Miri Logo - White

חייגו עכשיו

איך להוציא פטור צבאי על נפשי?

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

כל אזרח בישראל שהגיע לגיל 18 מחויב בשירות צבאי על פי חוק שירות וביטחון, כשלחוק זה קיימים מספר חריגים ואפשרויות לקבל פטור משירות, כמו למשל במקרים של בעיות ומחלות נפשיות. מי זכאי לקבל פטור צבאי על רקע נפשי? וכיצד ניתן להוציא פטור צבאי על נפשי? הנה לפניכם כל המידע החשוב בנושא

 

פטור צבאי נפשי – פרופיל 21

חובת השירות בצבא מוכרת לכולנו, כשהשיבוץ לתפקידים השונים במערכת הצבאית נערך בעיקר לפי הפרופיל הצבאי, הקובע את מידת ההתאמה והכשירות של המועמד לשירות. פרופיל 21 הוא הפרופיל הנמוך ביותר, המעיד על כך שהמועמד לשירות אינו כשיר לשירות ולמעשה, פטור משירות צבאי.

על אף המיתוס הנפוץ כי בעלי פרופיל 21 הם אנשים 'בעייתיים' שאינם מסתדרים עם מערכת של חוקים והיררכיה, פרופיל 21 מגיע לרוב בעקבות ליקויים גופניים או נפשיים, הפוגעים באופן תפקודו של המועמד לשירות ומונעים ממנו לשרת בצבא. קביעת פרופיל 21, נעשית לאחר אבחנה ובדיקות מקיפות ובסיומו של תהליך, יקבל הנבדק פטור צבאי נפשי וישוחרר לאזרחות מוחלטת.

 

האם בעלי פרופיל 21 יכולים בכל זאת לשרת בצבא?

השירות הצבאי הוא חלק מהוויה הישראלית ובעל ערך לאומי חשוב ולכן, בעלי פרופיל 21 על רקע נפשי, לא תמיד שמחים לשמוע כי קיבלו פטור צבאי נפשי. במקרים כאלו, כדאי לדעת כי עומדת בפניכם האפשרות להתנדב לצבא ולשרת שירות סדיר במגוון תפקידים משמעותיים ובעלי ערך, המתאימים ליכולותיכם והמצב הבריאותי שלכם.

 

מי זכאי לקבל פטור צבאי נפשי?

פטור צבאי נפשי מגיע הן למועמדים לשירות והן לחיילים שחווים מצוקה נפשית ו/או הפרעות נפשיות, הפוגעות ביכולת התפקוד שלהם בשגרה. בין ההפרעות הנפשיות הנפוצות בגינן ניתן לקבל פטור צבאי נפשי, לרבות פטור ממילואים, נמנות:

סכיזופרניה

סכיזופרניה היא אחת מההפרעות הנפשית הקשות, הגורמת לפגיעה ביכולות לפרש את המציאות כהלכתה. בניגוד לדעה הרווחת, סכיזופרניה אינה פיצול אישיות והיא באה לידי ביטוי בתסמינים שונים כמו הזיות, מחשבות שווא, קהות רגשית, בעיות זיכרון ועוד.

מאניה דיפרסיה

מאניה דיפרסיה, או בשמה הנוסף – הפרעה דו קוטבית, היא הפרעה נפשית כרונית, הבאה לידי ביטוי בשינויים קיצוניים של האנרגיה ומצבי הרוח.

חרדה

הפרעות חרדה הן הפרעות שכיחות ביותר באוכלוסייה (שכיחות הנעה בין 5% ל – 10%) והן מהוות תגובה טבעית של הגוף למצבי סכנה. הפרעות חרדה יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים בעוצמות שונות, תסמינים  פיזיולוגיים וכן פסיכולוגיים.

דיכאון

הפרעת דיכאון היא יותר ממצב רוח חולף ולמעשה, מדובר בהפרעה המתמשכת על פני תקופה של שבועיים ויותר ומשפיעה על הסובלים ממנה הן מבחינה גופנית והן מבחינה רגשית.

התמכרויות

התמכרות היא התנהגות חוזרת ובלתי נשלטת, כשהימנעות מהפעולה גורמת לסובל מהבעיה לרגשות של מצוקה ודחף לחזור ולבצע את ההתנהגות האמורה. תחת קטגורית ההתמכרויות ניתן למנות מגוון סוגים שונים של התמכרויות וביניהן – התמכרות להימורים, התמכרות לאלכוהול, התמכרות לעישון / סמים ועוד.

 

כיצד מוציאים פטור צבאי נפשי?

במידה ואתם סובלים מבעיות והפרעות נפשיות, הרי שעומדת בפניכם האפשרות להוציא פטור צבאי נפשי:

מועמדים לשירות ביטחון (מלש"ב)

תהליך הוצאת פטור צבאי נפשי של מלש"בים מתחיל בפנייה עצמאית לגורם אזרחי מקצועי – פסיכיאטר או פסיכולוג (קבן אזרחי), שיבדוק ויבחן את מצבו הנפשי של הנבדק. לאחר הבדיקה, איש המקצוע יעלה על הכתב את תוצאות הבדיקה והמסקנות ויכתוב מכתב המלצה לקבלת פטור צבאי נפשי.

עם קבלת מכתב ההמלצה, על המלש"ב להתייצב בפני הוועדה הרפואית הצבאית ולצרף את כלל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, התומכים ומחזקים את טענותיו. בסופו של תהליך, תתקבל החלטת הוועדה האם לאשר את הפטור הצבאי או לדחות את הבקשה.

חיילים בשירות

במידה והבעיה הנפשית הופיעה במהלך השירות הצבאי, הרי שתהליך קבלת פטור צבאי נפשי יתחיל בפנייה אל קצין בריאות הנפש (קב"ן) של היחידה או החטיבה בה החייל משרת. בדומה למלש"בים, גם חיילים בשירות יצטרכו להתייצב בפני הוועדה הרפואית לאחר בדיקת הקב"ן, שכאמור, תבדוק את כלל המסמכים הרפואיים והממצאים ותיתן את החלטתה בדבר אישור הפטור.

 

מהן ההשלכות של פטור צבאי נפשי?

פטור צבאי נפשי נתפס אצל לא מעט אנשים ככתם בחיים, אך צריך לדעת כי מדובר בשחרור מוחלט מהצבא מסיבות מוצדקות וכי קיימים אזרחים רבים בעלי פטור צבאי מסיבות שונות, המנהלים אורח חיים אזרחי רגיל וללא הגבלות כלשהן. כמו כן, חשוב לציין כי פטור צבאי נפשי אינו מצוין בתעודת השחרור, כך שאף אדם אחר אינו יכול לדעת מהי סיבת השחרור שלכם מהצבא (למעט שני גופים ממשלתיים – משרד הרישוי והאגף לרישוי כלי ירי, השייך למשרד הפנים).

יחד עם זאת, לפטור צבאי נפשי ישנם מספר השלכות על החיים האזרחיים אותם יש לקחת בחשבון:

רישיון נהיגה

פרופיל נפשי אינו שולל בהכרח הוצאה / החזקת רישיון נהיגה והדבר ייבחן באופן פרטני ובהתאם לנסיבות הרפואיות. במידת הצורך, בעלי הפרופיל הנפשי יצטרכו לעבור מבדק ייעודי במכון הרפואי לבטיחות דרכים, במטרה להעריך ולקבוע את מידת כשירותם לנהוג.

החזקת נשק

מטבע הדברים, החזקת רישיון ונשק דורשת מצב נפשי ובריאותי תקין ולכן, סביר להניח כי בעלי פרופיל נפשי לא יוכלו להחזיק / להוציא רישיון לנשק ובהתאם לכך, לא יוכלו לעבוד במשרות ביטחוניות כמו אבטחה וגיוס למשטרה.

 

האם עורך דין צבאי יוכל לסייע בתהליך הוצאת פטור צבאי נפשי?

על רקע העלייה בהוצאת פטור צבאי נפשי, המערכת הצבאית מנסה להגביל את כמות הפטורים וכפועל יוצא מכך, נפגעים אלו שמגיע להם פטור צבאי נפשי מסיבות מוצדקות. על מנת להתמודד עם הבירוקרטיה של המערכת הצבאית ולבחון את כלל האפשרויות העומדות בפניכם להוצאת פטור צבאי נפשי בדרך המהירה והיעילה ביותר, מומלץ להיוועץ בהקדם עם עורך דין צבאי מומחה ובעל ניסיון – עו"ד מירי יעקב גביש.

מלבד אפשרות ייעול הליך הוצאת פטור צבאי נפשי, במסגרת שירותיו המשפטיים של עו"ד צבאי תוכלו לקבל מעטפת שירותים משפטיים שיגנו על הזכויות שלכם וייצגו את האינטרסים שלכם בפני הוועדות הרפואיות והגופים הצבאיים השונים.

 

לסיכום

פטור צבאי נפשי (פרופיל 21) מגיע לאלו הסובלים מבעיות והפרעות נפשיות שונות, כמו למשל סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, חרדה, דיכאון והתמכרויות ובמסגרת תהליך קבלת הפטור, תצטרכו לגשת לקבן ולעמוד בפני וועדה רפואית צבאית.

מלבד נושאים כמו החזקת נשק ו/או רישיון נהיגה, לפטור צבאי נפשי אין השלכות מהותיות על החיים האזרחיים ובמידה ואתם מעוניינים להוציא פטור צבאי על רקע נפשי, כדאי לפנות בהקדם לשירותיו של עורך דין צבאי מומחה, שיכוון וילווה אתכם לאורך כל התהליך.

לפרטים נוספים ויצירת קשר לחצו כאן

איך להוציא פטור צבאי על נפשי?

מידת הכשירות לשירות הצבאי נקבעת על פי פרופיל צבאי, כשפרופיל 21 נחשב לנמוך ביותר והוא ניתן לרוב על בסיס בעיות רפואיות ו/או נפשיות. במסגרת פרופיל 21 ניתן לקבל פטור צבאי נפשי, בשל מגוון בעיות והפרעות נפשיות ובעלי הפטור ישוחררו באופן מיידי לחיים האזרחיים, ללא הגבלות מהותיות על חייהם (מלבד נושאים כמו החזקת / הוצאת רישיון נהיגה ורישיון נשק).

פטור צבאי נפשי מגיע הן למועמדים לשירות והן לחיילים שחווים מצוקה נפשית ו/או הפרעות נפשיות, הפוגעות ביכולת התפקוד שלהם בשגרה ובין ההפרעות הנפשיות השכיחות ביותר נמצאות: סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, חרדה, דיכאון והתמכרויות (אלכוהול, סמים, הימורים ועוד).

תהליך הוצאת פטור צבאי על רקע נפשי כרוך בבדיקה של קבן אזרחי (במקרה והנבדק מלש"ב) או קבן צבאי (במקרה והנבדק חייל בשירות סדיר), שיבדוק ויאבחן את מצבו הבריאותי והנפשי של הנבדק. בשלב הבא, הנבדק יעמוד בפני הוועדה הרפואית הצבאית, שתבחן היטב את התיק הרפואי והמלצות הקבן ותקבע את החלטתה בהתאם.

המערכת הצבאית מנסה למזער את כמות הפטורים הצבאיים על רקע נפשי ובכדי להתמודד עם הקשיים והמכשולים הבירוקרטיים, כדאי שיהיה לצידכם גורם מקצועי בקיא ומנוסה בתחום – עורך דין צבאי. בנוסף, במסגרת שירותיו המשפטיים של עורך הדין הצבאי, תזכו לקבל הגנה מלאה על הזכויות שלכם ולדאוג לכך שהאינטרסים שלכם ייוצגו כהלכה בפני המערכות הצבאיות השונות.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>