צוואה הדדית

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

צוואה הינה מסמך משפטי בו אדם קבוע מה יעשה ברכושו לאחר מותו. צוואה הדדית הינה צוואה אשר נערכה במשותף על ידי בני זוג, מדובר בשתי צוואות אשר נכתבות במקביל ולמעשה קובעת כי במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, בן הזוג השני הנותר בחיים מקבל את עזבונו.

 

עוד על צוואה הדדית, הסיבות לכתיבתה והאפשרויות העומדות לפניכם:

 

מהי צוואה?

צוואה כאמור הינה מסמך משפטי בו אדם קובע בחייו מה יעשה ברכושו לאחר מותו. חוק הירושה תשכ"ה -1965 הוא המסדיר את דיני הירושה והצוואות בישראל. החוק קובע ארבע דרכים לעריכת צוואה:

  1. צוואה בכתב ידו של המנוח
  2. צוואה בפני עדים
  3. צוואה בפני רשות
  4. צוואה בעל פה הנאמרת על ערש דווי

 

כללי הצוואה הם חשובים ביותר ואי עמידה בהם או מציאת פגמים בצוואה עשויה להביא לביטולה. על מנת להבטיח כי הצוואה תתקיים וכדי להגן עליה רצוי להפקיד את הצוואה בלשכת הרשם לענייני ירושה.

 

מהי צוואה הדדית?

קיימים מצבים בהם בני זוג מעוניינים שצוואותיהם יהיו תלויות אחת בשנייה ולכן עורכים ביניהם "צוואה הדדית".

הצורך עולה מתוך מקרים בהם יש עניין להתלות את הצוואות זו בזו, למשל כאשר בני הזוג מעוניינים כי במקרה ואחד מהם ילך לעולמו כל רכושו יועבר לבן הזוג הנותר בחיים, ובתמורה בן הזוג הנותר בחיים יתחייב שלאחר מותו רכושו יועבר לילדיהם המשותפים.

מקרים כאלו עשויים להיות בעייתיים שכן בן הזוג הנותר בחיים עדיין רשאי מבחינה חוקית לשנות את צוואתו ובכך להפר את התחייבותו כלפי בן הזוג המנוח. בכך נוצר הצורך של מנגנון חוקי אשר יכיר בצוואות הדדיות.

 

המסגרת החוקית לצוואות הדדיות

בשנת 2005 תוקן חוק הירושה, החוק הגדיר את תחום הצוואות ההדדיות וקובע כי צוואה הדדית אינה ניתנת לשינוי אלא על פי התנאים הקבועים בו. עם זאת, החוק כן מאפשר לבני הזוג לשנות הסדרים בצוואתם בעודם בחיים.

כל עוד שני בני הזוג הינם בחיים רשאי כל אחד מהם לבטל את צוואתו ההדדית באמצעות הודעה לבן הזוג השני. לאחר מוות של אחד מבני הזוג, אם בן הזוג הנותר בחיים מעוניין לבטל את הצוואה ההדדית, החוק קובע כי הוא יהיה חייב לוותר באופן מוחלט על חלקו בעיזבון ומידה שזה חולק יהיה חייב להשיב את מה שקיבל או את הערך שלו.

כיצד נערכת צוואה הדדית?

צוואה הדדית נערכת באמצעות מסמך אחד או שני מסמכים, עליהם להיערך באותו זמן ולציין את התאריך.

ככל ומדובר במסמך אחד, הוא צריך לשאת את חתימתם של שני בני הזוג. בצוואה ההדדית ניתן להחליט כי הזוכה יהיה בן הזוג השני או צד שלישי (למשל להורות כי לאחר פטירת שני בני הזוג הרכוש המשותף יעבור לילדיהם).

חשוב לזכור שעצם עריכת הצוואות יחד באותו מועד ובפני עדים משותפים אינה מספיקה על מנת להפוך אותם לצוואות הדדיות. הצוואות חייבות לערך על ידי שני בני הזוג, להזכיר את עניין ההדדיות בתוכן הצוואה תוך הסתמכות הדדית.

חושב לזכור, שתוכן הצוואות אינו חייב להיות זהה אחד לשני, כלומר, בן זוג אחד יכול להורות בצוואתו כי בן הזוג השני יקבל את זכויותיו בדירת מגורים ואילו בן הזוג השני יצהיר בצוואתו כי במקרה שהוא יהיה זה שילך לעולמו ראשון, הנכס יועבר לילדיהם המשותפים.

 

ביטול צוואה הדדית

כדי לבטל צוואה הדדית יש תלות בשני בני הזוג. ככל ואחד מבני הזוג מעוניין לבטל את צוואתו עליו להודיע על כך לבן הזוג השני, ככל והוא בן החיים ביטול הצוואה הוא אפשרי.

במידה ובן הזוג הלך לעולמו, לבן הזוג הנותר בחיים אינו יכול לבטל את הצוואה והתוכן הכתוב בצוואה של הנפטר יכריע בשאלה מה יעשה ברכושו.

המשמעות של ביטול צוואה הדדית היא חשובה מאחר וייתכן כי בני הזוג בבוא השנים נפרדו או התגרשו, אך התוכן הכתוב בצוואה ההדדית כבר אינו רלוונטי, כך הצוואה ההדדית יכולה להתייחס לכך ולקבוע כי כל עוד בן הזוג הוא לבד יכול הוא להתגורר בדירה.

צוואה ההדדית יכול גם להבטיח כי הנכס אינו יסתכן במכירה עתידית, כלומר שלבן הזוג תהיה זכות שימוש בדירה אך לא זכות למכור אותה.

 

הפרת הוראות הצוואה ההדדית

כאשר נכתבה צוואה הדדית, כותב הצוואה נפטר ובן הזוג הנותר מחליט למכור להעביר במתנה או לעשות בנכס פעולה אשר אינה כתובה בצוואה ההדדית ואף מנוגדת אליה, הדבר פסול ויגרור התנגדות מצד היורשים הפוטנציאלים.

למשל: הילדים של בן הזוג אשר צפויים לקבל את הנכס עם פטירת בן הזוג השני.

על מנת לברר מקרים כאלו בהם יש חשש שהוראות הצוואה ההדדית הופרו, חשוב להיעזר בעורך דין מומחה לסיוע משפטי מקיף אשר על מנת להבין כיצד ניתן להגביל את השימוש של בן הזוג הנותר בנכסים של הנפטר.

צוואה ההדדית הינה צוואה אשר נערכת במקביל לצוואת בן הזוג ונועדה למנוע מצבים שבו יורשים עתידיים יפגעו בזכויות של בני הזוג להשתמש בנכסים אותם הותירו הנפטרים ויפנו למאבק משפטי בבן הזוג. על מנת ללמוד עוד על צוואה הדדית ולהתייעץ בנושא, פנו לעורכת הדין מירי יעקב גביש.

צוואה הדדית
צוואה הדדית
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>