מה נחשב להשתמטות מהצבא?
בישראל קיים חוק בשם "גיוס חובה" המחייב כל אזרח ישראלי הכשיר מבחינה פיזית ונפשית לשרת בצבא ההגנה לישראל. הסיבה הראשית בגללה חוק זה הוחל במדינת ישראל היא שישראל היא מדינה קטנה המוקפת באויבים רבים ועקב כך היא זקוקה לכל האזרחים בצבא ואין מקום לבחירה אישית של כל אדם – האם הוא רוצה להתגייס או לא.
השתמטות מהצבא היא פעולה בדרכים שאינן חוקיות על מנת להימנע מגיוס לצה"ל. חשוב לציין כי "הימנעות מגיוס" ו"השתמטות מגיוס" זה לא אותו דבר, מדובר בשני מושגים שונים: אדם שמוגדר "נמנע מגיוס" פעל בדרכים חוקיות על מנת שלא להתגייס. לדוגמא – בנות שבוחרות להצהיר שהן דתיות ומקבלות פטור מהצבא מטעמי הכרה דתית, נערים שרוצים להתחתן לפני השירות הצבאי מקבלים פטור ועוד.
בשונה מכך, אדם שמוגדר "משתמט מגיוס" פעל בדרכים בלתי חוקיות במטרה שלא לשרת בצבא. לדוגמא – בנות שאינן דתיות המתחזות לכאלה על מנת לקבל פטור מהשירות מטעמי הכרה דתית, אנשים שלא רוצים להתגייס ולכן מציגים אישורים רפואיים מזויפים שכביכול מונעים מהם לשרת בצבא וכך מקבלים פטור מטעמי בריאות וכו'.
לסיכום, אזרח ישראלי הכשיר לשרת בצבא שקיבל צו גיוס ולא התייצב בניגוד לחוק הוא משתמט מהצבא.
מהן הסיבות האפשריות להשתמטות מהצבא?
קיימות סיבות רבות ומגוונות להשתמטות מהצבא והן משתנות לפי כל מקרה באופן ספציפי, אנו נתמקד בחלק מהן.
יש אנשים בישראל שאינם רוצים לשרת בצה"ל, אך כיוון שאין להם סיבה מוצדקת לכך, הם לא יכולים להימנע מגיוס באופן חוקי ולכן הם בוחרים להשתמט. דוגמאות לסיבות שבעיני הצבא לא מצדיקות קבלת פטור משירות: חוסר מוטיבציה לשרת את המדינה, אי תחושה של סולידריות ואחריות, רצון שלא להסתכן בשירות צבאי שבמהלכו החייל עלול להיפגע, זלזול או אי הכרה במוסדות המדינה ועקב כך חוסר רצון לתרום ולשרת ועוד.
תופעה נוספת המוכרת לכולנו היא השתמטות של צעירים חרדים משירות צבאי. קודם כל חשוב להדגיש ש"משתמטים חרדים" הם צעירים שלא קיבלו היתר חוקי שלא להתגייס לצבא (בשונה מרוב הציבור החרדי שעפ"י "חוק טל" נענים לצו הגיוס ובתהליך מסוים מקבלים היתר לדחות את גיוסם). צעירים אלו אינם מקבלים את הפטור מסיבות שונות – למשל בעקבות אידאולוגיה שלא להתייצב כלל במוסדות המדינה וכך נוצר מצב שטכנית הם לא יכולים לקבל את הפטור. אותם חרדים, אינם רוצים לשרת בצבא אבל אין להם פטור חוקי לכך אז הם בוחרים להשתמט.
מהן השפעות ההשתמטות על חיי האזרחות בישראל?
השתמטות מגיוס בישראל נתפסת כדבר שלילי בעיני רוב הישראלים. אדם שמשתמט מגיוס נתפס כחסר אחריות, לא תורם למדינה, חי על חשבון אחרים וכדומה. כיוון שכך, השתמטות מגיוס מהווה כתם על קורות החיים של האדם העלול למנוע ממנו להתקבל לעבודות רבות, ללימודים גבוהים וכו'
בישראל קיים חוק גיוס חובה, על פיו, כל אזרח ישראלי שהגיע לגיל 18 ובעל כשירות פיזית ונפשית, יהיה מחויב בגיוס לשירות סדיר בצבא הגנה לישראל. השתמטות מהצבא מתארת למעשה פעולה בלתי חוקית במטרה להימנע מגיוס לצה"ל ופעמים רבות כרוכה בהצגת מצגי שווא (אישורים רפואיים מזויפים, התחזות לאדם השומר על אורח חיים דתי וכדומה) בכדי לקבל פטור משירות צבאי.
אנשים רבים נוטים לבלבל בין המושגים ולחשוב כי הימנעות מגיוס והשתמטות מגיוס הינם שני מושגים זהים, אך למעשה, מדובר בשני מושגים שונים, שכן הימנעות מגיוס מתארת פעולה בדרכים חוקיות בכדי להימנע מגיוס (כמו למשל מועמדות לגיוס דתיות שקיבלו פטור משירות מטעמי דת), בעוד שהשתמטות מהצבא נעשית בדרכים לא חוקיות (בהמשך לדוגמה המוזכרת לעיל, מועמדות לגיוס המצהירות באופן שקרי כי הן דתיות בכדי לקבל פטור מגיוס).
כולנו מכירים בחשיבות השירות הצבאי ובצורך לתרום מעצמנו למדינה, בטח ובטח לאור המציאות הביטחונית המורכבת בה אנחנו נמצאים. יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מכך שתקופת השירות בצבא הינה ממושכת ומאתגרת ופעמים רבות אף כרוכה במצבים מסכני חיים. כך, ניתן למצוא מגוון סיבות להשתמטות מהצבא ובין השכיחות מביניהן נמצאות – פחד ממצבים מסכני חיים, קשיי הסתגלות, אי הכרה במוסדות המדינה, חוסר מוטיבציה, רצון לנצל את הזמן בצורה אחרת (לימודים, קריירה וכדומה) ועוד.
השתמטות מהצבא היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין, כשהעבירה תטופל במסגרת דין משמעתי או בבית דין צבאי, בין אם המשתמט הסגיר את עצמו ובין אם נעצר על ידי המשטרה הצבאית. טווח הענישה על השתמטות מהצבא הינו נרחב ויכול לנוע בין עונש קל כמו נזיפה לבין עונשים חמורים יותר כמו מאסר ממושך בבית כלא צבאי.
מלבד העונשים הכרוכים בהשתמטות מהצבא, הרי שהשתמטות מגיוס נתפסת בעיני ישראלים רבים כדבר שלילי וכחסר אחריות, כך שפעמים רבות מדובר בכתם על קורות החיים של המשתמט, כתם היכול ללוות אותו שנים רבות ואף לפגוע בסיכוייו להתקבל לעבודות שונות, לימודים גבוהים ומקומות נוספים.
אחת התופעות המוכרות לנו ושזוכה לעלות מידי פעם לתודעת הציבור הישראלי היא תופעת השתמטות צעירים חרדים משירות בצבא. חשוב להדגיש, כי לא כל צעיר חרדי שאינו משרת בצבא הוא משתמט וישנם כאלו שקיבלו היתר חוקי שלא להתגייס. אלו שלא קיבלו פטור חוקי, כמו למשל במסגרת "חוק טל", במהלכו צעירים חרדים יכולים לקבל היתר לדחיית גיוסם, אכן נחשבים משתמטים מהצבא ופעמים רבות הם כלל אינם פועלים לקבלת פטור משירות, שכן חלקם כלל לא מכירים במוסדות המדינה ולפיכך, אינם פונים לקבלת פטור מסיבות אידיאולוגיות.
עוד לפני שמגיעים למצב של השתמטות מהצבא כדאי יהיה לפנות לעו"ד צבאי בכדי לבדוק את האפשרויות החוקיות להשתחרר מהצבא. בדיעבד, גם לאחר השתמטות מהצבא עורך דין צבאי יוכל לסייע לנו לבחון את פרטי המקרה ולפעול עבורנו להפחתת האישומים והעונשים העומדים נגדנו.
מקרים שכיחים של השתמטות מהצבא | סיבות להשתמטות מהצבא | השתמטות מהצבא – השלכות |
קבלת פטור שירות מטעמי בריאות עקב הצגת אישורים מזויפים | חוסר מוטיבציה לשרת | סטיגמה שלילית בחברה הישראלית |
קבלת פטור שירות מטעמי דת עקב הצהרה שקרית על שמירת אורח חיים דתי | פחד משירות בצבא | פגיעה בסיכויים להתקבל למקומות עבודה מסוימים |
צעירים חרדים שלא קיבלו היתר חוקי | חוסר רצון לתרום למדינה | פגיעה בסיכויים להתקבל ללימודים גבוהים |