ביטול צו ירושה או צוואה

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

ענייני צוואות וירושות עוסקים ברכוש אותו אדם הותיר לאחר מותו ומוסדרים בחוק הירושה התשכ"ה-1965. רכושו של הנפטר מורש באמצעות צוואה אותה הותיר ובה הוא קובע מה יעשה ברכושו לאחר מותו. בהיעדר צוואה קרוביו של הנפטר יורשים אותו על פי דין. לשם מימוש הירושה או הצוואה ניתן צו קיום צוואה, לעיתים עולה הצורך לבטלו ממניעים שונים. עוד על ביטול צו ירושה או צוואה, ההליך והתנאים לכך, לפניכם:

 

הרקע לביטול צו ירושה או צוואה

על מנת שיורש על פי צוואה או על פי דין יוכל לממש את העזבון (הירושה) עליו להגיש לרשם לענייני ירושה באמצעים ידניים או מקוונים בקשה לקיום צו ירושה או צוואה. הצו קובע כיצד יחולק העזבון בין היורשים. לאחר הגשת הבקשה, עוד לפני מתן הצו היא מפורסמת באתר וברשומות על מנת לאפשר ליורשים נוספים או לאנשים המתנגדים לצו הירושה להביע את עמדתו.

את ההתנגדות יש להגיש לרשם הירושה תוך 14 יום מרגע הפרסום כל עוד לא ניתן הצו. לאחר אותו פרק זמן כל התנגדות לצו תועבר לדיון בבית המשפט לענייני משפחה על מנת שזה יכריע בעניין.

למרות שברגע מתן צו ירושה יש לו תוקף של פסק דין מחייב וסופי, קיימת אפשרות חוקית לתיקון או ביטול של צו הירושה/הצוואה על ידי רשם הירושה או בית המשפט, במקרים ספציפיים.

 

השיקולים העומדים בפני בית המשפט או רשם הירושה

החוק בעקרון מתיר תיקון או ביטול של צו ירושה רק כאשר עולות עובדות או טענות חדשות שלא היו ידועות בעת מתן הצו. הדבר נעשה בהתאם לשיקול דעתו של הרשם או בית המשפט ואין הם מחויבים להתייחס לטענות אשר לא הייתה מניעה להעלות אותם בשלב מוקדם יותר, ככל ובקשה כזאת הוגשה מאוחר בית המשפט ייבחן האם העיכוב היה מוצדק.

קיימים שלושה תנאים מרכזיים מצטברים אותם על בית המשפט והרשם לשקול:

  • האם מדובר בטענה או עובדה חדשה אשר לא הייתה קיימת בטרם מתן צו הירושה או הצוואה? למשל יורש חדש שהתגלה או גילוי על קיומה של צוואה?
  • האם במידה והעובדה או הטענה החדשה הייתה מובאת בפני הרשם או בית המשט בזמן המתאים היה בהם כדי לשנות או להשפיע על מתן הצו?
  • האם המבקש הציג בפני בית המשפט או הרשם את הטענה או העובדה החדשה בהזדמנות הראשונה שהייתה לו באופן סביר, כאמור לרוב בית המשפט ידחה במקרה כזה בו היה עיכוב, אך לא באופן גורף וההחלטה נתונה לשיקול דעתו.

 

הזדמנות סבירה ראשונה

לאורך השנים נוצרו קריטריונים בפסיקה אשר מגדירים מהו שיהוי מוצדק. בין השיקולים המכריעים החלטה זו: ראשית, הכלל הוא שיש לקיים את הצו ואילו החריג או תיקון או ביטולו.

בנוסף, עולה השאלה האם יכל המבקש לגלות בקלות את העובדה או הטענה החדשה לו היה בודק באופן סביר? האם המבקש פעל בחוסר תום לב? האם קיימת הצדקה ראויה לשיהוי בהגשה? כאשר מדובר בשיהוי רב הסיכוי לדחיית הבקשה גובר? האם לעובדה או לטענה החדשה יש משקל משמעותי? האם השיהוי מקשה על הצד השני להתגונן ולהציג ראיות?

לבסוף יבחן בית המשפט את מידת הפגיעה בכל אחד מהצדדים במקרה של ביטול/אישור הצו ובנוסף האם קיימת פגיעה בצדדים שלישיים אשר הסתמכו על הצו? כל אלו מהווים שיקולים אותם על בית המשפט לבחון ולשקול בעת הדיון בביטול או תיקון הצו.

 

טענות משפטיות

התנגדות למתן צו קיום צוואה – זוהי בקשה כללית אשר יכולה להיעשות בנימוקים שונים. טענה זו תועלה כאשר הצד המעוניין בביטול הצוואה סובר כי הצוואה הינה מקפחת אותו שלא כהוגן, מסיבות שונות:

 

השפעה בלתי הוגנת

בשל 'השפעה בלתי הוגנת' אשר הייתה על הנפטר (המצווה), ההשפעה יכולה להיות בשל נוכחות של אדם ליד המצווה בעת החתימה על הצוואה (מה שמוביל לפסילתה בשל אי מעיה בתנאי כתיבת הצוואה) או בשל השפעה לא ראויה של קרוב לנפטר אשר הובילה אותו לכתיבת צוואה מקפחת בניגוד לרצונו המקורי.

 

אי כשירות משפטית

טענת אי כשירות משפטית של המצווה – טענה מוכרת היא כי המצווה לא היה במצב של כשירות משפטית בעת כתיבת הצוואה ולכן הוא כתב צוואה מקפחת. לעיתים רבות על מנת להוכיח טענה בית המשפט ידרוש חוות דעת רפואית אשר נסמכת על מסמכים רפואיים של המנוח. באמצעות חוות הדעת יהיה ניתן לבחון את מצבו הנפשי והפיזי של המנוח בעת כתיבת הצוואה.

 

קיומה של צוואה

ביטול צו ירושה בשל קיומה של צוואה – פעמים רבות הטענה אשר מועלית לשם ביטול צו ירושה היא קיומה של צוואה. על מנת לבטל את הירושה יש צורך בהליך משפטי מורכב יחסית, על בית המשפט יהיה לבדוק את אמיתות הצוואה ודרישותיה וכן את תום ליבו של המוצא. ככל ובית המשפט יאשר את הצוואה יבטל הוא לאלתר את צו הירושה ויורה הוא על מתן צו קיום צוואה.

לסיכום, ביטול צו ירושה וצו צוואה הינו הליך מורכב ועל מנת לצלוח אותו יש צורך לעמוד בתנאים משפטיים ברורים. על מנת ללמוד עוד על ההליך והאפשרויות העומדות בפניכם, פנו לעורכת הדין מירי יעקב גביש לייעוץ וליווי משפטי מומחה בתחום הצוואות והירושות!

ביטול צו ירושה או צוואה
ביטול צו ירושה או צוואה
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>