובע;

(2) מאסר שבע שנים – אם ערך הרכוש עולה על הסכום הקובע…״

 

חשוב לציין, עבירה זו חלה על שני מקרים שונים – כאשר הרכוש הצבאי יוצא מידי הצבא ומועבר לידיו של אזרח וכאשר הרכוש עובר מידיה של יחידה צבאית אחת ליחידה צבאית אחרת. המקרה האחרון נראה כתמוה, ואף במקרים רבים מתבצע ללא כוונה זדונית, אלא מתוך רצון לסייע לעמיתים ביחידה אחרת אשר זקוקים לרכוש. ההנחה לפיה כל עוד הרכוש נשאר בידיים של הצבא לא מדובר בעבירה פלילית הינה הנחה שגויה!

כפי שפורט לעיל, לפרקליטות הצבאית יש שיקול דעת רחב האם לנקוט בדין משמעתי, פלילי וכן ביצוע הסדר מותנה, כאשר במצבים אלו לנגד עיניו יעמדו שיקולים כגון סוג הרכוש, תפקיד החשוד, תמורה ועוד. ראוי לציין – ככל שמדובר במקרה של גניבת או העברה של נשק, מדובר בעבירה חמורה ביותר עליה יש להקדיש דיון נפרד.

 

גניבת רכוש צה״ל על ידי עובד ציבור

כפי שצוין לעיל, ישנה חפיפה אפשרית בין הדין הפלילי הצבאי לבין הדין הפלילי האזרחי. המקרה של גניבה בידי עובד ציבור, למשל במקרה של אזרח עובד צה״לֹ, מהווה דוגמא לכך. במקרים רבים אזרחים עלולים לנצל את הגישה שלהם לרכוש צבאי יקר ולשלשל אותו לכיסם. אולם, מדובר בעבירה חמורה בעלת עונש כבד. סעיף 390 לחוק העונשין קובע כי:

״עובד הציבור הגונב דבר שהוא נכס המדינה או דבר שהגיע לידיו מכוח עבודתו, וערכו עולה על אלף שקלים חדשים, דינו – מאסר עשר שנים.״

 

זימנו אתכם לחקירה בנוגע לחשד לגניבה? אתם חוששים שמישהו חושד בכך שביצעם עבירת גניבה?

אל תישארו לבד! התייעצו עם עורך דין צבאי מומחה אשר יסייע וימליץ לכם כיצד עליכם לפעול בחקירה. במידה וכבר נחקרתם – ביכולתו של עורך דין למקסם את האינטרסים שלכם במסגרת המציאות אליו נקלעתם. ההבדל בין התנהלות לבד לבין קבלת ייעוץ מעורך דין יכול להיות ההבדל בין הרשעה בפלילים לבין סגירת התיק. בין אם כבר נחקרתם ובין אם זומנתם לחקירה – צרו קשר עם עורך דין צבאי מומחה מירי יעקב גביש אשר תלווה אתכם במהלך ההליך המשפטי ותסייע לכם לעמוד על זכויותיכם.

גניבה בצבא
גניבה בצבא
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>