כל חייל מילואים שנמנה על אחד התפקידים או המקצועות המיוחדים זכאי לקבל מהיחידה שלו את המידע לגבי גיל הפטור ממילואים כפי שמוגדר בחוק. אף יחידה צה"לית או קצין בכיר לא יוכלו לעכב את שחרורו האוטומטי ממילואים של בעל תפקיד מסוים מעבר לאמור בחוק.
אם אתם זקוקים לקבלת פטור טרם מועד הענקת הפטור האוטומטי לחיילי מילואים מכל סיבה שהיא, תוכלו להגיש בקשה מתאימה בצירוף מסמכים רלוונטיים ולעבור וועדה שתקבע את עתידכם הצבאי. הוועדה תוכל לאשר או לדחות את הבקשה והיא איננה נוטה לשחרר חיילי מילואים מוקדם מן הצפוי, אלא אם קיימת סיבה מוצדקת.
על כן חשוב להיעזר בעורך דין צבאי שמכיר היטב את המערכת הצבאית ומסוגל לעמוד על כל האפשרויות העומדות בפניכם. הסיבות לפטור יכולות להיות רבות ומגוונות (מטעמים רפואיים, על רקע דתי, מצפוני, קשיים כלכליים ועוד) ועורך הדין הוא הגורם המקצועי היחידי שיוכל לסייע לכם מול המערכת הצבאית.
יש לציין כי כל אי התייצבות לשירות מילואים לרבות עריקות, נפקדות, סירוב וכו' תגרור התייצבות בפני בית דין צבאי ועונש מאסר ממושך.
רצונכם לסיים את ההתקשרות עם הצבא עקב נסיבות אישיות תידחה עוד ועוד, אם לא תפעלו כראוי מול המערכת ובקשתכם לפטור עלולה אף להידחות על הסף. עורך דין צבאי ממולח ומנוסה יוכל לסייע לכם להגיש את הבקשה ולגייס את המסמכים הנלווים הנדרשים וכן לגרום לוועדה להכיר בנסיבותיכם ולשחרר משירות מילואים, ללא קשר לגילכם הנוכחי ביחס לגיל הפטור.
תפקיד | גיל הפטור |
לוחמים | 40 |
קצינים | 45 |
תפקידים מיוחדים | 49 |

צבא ההגנה לישראל מבוסס על כמה קבוצות משרתים עיקריות. ראשית כל, ניתן למנות את משרתי הסדיר, שהתגייסו על פי החוק סביב גיל 18 לתקופה של שנתיים – שלוש – ארבע, בהתאם לתפקיד. ישנם משרתים שבוחרים להמשיך ולשרת בשירות קבע לאחר סיום השירות הסדיר, בין אם כקצינים ובין אם כנגדים.
בנוסף, יש את קבוצת משרתי המילואים. עם השחרור משירות רבים מועברים ליחידת מילואים שתקרא להם להתייצב באמצעות צווים על פי הצורך. את שירות המילואים מסיימים בדרך כלל, על פי חוק, בגיל 40, אבל יש גם תפקידים מיוחדים בצה"ל בהם מסיימים מילואים מאוחר יותר.
בשונה מרוב חיילי המילואים שהחובה שלהם לשרת במילואים היא עד לגיל 40, קצינים משרתים במילואים על פי החוק עד גיל 45 בערך. יש לציין שבמסגרת מלחמת חרבות ברזל והשינוי שהיא מחוללת במערך משרתי המילואים, והצורך הגדול במילואימניקים, גם קצינים וגם חיילים פשוטים, הגיל עשוי להשתנות. הקצינים הם אוכלוסייה שמקבלת ההחלטות בצבא. עליהם מוטלת רוב האחריות להשלמת המשימה כפי שהוגדרה על ידי מפקדי היחידות, וגם האחריות לשלומם של החיילים.
ישנם תפקידים מיוחדים בהם נדרשים המשרתים להמשיך ולעשות מילואים גם עד גיל 49. לדוגמא, טכנאים מחזיקים בתפקיד שדרוש לצבא באופן מיוחד, ועל כן שירות המילואים של טכנאי נגמ"ש לדוגמא נמשך עד גיל 49 על פי החוק. ישנם גם תפקידי קצונה בהם נדרשים המשרתים להמשיך בשירות מילואים עד גיל 49, כמו קא"רים – קציני ארגון רפואה, קב"נים – קציני בריאות הנפש, ועוד.
תפקיד נוסף שבו משרתים במילואים עד גיל 49 הוא רב צבאי. הרבנים הצבאיים אחראים על כך שהסביבה הצבאית, קרי הבסיס או המחנה, יאפשר ככל האפשר שמירה על מצוות הדת היהודית בעבור החיילים המעוניינים בכך. בצבא יש חוסר רב ברבנים צבאיים, ועל כן יש צורך רב באנשים שימלאו את התפקיד הזה וישרתו גם תקופה ארוכה יותר מהרגיל.
תפקיד נוסף שהמחזיקים בו משרתים במילואים עד גיל 49 הוא רופא לוחם. גם רופאים זאת אוכלוסייה שהצבא צריך לשמור עליה מאוד, משום התפקיד החשוב שלהם והחוסר באנשים שימלאו את התפקיד. כאשר מדובר על רופאים לוחמים, החוסר גדול אף יותר. מקומם של הרופאים הלוחמים בשדה הקרב הוא חשוב במיוחד, ומאפשר הענקת טיפול רפואי ללוחמים שנפצעו במהירות האפשרית, וכך להציל חיים במקרים רבים.
קצין חקירות שבויים ביחידה 5410 עוסק בתשאול, איסוף מידע מודיעיני ועיבודו משבויים, בעיקר במצבי עימות צבאי. תפקיד זה הוא בעל חשיבות רבה במערך המודיעין של צה"ל, שכן הוא מספק מידע שיכול לסייע במבצעי לחימה, הגנה ואסטרטגיה. התפקיד דורש יכולות רבות ומגוונות, כמו ידיעה ושליטה בשפות זרות (ובעיקר ערבית), יכולות ניתוח גבוהות והבנה מודיעינית, כושר עמידה בלחץ, ועוד. על כן, אין הרבה אנשים שיכולים למלא את התפקיד, והצבא נדרש לכל כוח אדם אפשרי, כולל אנשים שישרתו עד גיל 49.
שירות מילואים לא מתאים לכל אחד, ובגיל מבוגר יחסית המשימה הופכת לקשה שבעתיים. פטור יכול לנבוע ממגוון סיבות, כמו פטור רפואי, פטור מטעמי דת, פטור על רקע מצפוני ועוד. כדי להשיג פטור מומלץ לנסח בקשה בעזרת עורך דין שהתמקצע בדיני צבא.