המחלקה המשפטית הצבאית היא האחראית במקרים של עריקות חייל משירות מילואים. עריקות שכזו מוגדרת עבירה על חוקי הצבא.
אדם שמקבל צו מילואים מיחידתו, צו שנשלח כחוק לכתובתו הידועה ברשומות ומתעלם ממנו, ולא מתייצב בהתאם לזימונו, יוגדר כ'עריק משירות המילואים', ויואשם בעבירה של היעדרות משרות מילואים שלא ברשות. זוהי אחריותו שלו, לעדכן את רשויות הצבא בעת שינוי כתובת. טעות לחשוב שהיחידה היא שיוצרת קשר עם חיילי המילואים שלה ומתעדכנת לגבי פרטיהם, טענה בדבר אי הגעת הצו לכתובתו העדכנית של החייל, לא תתקבל. תקנות שירות הביטחון מגדירות את חובתו של החייל להתעדכן מול יחידתו כל שנה וחצי לערך במקרה ולא קיבל צו התייצבות או הוראת התייצבות טלפונית כלשהי.
כיצד הצבא נוהג בעריקי שירות מילואים
אדם שנעדר משירות מילואים יכול שיואשם בגין עבירת עריקות או יכול שיישפט ע"י קצין בכיר ביחידתו בגין עבירה משמעתית זו. מידת חומרת הענישה נקבעת עפ"י כמות הפעמים שאותו אדם עבר את העבירה המדוברת. איש מילואים שנעדר כבר בעבר מזימון למילואים והוא נוהג לעשות זאת לעיתים תכופות- צפוי שייעצר ע"י המשטרה הצבאית ויועמד לדין בבימ"ש צבאי בגין העבירה והעונש הקבוע בחוק הוא עד שלוש שנות מאסר. הסיבות הקובעות את הוצאת כתב האישום כנגד חייל המילואים שמורות לפרקליטות העריקים בצבא אך צפוי שחייל שנעדר פעמים רבות ולאורך זמן 'התחמק' מזימונו לשירות המילואים, יואשם בגין העבירה.
רמות העונש שונות במקצת מהעונש הנגזר על חיילי חובה. העונש מוחמר בהתאם למספר ההיעדרויות מזימונים שונים, אורך הזמן של כל היעדרות וכדומה. בעת ההתייצבות מול בית הדין הצבאי החייל יפרט את נסיבות היעדרותו מהשירות, כמו גם נסיבות אישיות; עיסוקים שונים, עבודה שלא אפשרה לצאת לשירות או מצוקה משפחתית כזו או אחרת. למרות שהפרקליטות מודעת לבעיות הנ"ל, כלל חיילי המילואים נתקלים בבעיות דומות ובכל זאת מגיעים לשירות. על כן היא מדגישה זאת בפני בית הדין, במטרה שזה יעניש בחומרה את המקלים ראש ונעדרים משירות המילואים. בכדי לא להיענש שלא לצורך, או בחומרת יתר על ידי בית הדין הצבאי, מומלץ לשכור עו"ד צבאי שיסייע לאותו חייל מילואים בייצוגו מול צה"ל וישמור על זכויותיו מול הפרקליטות הצבאית.
איש מילואים שלא יוצר קשר עם יחידתו, מסכן עצמו בהעמדה לדין משמעתי בגין עבירה זו ואם לא יצר קשר עם יחידתו מעל ל4 שנים, הוא מסכן עצמו בהעמדה לדין בבימ"ש צבאי בגין עבירה זו.
"רמות העונש שונות במקצת מהעונש הנגזר על חיילי חובה. העונש מוחמר בהתאם למספר ההיעדרויות מזימונים שונים, אורך הזמן של כל היעדרות וכדומה."
כיצד עו"ד צבאי יכול לעזור בסיטואציה
עו"ד צבאי יבחן שהתנהלות החקירה מתנהלת כדין. האם צו המילואים נשלח לכתובת עדכנית הרשומה ברשומות צה"ל,האם הצו נחתם ע"י הגורם המוסמך לכך והאם לפרקליטות הצבאית יש תיעוד לכך שהצו נשלח. בכדי להרשיע את איש המילואים יש צורך להוכיח את כל הסוגיות הנ"ל. במקרה שיצליחו במשימתם, ישנו סיכוי סביר שאיש המילואים יורשע בגין עבירת עריקות מצה"ל עפ"י סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי ויצפה לעונש של עד שלוש שנות מאסר.
בכדי לא להגיע להרשעה שכזו ולמקסם את אפשרויותיך, יש צורך לשכור את שירותיו של עו"ד צבאי מנוסה ומקצועי שיוכל להגן על זכויות חייל המילואים ולוודא שההליך מתנהל כדין ולייצג אותו בצורה שתאפשר השגת תוצאה מיטבית בהתאם לראיות הנתונות במקרה ספציפי.
צה"ל נוהג להחמיר עם הנעדרים מהשירות הצבאי, בין אם מהשירות הסדיר או משירות המילואים. צה"ל כ'צבא העם' רואה חשיבות רבה בהתגייסות והרתמות לשירות בעת שנקראת אליו ולכן אינו מקבל כיאות את הנעדרים מהשירות. יש להימנע מהיעדרות שלא לצורך מהשירות ובמידת הצורך, להיוועץ בעו"ד צבאי שייצג אותך מול הצבא והפרקליטות הצבאית במידה וכן נעדרת מצו התייצבות לשירות מילואים, זאת בכדי למנוע הענשה חמורה של החייל בצורה לא מוצדקת.
ניתן למצוא מאמרים משפטיים נוספים באתר LawData – מאגר פסקי דין