תהליך המיון ליחידות צה"ל

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

תקופת השירות בצה"ל היא אחת התקופות המשמעותיות ביותר בחיינו, הן מהבחינה האישית והן מבחינת מאפייני השירות והתרומה למדינה. בהתאם לכך, כל מלש"ב מעוניין להשתבץ לתפקיד המתאים ביותר עבורו, ומצד שני עומדים הצרכים של המערכת הצבאית. כיצד אם כן מתבצע תהליך המיון ליחידות צה"ל? ומה עלינו לעשות במידה ולא קיבלנו את התפקיד אותו רצינו?

תהליך המיון ליחידות צה"ל

השירות בצה"ל הוא שירות חובה עבור כל אזרח בישראל שהגיע לגיל 18 ונמצא כשיר לכך ולאור זאת, צה"ל הופך למעשה לגוף ההשמה הגדול ביותר בארץ, כשהוא אחראי על מיון ושיבוץ עשרות אלפי מלש"בים מידי שנה.

תהליך המיון ליחידות צה"ל מתחיל בהתייצבות לצו ראשון, שבו הנבחנים ממלאים שאלון העדפות ועוברים מספר בדיקות רפואיות וראיונות, במטרה לקבוע את הפרופיל הצבאי ואת ציון הדפ"ר המעיד על היכולות הקוגניטיביות של המלש"ב. בשלב מאוחר יותר נערכים ראיונות אישיים ויום המא"ה (מיון אכ"א) המהווה את השלב הסופי בתהליך המיון ונבדקות יכולות נוספות ויכולת השתלבות במערכת הצבאית.

 

האזינו לפודקאסט של עו"ד צבאי מירי יעקב גביש בנושא

האתגרים והשינויים שנעשו בשנים האחרונות בחתומכ"א

תהליך המיון ליחידות צה"ל הוא תהליך מורכב ומאתגר, במסגרתו המערכת הצבאית נדרשת להתמודד עם הצורך לבצע התאמה אופטימלית בין צרכי המערכת לבין הרצון והמוטיבציה של המלש"ב. בנוסף, תוצאות המבחנים שנערכו במסגרת הליך צו ראשון ויום המא"ה, אינם בהכרח מעידים בצורה מושלמת על הכישורים התעסוקתיים של המלש"בים.

כך, בחטיבת תכנון ומנהל כוח אדם (חתומכ"א) בצה"ל נערכו מספר שינויים והתאמות בכדי למצות את ההון האנושי ולמקסם את היחס שבין היכולות ובין הפוטנציאל של המתגייסים:

שאלוני העדפה מותאמים

השאלונים מותאמים אישית לפי העדפות בני הנוער ובנויים לפי היכולות הספציפיות שלהם, מה שמאפשר להם לבחור תפקידים שמתאימים להם באופן אישי.

הליך מיון מקוון

תהליכי המיון עברו דיגיטציה, כולל איחוד מרכזי השירות והפיכתו למקוון. היום, ניתן לבצע את כל התהליך דרך אפליקציות, צ'אט לייב בפייסבוק ושירותים מקוונים, דבר שמקל על המתגייסים ומפשט את התהליך עבורם.

חיבור לקהילה

הצבא נמצא הרבה יותר בקהילה ובבתי הספר. כך למשל, פסטיבל מתגייסים, מאפשר לבני הנוער ליצור קשר ישיר עם קציני המיון הנמצאים בשטח. בנוסף, הצבא מעודד את בתי הספר להגיע לצווי גיוס אחודים, מה שהופך את התהליך לאפקטיבי ונעים יותר.

השפעת המוטיבציה על השיבוץ

המוטיבציה מהווה גורם משמעותי בתהליך המיון והשיבוץ לצה"ל, כשהצבא עושה את מרב המאמצים להביא לידי ביטוי את רמת המוטיבציה לשיבוץ המתאים. יחד עם זאת, צריך לזכור שלמערכת הצבאית יש את הצרכים שלה ולא תמיד ניתן להתחשב רק בפרמטר של המוטיבציה. כך למשל, בשנים האחרונות ישנה העדפה ברורה לשבץ מועמדים בעלי נתונים פיזיים גבוהים בתפקידי לוחמה, אך ככל ויגלו גם כישורים אחרים ייחודיים והעדפות לשרת בתפקידים אחרים, ייתכן בהחלט והצבא ישקול זאת לחיוב.

לא קיבלתי את התפקיד שרציתי – מה עליי לעשות?

כאשר לא קיבלת את התפקיד שרצית, חשוב להבין כי הצבא לא תמיד יכול להתאים בצורה מושלמת בין העדפות המתגייסים לבין הצרכים הארגוניים. למרות שמבוצעת השתדלות להתחשב בשאלוני ההעדפות, יש מקצועות מבוקשים יותר שבהם הביקוש גבוה מההיצע.

יחד עם זאת, ככל ואתם מרגישים כי השיבוץ שקיבלתם כלל אינו תואם את יכולותיכם והציפיות שלכם, הרי שניתן לבדוק את האפשרות לבצע יום מיונים נוסף (רלוונטי בעיקר במקרה של דחיית שנת שירות) ואף לפנות באופן מסודר אל מיטב ושאר הגורמים הרלוונטיים בצבא באמצעות ניסוח מכתב מפורט ומנומק. במקרים מסוימים, ניתן אף לפנות לשירותיו של עו"ד צבאי שיעזור לכם לבחון את האפשרויות הטובות והיעילות ביותר עבורכם לשינוי השיבוץ שקיבלתם.

תהליך המיון ליחידות צה

תהליך המיון לצה"ל מתחיל בהגעה לצו ראשון, בו המלש"בים ממלאים שאלון העדפות ומבצעים בדיקות רפואיות וראיונות. על בסיס נתונים אלו נקבעים פרופיל צבאי וציון דפ"ר, המצביע על היכולות הקוגניטיביות של המלש"ב. בהמשך נערכים ראיונות אישיים ויום מא"ה, בו נבחנים כישורים נוספים ויכולת השתלבות במערכת הצבאית.

בחטיבת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל בוצעו בשנים האחרונות מספר שינויים לשיפור וייעול הליך המיון עבור המתגייסים וביניהם: שאלונים מותאמים אישית לכל מועמד, תהליך מיון מקוון המאפשר לבצע את כל השלבים דרך אפליקציות ושירותים דיגיטליים וחיבור ישיר עם הקהילה, כולל פסטיבלים ופעילויות בבתי ספר.

המוטיבציה משפיעה על שיבוץ לצה"ל, אך אינה הגורם היחיד. הצבא מתחשב ברמת המוטיבציה של המתגייסים כדי לשבץ אותם בתפקידים מתאימים, אך יש גם שיקולים נוספים, כמו הצרכים הצבאיים והנתונים הפיזיים, כשקיימת העדפת שיבוץ לתפקידי לחימה.

חשוב להבין שהצבא לא תמיד יכול להתאים את התפקידים להעדפות והציפיות האישיות. במקרה של אי התאמה מוחלטת, ניתן לבקש יום מיונים נוסף או לפנות למיטב ולגורמים הרלוונטיים בצבא עם מכתב מנומק. במקרים מסוימים, אפשר גם להתייעץ עם עו"ד צבאי ולבחון את האפשרויות המתאימות לשינוי השיבוץ.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 119 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>