המערכת הצבאית יוצרת לא פעם מצוקות נפשיות בקרב המשרתים והמשרתות בה. אותן מצוקות צריכות לקבל מענה מתוך הצבא ומחוצה לו, על ידי גורמי בריאות נפש מוסמכים. במילים פשוטות, תפקידו של פסיכיאטר צבאי הוא אחד התפקידים החשובים והמשמעותיים עבור בריאות כל חייל וחיילת המשרתים בצבא.
נבין קצת את תפקידו של הפסיכיאטר הצבאי, את חשיבותו ביצירת הקלות לחיילים שחווים מצוקה נפשית, ואת חשיבות הפנייה לעו"ד צבאי עבור מיצוי זכויות במצבי מצוקה נפשיים.
מצוקה נפשית היא לא דבר שצריך להתבייש בו
בשנים עברו, אנשים שסבלו ממצוקה נפשית, הפרעת אישיות או התמודדות נפשית של ממש היו צריכים להתמודד עם סטיגמה לא פשוטה מבחינה חברתית, זוגית, תעסוקתית ועוד. הדבר הראשון שחשוב להדגיש הוא שכיום זה כבר ממש לא המצב, ומצבים כמו חרדה, דיכאון, הפרעות אישיות ועוד הם כבר לא דבר שצריך להתבייש בו – לא במערכת הצבאית ולא מחוצה לה.
עם ההכרה בלגיטימיות של המצבים האלה צריך כמובן גם להגיע טיפול מתאים, ובמערכת הצבאית לא תמיד קל לקבל טיפול כזה וזכויות שמגיעות בעקבותיו. משום כך לא פעם יש צורך במענה של פסיכיאטר צבאי – מענה שמגיע במקרים רבים רק בזכות טיפול של עורך דין צבאי.
המערכת הצבאית היא אינקובטור למצבים נפשיים מורכבים
המצב בו נערים ונערות עם סיום לימודיהם התיכונים צריכים להתגייס לשירות צבאי ארוך ואפילו קרבי הוא לא מצב שגרתי בעולם המערבי. בעוד שנות הנעורים והלימודים של הילדים שלנו דומות לאלה של בני גילם ברחבי העולם, מה שקורה בטווח הגיל 18-21 הוא כבר שונה בתכלית.
הכניסה למערכת הצבאית היא לא פעם טראומטית עבור צעירים וצעירות, שחווים לראשונה התמודדות עם מצב ריחוק מהבית ומהמשפחה, משמעת נוקשה, עומס פיזי ונפשי ועוד. משום שהחוויה הזאת כל כך אינטנסיבית, קשה ואפילו מסוכנת, ומשום שהמערכת הצבאית גם מורכבת מחיילי וחיילות סדיר בגיל שבו האופי והחוסן הנפשי מתעצבים, לא צריך להיות מופתעים מכך שמצבים נפשיים מורכבים הם סיטואציה שכיחה למדי בצבא.
בין אם מדובר בחייל שחווה תחושות בדידות קלות בבסיס סגור, ובין אם מדובר במצבי קיצון של דיכאון חריף ואפילו אובדנות – הצבא הוא כר פורה להתמודדויות נפשיות, וצריך לדעת כיצד להתמודד איתן.
מה עושים כשחווים מצוקה נפשית בצבא?
ההתמודדות עם כל סוגיית בריאות הנפש במערכת הצבאית עובדת, כמו דברים רבים אחרים בצה"ל, בצורה יחסית מסורבלת. צה"ל מפעיל מערך בריאות נפש, הכולל קציני בריאות נפש (קב"נים) בסדיר ובקבע, וכן פסיכיאטרים צבאיים שמגיעים בדרך כלל בתצורה של מילואים.
חייל שחווה מצב של מצוקה נפשית ומדווח על כך למפקדיו (או שחבריו מדווחים על כך עבורו), צריך להיות מופנה לקב"ן היחידתי בתור הפנוי הבא שיש לאותו קב"ן עבור היחידה בה החייל משרת. למרבה הצער, התורים לא תמיד זמינים ומהירים, ובאותה נשימה גם חשוב להבין שקב"ן לא יהיה פסיכיאטר צבאי במרבית המקרים.
למעשה, מרבית הקב"נים בצה"ל הם עובדים ועובדות סוציאליים או מטפלים פסיכולוגיים בהכשרתם, ורק מיעוטים הם פסיכיאטרים צבאיים. משום כך, קב"ן לא תמיד יצליח לאתר מצבים כמו דיכאון, חרדה, הפרעות אישיות ומצבים שכיחים אחרים.
כמובן שישנם קב"נים איכותיים רבים בצה"ל, ובהחלט קיימים גם מקרים של אבחונים נכונים ומדויקים שקורים בזמן – אך למרבה הצער יש לא פחות מקרים של חיילים ש"נופלים בין הכיסאות" עד הגעה למשבר אמיתי.
מה ההבדל בין קב"ן לבין פסיכיאטר צבאי?
כפי שהסברנו, קב"ן הוא קצין בריאות נפש, אך אין פירוש הדבר שמדובר בפסיכיאטר בעל הכשרה רפואית מלאה. רוב מערך בריאות הנפש בסדיר ובקבע בצה"ל מורכב מעובדים סוציאליים ומטפלים פסיכולוגיים בהכשרתם, ורק מיעוטים הם פסיכיאטרים בעלי הכשרה מלאה.
רוב הקב"נים בצה"ל הם אנשי מילואים, שמשמשים בתפקיד רק לזמן מוגבל בשנה וחוזרים לעבודתם האזרחית כפסיכיאטרים בשאר הזמן. במילים פשוטות – כל פסיכיאטר צבאי הוא קב"ן, אבל רק מעט מהקב"נים הם פסיכיאטרים צבאיים.
מה יכול לקבוע פסיכיאטר צבאי בכדי להקל על חייל שחווה קשיים?
הדרך שבה פסיכיאטר צבאי יכול לסייע לחייל שחווה משבר נפשי, קשיי הסתגלות או כל מצב דומה היא בקביעה של קה"ס (קשיי הסתגלות) או של פרופיל נפשי, שיכולים לשנות את תנאי השירות ואפילו להוביל לסיום שירות מלא. קב"ן יכול להחליט על:
- הקלות בתנאי השירות.
- קביעת קה"ס שמגביל את המסגרות בהן החייל יכול לשרת (ללא יחידות קדמיות, מספר לילות בשבוע בבית וכו').
- פרופיל נפשי 21, המוביל לשחרור מלא מהצבא.
- אבחון תסמונות, מחלות והתמודדויות נפשיות והתחלת טיפול נפשי או תרופתי.
האמצעים שעומדים לרשותו של פסיכיאטר צבאי, ושל קב"נים ככלל, הם חשובים מאוד ויכולים להוות הבדל של חיים ומוות ממש עבור חייל שסובל ממצוקה נפשית. לכן, תפקידו של הפסיכיאטר הצבאי הוא חשוב מאין כמותו – אבל הזמינות של הפסיכיאטר עשויה להיות נמוכה.
מהם הקשיים בקבלת מענה מתאים מפסיכיאטר צבאי?
הבעיה הראשונה הקשורה לקבלת מענה של פסיכיאטר צבאי היא כמובן זמינות. כפי שהסברנו, רק מיעוטים של הקב"נים הם אכן פסיכיאטרים, והדבר מגביל את היכולת לקבל אבחון וטיפול נפשי של ממש במצבים פסיכיאטריים כמו חרדה, דיכאון, הפרעות אישיות וכדומה. התורים וההמתנה לפסיכיאטר צבאי יכולים לקחת חודשים, ורק במצבי חירום וקיצון (חייל אובדני, למשל) מצליחים לקבל מענה מהיר – וגם זה לא תמיד.
מעבר לכך, הזמן של פסיכיאטר צבאי לאבחן ולטפל במטופל הוא מוגבל, ועם מטופלים מורכבים שצריך לאבחן בזהירות ולהבין את הניואנסים של המצוקה שלהם – פרק הזמן המוגבל הזה יכול להוביל לחוסר אבחון מתאים. לכן, לא פעם בשביל לקבל מענה אמיתי של פסיכיאטר צבאי ולמצות זכויות בעקבות מצב נפשי מורכב בשירות הצבאי, יש צורך בשירות של עו"ד צבאי.
עורך דין צבאי מסייע בתיאום פגישה ומענה רלוונטי מול פסיכיאטר צבאי או אזרחי
עו"ד צבאי מיומן ומנוסה, כמו עו"ד מירי יעקב גביש, הוא הכלי שמסייע לכם לוודא שאתם מקבלים את מה שמגיע לכם במערכת הצבאית. במידה ואתם או הילדים שלכם חווים מצוקה נפשית בצבא ונמנעת מהם הגישה לפסיכיאטר צבאי, או שהקב"ן אליו הופנו כשל באבחון מצבם המורכב, השירות של עורכת דין מירי יעקב גביש הוא מה שיכול להבטיח לכם אבחון וטיפול מתאימים.
בין אם מדובר בתיאום פגישה עם פסיכיאטר פרטי, שיאבחן ויפנה את ממצאיו לצבא בצורה שלא ניתן להתעלם ממנה, ובין אם מדובר בסיוע מול הביורוקרטיה הצבאית בשביל לוודא שאתם פוגשים פסיכיאטר צבאי ותו לא – עו"ד צבאי מיומן הוא הכלי שחשוב שתדעו להפעיל.
אם אתם או הילדים שלכם חווים מצוקה נפשית – אל תשאירו סיכוי לאסון
כולנו מכירים מקרים רבים מדי, בהם חיילים וחיילות שחוו מצוקה ולא זכו לטיפול נפשי מתאים במסגרת הצבאית הגיעו למצבי הקיצון הנוראיים והטראגיים ביותר. בשביל לא להגיע למצב הזה – אם אתם או אדם קרוב אליכם סובל ממצוקה נפשית בצבא, ואתם זקוקים לסיוע בקבלת פסיכיאטר צבאי או בתיווך מול גורמי בריאות הנפש והביורוקרטיה הצבאית, פנו עוד היום למשרד עו"ד מירי יעקב גביש.
אנו מתמחים בעבודה מול גורמי בריאות הנפש, כמו גם במצבים רבים אחרים לרבות קבלת פטור ממילואים, טיפול במצבי נפקדות או עריקות מהצבא, כלא צבאי ועוד.
האתגרים הביטחוניים הרבים העומדים לפתחנו וגודל האוכלוסייה, אינו מותיר הרבה ברירות למדינת ישראל, אלא גיוס חובה כמעט לכל אזרח בישראל, גברים ונשים, שהגיעו לגיל 18. חובת השירות בצה"ל הינה על פי חוק, כשניסיונות להתחמק מחובת השירות הצבאי מהווים עבירה פלילית ועלולים להסתיים בעונשי מאסר ממושכים. ככלל, תקופת שירות החובה בצבא הגנה לישראל עברה מספר גלגולים שונים לאורך ההיסטוריה וכיום, משך זמן שירות החובה בצה"ל עומד על 32 חודשי שירות לגברים ו – 24 חודשי שירות לנשים (למעט תפקידים מסוימים בהם ישרתו 32 חודשים בדומה לגברים), כשנגדים ואנשי קבע ישרתו בהתאם לתקופה אליה התחייבו.
חובת השירות הצבאי, יחד עם בעיית כוח האדם המתמדת, הופכים את משימת שחרור מוקדם מצה"ל למשימה כמעט בלתי אפשרית, כשהמערכת הצבאית אינה ממהרת לשחרר חיילים בקלות, אלא אם כן מדובר בסיבות מוצדקות ו/או לאחר שהמערכת הצבאית הגיעה למסקנה כי לא תשיג שום תועלת מהחזקת החייל. בין הנסיבות בגללן ניתן לבקש שחרור מוקדם מצה"ל נמצאות – סיבות רפואיות / נפשיות, אי התאמה למערכת הצבאית (סיבות התנהגותיות) וסיבות חריגות שונות.
במקרים מסוימים, ניתן יהיה להגיש בקשה לקיצור שירות, גם אם לא מדובר בבעיות רפואיות או נפשיות, כשהבקשה לקיצור השירות תוביל בסופו של דבר לשחרור מוקדם ותסתכם לרוב במספר שבועות או חודשים ספורים. בין הסיבות המיוחדות הללו ניתן למנות מקרים של התחלת לימודים אקדמאיים, בעיות משפחתיות, חתונה סמוכה למועד השחרור ועוד.
לא מעט חיילים המעוניינים להשיג שחרור מוקדם מצה"ל פונים אל גורמים שונים במטרה למצוא קיצורי דרך ולהשיג את השחרור המיוחל מצה"ל, אך כדאי לדעת, כי אמנם ניתן להיעזר בגורמים מקצועיים ומנוסים בתחום, כמו עו"ד צבאי מומחה, אך בסופו של דבר, הסמכות הבלעדית המחליטה על שחרור מוקדם מצה"ל היא המערכת הצבאית עצמה.
עורך דין צבאי הוא הגורם המקצועי והמנוסה אליו יש לפנות כשמעוניינים להגיש בקשת שחרור מצה"ל, שכן לעורך דין צבאי יש את הניסיון והכלים המשפטיים שאין לאדם מן השורה. עורך דין צבאי מכיר את מערכת המשפט הצבאית ואת הבירוקרטיה ודרכי ההתנהלות המקובלות, כך שהוא יוכל להפעיל את כל הידע והכלים העומדים לרשותו במטרה למצוא עבורכם את הפתרונות המהירים והיעילים ביותר.
אנשים רבים חושבים כי עורך דין צבאי יוכל לסייע לחיילים רק בהתמודדות עם סוגיות משפטיות גרידא, אך למעשה, היכרותו המעמיקה של עורך הדין הצבאי את המערכת הצבאית ואת דרכי ההתנהלות המקובלות בה, יכולות לסייע גם במקרים של חיילים המתמודדים עם משברים נפשיים. עזרתו של עורך הדין הצבאי במקרים אלו, באה לידי ביטוי באמצעות יכולתו להביא לתיאום פגישה מהירה מול פסיכיאטר צבאי ולחסוך זמני המתנה ממושכים וכן קבלת מענה רלוונטי למצבכם והכל תוך שמירה מלאה על הזכויות המגיעות לכם.
התמודדות נפשית – תהליך הפנייה לקבלת טיפול | הקלות שיכול לקבוע פסיכיאטר צבאי לחייל שחווה משבר נפשי | קשיים עיקריים בפנייה אל פסיכיאטר צבאי |
דיווח ישיר למפקד/דיווח עקיף (על ידי חברים) | הקלות בתנאי שירות | תורים ארוכים |
הפנייה לקב"ן היחידתי | קביעת קשיי הסתגלות והתאמת תנאי שירות בהתאם | זמינות נמוכה |
ביקור אצל פסיכיאטר צבאי | שחרור מלא מהצבא (פרופיל 21) | חוסר אבחון מתאים בשל מגבלות זמן |