פרופיל 21

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

לצה"ל ישנה מערכת לסיווג כל חייל לפי מדרג הפרופילים הבנויים במעין מבנה "סולם". הקריטריונים העיקריים נובעים ממצבו הנפשי והפיזי של החייל, בהתבסס על הנתונים שנאספים עליו מהגעתו לצו ראשון, ובמקרים מסוימים גם במהלך שירותו הצבאי. הפרופיל המורכב ביותר הוא פרופיל 21, זה שמזכה בפטור משירות צבאי. כל המשמעויות, ההשלכות, הקריטריונים והמידע הנחוץ אודותיו- יסופקו במאמר זה. 

 

לא מה שנוהגים לחשוב

פרופיל 21 הפך זה מכבר למונח שגור בשיח הציבורי, שכן הוא מעיד על הפרופיל הנמוך ביותר שניתן לקבל במסגרת צה"ל, ומעניק פטור מלא משירות או אי גיוס מלכתחילה לכל בעלי פרופיל זה. בניגוד למה שנהוג לחשוב, פרופיל 21 לא מוענק רק מסיבות נפשיות, אלא משקף את אלה הסובלים מבעיות רפואיות מורכבות וקשות שלא מאפשרות לצבא לקחת אחריות במידה והמצב עלול להידרדר לנקודת אל חזור כזו או אחרת.

רבים נרתעים מההגדרה של פרופיל 21, זאת בשל ה"השלכות" שעלולות להעיב על המשך חייהם האזרחיים של בעלי הפרופיל. אגדות אורבניות כמו חוסר יכולת להתקבל למוסדות אקדמיים, החזקת רישיון נהיגה או אפילו מניעת קבלת משכנתא בבוא היום- כל אלה מיתוסים שיופרכו בהמשך המאמר.

 

קביעת הפרופיל

קביעת פרופיל 21 מתבצע על ידי קב"ן (קצין בריאות הנפש) של אותה יחידה אליה החייל משתייך, או על ידי הקב"ן הקולט את המועמד לשירות במסגרת צו ראשון, וכן על ידי וועדה רפואית הבוחנת את הנתונים הפיזיים והנפשיים שנאספו על ידה.

קב"ן הוא למעשה פסיכיאטר, פסיכולוג או עובד סוציאלי, שבעזרת חוות דעת רפואית מקצועית קובע כי החייל אינו כשיר לשירות בצה"ל בשום מסגרת, ובמקרה זה ישוחרר לחלוטין לאזרחות. במידה והתקבלה החלטה לשחרר את החייל, שסבור כי נעשה לו עוול וחוות הדעת אינה עושה עמו צדק, ייעוץ משפטי מטעם עו"ד צבאי יכול לסייע להפוך את ההחלטה, אולם הדרך ארוכה.

צה"ל מסיר אחריות

שחרורו של חייל מצה"ל מטעמים רפואיים או נפשיים על ידי קביעת פרופיל 21 אינה דבר חדש, ולמרבה הצער היא נובעת ממקרים רבים בהם מצבם הנפשי או הרפואי של חיילים הידרדר וצה"ל נאלץ לשאת באחריות.

לכן, על חיילים הסובלים מהפרעות נפשיות חמורות, דיכאון כרוני או התקפי חרדה קשים, ובפן הרפואי סובלים ממחלות כרוניות, התקפי אפילפסיה, נכות שהולכת ומחמירה- על כל אלו צה"ל אינו מוכן לקחת אחריות ומעניק כמובן גם פטור ממילואים עבור חיילים ששירתו בעבר אך מצבם השתנה בחיים האזרחיים.

 

מניעת קבלת פטור שלא בצדק

כל אותם סיפורים על קושי בהתמצאות בחיים האזרחיים לבעלי פרופיל 21, נובעים מסיבה מוצדקת למדי. מתוקף תפקידו, הקב"ן הצבאי פוגש אין ספור חיילים, חלקם זכאים בצדק לפרופיל 21 ושחרור מצה"ל, ואחרים המבקשים להערים על המערכת ולחמוק משירות בדרכים לא כשרות, על ידי הצגת מצג שווא, בעיקר במישור הנפשי.

כל אלו נועדו להרתיע את כל מי שמבקש לקבל פטור משירות בצה"ל שלא בצדק. רק מועמדים לפטור משירות שעברו וועדה רפואית שמשקפת את מצבם הנפשי ומאשרת את אי כשירותם לשירות, יקבלו פרופיל 21 ואת הפטור משירות.

 

תהליך קבלת פרופיל 21 נפשי

ישנן מספר הפרעות נפשיות שעשויות לזכות את הסובלים מהם בפרופיל 21 ובסופו של דבר בפטור משירות בצה"ל:

  • דיכאון כרוני
  • חרדות
  • התמכרויות שונות כמו סמים ואלכוהול- מקרים אלו משלבים בדרך כלל גם פטור רפואי.
  • סכיזופרניה
  • מאניה דפרסיה
  • פוסט טראומה קשה

 

יש לציין שלא די לסבול מהבעיה, אלא לעבור את התהליך המסודר בצינורות המקובלים לקבלת פרופיל 21:

 

  • קבלת והגשת חוות דעת מקצועית של מומחה חיצוני באזרחות, בדרך כלל פסיכולוג או פסיכיאטר שיאושש את קיומה של הפרעה או מחלה נפשית. במסגרת חוות הדעת, ינוסח מכתב הממליץ לגורמים המקצועיים להעניק פרופיל 21 ולהורות לשחרר את החייל מצה"ל.
  • הגשת בקשה דרך הצבא למפגש עם קב"ן ובנוסף פגישה עם פסיכיאטר צבאי. על שני הגורמים הללו להמליץ פה אחד על קבלת פרופיל 21 נפשי.
  • התייצבות לוועדה רפואית שנותנת את האישור הסופי לקביעת הפרופיל ולמעשה, לשחרור החייל מהמסגרת הצבאית.

 

עורכת דין מירי יעקב גביש מחזיקה בניסיון רב שנים בסיוע לחיילים בקבלת פרופיל 21 ובשינוי הפרופיל כך שיוכלו לשרת בצה"ל. ליווי משפטי עשוי להיות זה שיעשה את ההבדל בין קבלת הפטור או ביטולו.

 

פטור רפואי

פרופיל 21 לא מתייחס כאמור רק למצבו הנפשי של החייל, אלא למצבו הפיזי, ובמקרים רבים מוענק על רקע בעיות רפואיות מורכבות. מדובר לרוב בבעיות כרוניות שעשויות בסבירות גבוהה להידרדר עם הזמן, ולכן תנאים מסוימים בשירות שעלולים להחריף את המצב, מביאים את הצבא לא לקחת סיכון ולדאוג לפטור מלא משירות צבאי מטעמים רפואיים. להלן מספר מקרים העשויים לזכות בפרופיל 21 על רקע רפואי:

  • נכות קשה וקבועה
  • אלרגיה קשה למזון או אלרגיה מסכנת חיים אחרת, המתבטאת בקוצר נשימה
  • אסתמה קשה במיוחד
  • בעיה רפואית מורכבת וכרונית ארוכת טווח

 

ישנם מקרים נוספים הנמדדים כאשר כל מקרה לגופו על ידי וועדה רפואית, המעריכה את גודל הסיכון שבשירותו של החייל בצה"ל לאור מצבו הרפואי.

 

רישיון נהיגה

סוגיית רישיון הנהיגה מעסיקה את אלה שקיבלו פרופיל 21 וחוששים שלא יוכלו להוציא רישיון עקב כך. חשוב לציין כי הרשויות היחידות שמורשות לעיין בתיק הרפואי שנקבע בעת קביעת הפרופיל הצבאי, ובו מפורטות הסיבות המדויקות לזכאותו של החייל בפרופיל 21, היא רשות הרישוי ולאגף לרישוי כלי יריה.

במקרים אלה, במידה והסיבה לפטור משירות צבאי נובעת למשל מהתקפי אפילפסיה תכופים, נטיות אובדניות, נכות הקשורה לראייה, הרישיון יאושר רק לאחר בחינה מקיפה של רופא.

 

תקדים באזרחות

כדאי לזכור כי ישנו ציבור רב בישראל שלא משרת בצה"ל ומנהל אורח חיים נורמטיבי וללא כל מגבלות. מגזרים שלמים כמו המגזר החרדי והערבי, פטורים משירות צבאי ואינם סובלים מהגבלות כאלה ואחרות דוגמת אותם מיתוסים שהופרכו לאורך מאמר זה. לכן אין סיבה לחשוש ששחרור משירות בצה"ל כתוצאה מפרופיל 21 יכול להסב נזק של ממש.

 

לא סוף העולם

בניגוד לדעה הרווחת והעננה הפסימית המרחפת מעל פרופיל 21, שחרור מצה"ל בגין קבלת פרופיל זה אינה אומרת שהדלתות נעולות בפני בעלי הפרופיל כלל. הסיבות לשחרור, בין אם כתוצאה מסעיף נפשי או רפואי, אינן מצוינות בתעודת השחרור, ולמעסיקים עתידיים אין את הזכות לדרוש לגלות זאת. המידע נשאר חסוי במערכות השב"כ וצה"ל ואינו זמין או נגיש לאף גורם אחר מלבדם, מלבד מצבים שיפורטו בהמשך.

 

מקרים יוצאי דופן

מתי כן עלולות להיות השלכות בנוגע לפטור משירות צבאי? ישנם חיילים שעושים מאמצים כבירים על מנת לצאת בסופו של דבר עם פרופיל 21 ולקבל בכך פטור משירות צבאי. כאמור, לאורך החיים האזרחיים לא תחול חובה לפרט אודות הסיבות שהביאו לקבלת פרופיל 21, ולא תהיה סיבה שהסביבה תהיה מודעת להן, למעט מקרים בהם חייל קיבל רישום פלילי כתוצאה מביצוע עריקות מהצבא ובגינן נשפט בבית דין צבאי.

היעזרו בייעוץ משפטי של עורך דין צבאי מנוסה ומקצועי הבקיא בהתנהלות אל מול מערכות הצבא, על מנת להגיע לתוצאות משביעות רצון.

פרופיל 21
פרופיל 21
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>