פטור נפשי

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

פטור נפשי משירות צבאי ניתן לחיילים ומלש"בים שקיבלו את פרופיל 21 – פרופיל שמבטא מצב רפואי או נפשי שאיננו מאפשר שירות צבאי ולכן מהווה אי גיוס או שחרור מהשירות לאלתר.  אז מתי מתקבל פטור זה וכיצד דורשים אותו? ומה עושים כאשר קבלת הפטור נדרשת אך ישנו חשש מהתדמית הציבורית לאחר מעשה? עורכת הדין מירי יעקב גביש עם ההסבר המלא:

 

פרופיל 21 – תיוג חברתי או מיתוס שטותי?

אנשים רבים חוששים למשמע פרופיל 21 שמבטא את כרטיס היציאה מהצבא. חלקם יחשבו שעומד לפניהם אדם עם בעיה שאם המערכת הצבאית לא הצליחה להתמודד איתה, הרי שמדובר באדם בלתי אפשרי להתמודדות בכלל. אחרים יחשבו שמדובר בסך הכל במשתמט שעשה הכל כדי לקבל פטור שירות וצפצף על חובותיו כאזרח ישראל.

ומה לגבי מקבלי הפטור עצמם? ובכן, חלקם מאמינים שקבלת פרופיל זה תהרוס לחלוטין את חייהם.

פטור נפשי למתגייסים ומשרתים בצבא ניתן בעקבות מצב נפשי ירוד או מחלה נפשית שאינם מתאימים לשירות הצבאי. במקביל, גם חיילים שמצבם הרפואי והגופני ירוד מקבלים את אותו הפטור תחת פרופיל 21 (פטור משירות צבאי מטעמי בריאות).

מבחינה עקרונית, צה"ל רואה במצב נפשי או מחלה נפשית כמצב שמונע מאותו חייל למלא את משימותיו כנדרש ולכן מוטב לשחרר אותו מהשירות לצמיתות. כאשר המערכת קובעת בהתאם לאבחנה ולבדיקות מקיפות כי העומד שלפניה צריך לקבל את פרופיל 21, הוא יקבל פטור מצה"ל מטעמים נפשיים וישוחרר לאזרחות מוחלטת.

 

מי מעניק פטור נפשי משירות צבאי?

מי שנותן את הפטור הנפשי הוא קצין בריאות הנפש של אותה יחידה או חטיבה, בהתאם לקביעתה של וועדה רפואית בנושא. פטור זה מהווה פטור רפואי לכל דבר ועניין. למעשה, פרופיל 21 המזכה בפטור יינתן גם בנסיבות בריאותיות כמו אסתמה קשה וגם בגין דיכאון כרוני. הפטור שניתן הוא אותו הפטור, אך המסלול לקבלתו יהיה שונה.

 

השלכותיו של פטור נפשי מצה"ל

למרות שמרבית אזרחי המדינה משרתים בצבא, קיימים גם אזרחים רבים שלא ביצעו שירות צבאי ושלא מטעמי דת (בדומה למגויסים מהמגזר החרדי) או מצפון (בדומה למגויסים הנחשבים "סרבני גיוס"). אזרחים אלו עובדים, לומדים ומנהלים חיים מלאים ושלמים גם מבלי להשתייך לעולם הצה"לי ומבלי ששירותם הצבאי מותנה באפשרויות מוגבלות כלשהן.

למעשה, פטור נפשי כפי שניתן מכורח קביעתו של פרופיל 21 לא מצוין ככזה בתעודת השחרור, כך שאדם אחר לא יוכל לדעת האם ניתן פטור על בסיס רפואי או על בסיס נפשי. לאדם אחר כמו מעסיק פוטנציאלי או מראיינת מתחום משאבי האנוש אסור לדרוש לסיבת הפטור ולמקבל הפטור אין כל חובה למסור פרטים בנוגע למצבו האישי – בין אם הוא רפואי ובין אם הוא נפשי או מערב ביניהם.

המגבלה הכמעט יחידה שנובעת מקבלתו של פטור נפשי עקב פרופיל 21 היא מתן הטבות מהמדינה תמורת השירות הצבאי רק על פי מספר החודשים שבהם שירתתם בצבא או בשירות לאומי. כלומר, לא תוכלו לקבל את מענק השחרור המלא בעבור פרק זמן קצר יותר של שירות צבאי וגם הזכאות לכך ניתנת רק החל מריצוי של 12 חודשי שירות ויותר.

בנוסף, חשוב לדעת שאמנם לא ניתן לדעת מדוע קיבלתם את פרופיל 21, אך סיבת הפטור כן מועברת לשני גורמים ממשלתיים – משרד הרישוי והיחידה לרישוי כלי ירי במשרד הפנים.

לעניין רישיון הנהיגה חשוב לציין שפרופיל נפשי או מצב נפשי אינם שוללים בהכרח את רישיון הנהיגה של אדם מסוים, אך הדבר תלוי בנסיבות הבריאותיות ובייחוד בזו שבגללה ניתן הפטור. אלו שיוכלו לשמור על רישיונם יתבקשו לעבור מבחן ייחודי או וועדה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. .

לעניין החזקת נשק ורישיון נשק, נציין שהמדינה מבקשת לצמצם את היקף הרישיונות לשימוש בנשק ולכן סביר שהדבר ימנע תעסוקה במקומות בהתאם כמו אבטחה, משרות בטחוניות או גיוס למשטרה.

ועם זאת, גם לפטורים אחרים יש חסרונות משלהם כמו למשל שלילת קבלת קצבאות מביטוח לאומי למי שקיבלו פטור שירות מחמת אי התאמה עד לגיל 20 והעובדה שהשגת פטור שכזה כרוכה מלכתחילה בריצוי עונש מאסר בכלא צבאי.

 

תפקידו של הקב"ן במתן פטור על רקע נפשי

רבים מהמבקשים פטור נפשי מתבשרים על מגבלות שונות כמו הקושי בלמצוא מקומות עבודה, להוציא ויזה לחו"ל, ללמוד באקדמיה ועוד. אלא שרבים מהסיפורים מגיעים מאותו המקור – הקב"נים הצבאיים שמזהירים את מבקשי הפטור והוריהם וייתכן שמנסים למנוע בכך את קבלת הפטור שלא בצדק.

לפיכך חשוב להבהיר שרק מועמדים לפטור שעברו וועדה רפואית מתאימה יוכלו לשקף את מצבם כראוי לקצין בריאות הנפש, לקבל את פרופיל 21 וממנו את הפטור משירות. המדינה איננה מפלה בין מקבלי הפטור לבין משוחררים משירות צבאי מלא בשום מקרה.

 

תהליך הקבלה של פטור נפשי

דיכאון, חרדות, התמכרויות, סכיזופרניה, מאניה-דיפרסיה ועוד הפרעות ומחלות שונות מהוות סיבות לקבלת פטור נפשי מהשירות הצבאי. יחד עם זאת, לא די בקיומה של הבעיה כדי להצדיק את הפטור והחייל או המלש"ב יצטרכו לעבור מסלול מסוים עד לקבלתו.

ראשית, יש לפנות לגורם מקצועי באזרחות כמו פסיכולוג או פסיכיאטר. עליו לנסח עבורכם מכתב ובו המלצה על שחרורכם מהצבא מפאת הבעיות הנפשיות הקיימות. לאחר מכן, יש להגיש בקשה דרך הצבא לקביעת מפגש עם קצין בריאות הנפש ועם פסיכיאטר צבאי – שניהם אמורים להמליץ על קבלת פרופיל נפשי.

בהמשך הדרך יהיה צורך להגיע לוועדה רפואית שבה יוחלט באופן סופי האם החייל יוכל להשתחרר מהצבא תחת פרופיל 21.

 

שינוי מערכת – הצבא מרחיב אפשרויות לבעלי פרופיל נפשי

צה"ל מכיר כיום יותר מבעבר בבעלי הפרופיל הנפשי ולפיכך לא יראה בהם בהכרח כפסולים לשירות. הדבר מהווה חדשות טובות עבור מי שמעוניינים לשרת בצבא ונאבקים לכך חרף קבלת פרופיל 21 ולכן ייתכן שהם יוכלו כעת להשתבץ לתפקידים שמתאימים למצבם הנפשי יחד עם פתיחת תפקידים נוספים שבעבר היו חסומים בפניהם.

לדברי וועדת המשנה לכוח האדם בצה"ל בראשותה של חברת הכנסת אורנה ברביבאי, קיימת מגמת עלייה בפטור הרפואי ובייחוד בזה הנפשי שעומד על כ-12% ממקבלי הפטור משירות צבאי. לדברי הועדה, בדיקת הסיבות לכך העלתה את העלייה בכמות האבחון של בעיות נפשיות וכן את הלגיטימציה החברתית הגבוהה יותר לסוגיית אי השירות בצבא.

ולכן נכון לסוף שנת 2021, מדובר בתקופה "על התפר" שבה בעלי פרופיל נפשי יקבלו שיבוץ טוב יותר שישפר את המוטיבציה להתגייס, יתווספו תקנים לקב"נים בלשכות הגיוס ויבוצעו שינויים משמעותיים במטרה למנוע מהפטור להפוך לניסיון שלא לבצע שירות צבאי.

סביר שכל אלו יקשיחו בקרוב עוד יותר את התנאים לקבלת פטור נפשי, כך שפחות תופעות ומחלות נפשיות יתויגו כסיבות מוצדקות לקבלתו. ולכן אם מטרתכם היא לפעול בהתאם למצב נפשי שמצדיק פטור נפשי מהצבא, מומלץ להיעזר בעורך דין צבאי שיפעל עבורכם עד להשגת התוצאה הרצויה.

 

עליכם להוציא פטור? נקלעתם לבעיות בצבא? פנו אליי בהקדם

עורך דין צבאי מנוסה ומקצועי, הוא הגורם שעומד לצידם של מבקשי הפטור ופועל לקבלתו מבלי לפגוע בזכויות ובאינטרסים של לקוחותיו. עורך הדין מלווה את לקוחותיו לאורך התהליך עד לסיומו תוך שהוא מפנה לגורמים שונים בהתאם לצורך ומגיש בקשות שתומכות ומגנות על לקוחותיו.

עורכת הדין מירי יעקב גביש תשמח לעמוד לרשותכם כגורם מיומן ועתיר ניסיון בתהליכים במערכת הצבאית לרבות הוצאת פטור בגין מצב נפשי. להתייעצות בנושא חייגו עכשיו ועורכת הדין תחזור אליכם בהקדם.

פטור נפשי
פטור נפשי
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>