אישור נוטריוני

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

הליכים ממשלתיים ומשפטיים מסוימים מצריכים אישור נוטריוני. לאישור זה יש משמעות קריטית כדי להכריע במשפטים או להגיש בקשות מסוימות, להוכיח טענות או להפריך אותן.

מיהו הנוטריון?

אמנם נוטריון הוא גם עורך דין, אך לא כל עורך דין מספק שירותי נוטריון. הרישיון לתפקיד זה ניתן מטעם וועדת רישיונות מיוחדת בראשות שר המשפטים. בוועדה חברים שבעה, שניים מהם מעניקים רשיונות על פי עצתה של לשכת עורכי הדין. יתר החברים הם משפטן, עובד מדינה, נוטריון מורשה ושני נציגי ציבור. הנוטריונים החדשים עוברים השתלמות מיוחדת ולא כל מי שמגיש בקשה להפוך לנוטריון אכן מתקבל.

על אמינות, יושרה והיגיון בריא

אז למה חשוב להבין מי מקבל או לא מקבל אישור להיות נוטריון? משום שמדובר בתפקיד המצריך אמינות וכנות גבוהים מאוד. אם הנוטריון הוא המילה המשפטית האחרונה בנוגע לסוגיה מסוימת, עליו להיות אמין ובעל טוהר מידות ללא עוררין כדי שלא לחבל בהליכים של מוסר ומשפט.

ניקח לדוגמה אדם שמבקש אישור נוטריוני לגבי צוואה שהכין במו ידיו. על פי התהליך המשפטי התקין, המסר יודפס ויוקרא למצווה בעל פה. המצווה יאשר כי זוהי צוואתו ויחתום בפני הנוטריון.

הנוטריון יצטרך לאמת כי המצווה מודע להשלכות צוואתו ומוסר אותה מרצונו החופשי. קל מאוד לדמיין מצב שבו קשיש למשל מגיע עם אדם צעיר יותר כדי לחתום על הצוואה, אלא שנראה כאילו אותו צעיר משפיע על קבלת ההחלטות ומצטייר כדמות הדומיננטית מבין השניים. ייתכן שמדובר בקרוב משפחה או עוזר של הקשיש והוא כאן על מנת לתמוך בו בתום לב, אך ייתכן שהגיע לאחר ששכנע בכך את הקשיש והצוואה למעשה נוטה לטובתו. או אז חייב הנוטריון למנוע את הנעשה, לזהות כי הקשיש איננו מוסר את צוואתו מרצונו החופשי או איננו מודע להשלכות הדברים האמורים בה ולסרב לאשר אותה – מה שלא יעניק לצוואה שום תוקף חוקי כעת או בעתיד.

רשימת האישורים על מסמכים שהנוטריון רשאי לספק:

אישור העתק – מתן אישור על כך שהעתק של מסמך מסוים הינו נאמן למקור. האישור יסופק אם יוצג לנוטריון המסמך המקורי בלבד ולאחר שבדק ואישר כי המסמך המקורי וההעתק שווים.

אישור רשימת מצאי – נוטריון יכול לאמת את נכונותה של רשימת מצאי מסוימת. הרשימה תיערך על ידי הנוטריון אך אפשר גם על ידי גורמים אחרים, כל עוד הנוטריון בקיא היטב בפרטי הרשימה.

אישור ייפוי כוח – אישור מצב שבו אדם אחד מעוניין לייפות את כוחו של אחר. הנוטריון יאשר את ייפוי הכוח רק בתנאי שקיימות לו הוכחות להענקת ייפוי הכוח. במילים אחרות – רק כאשר יוכח כי מייפה הכוח מעוניין להעניק סמכות בקבלת החלטות ונקיטת פעולות לאדם אחד, יוכל להתקבל על כך אישור נוטריוני.אם מדובר בתאגיד המייפה את כוחו של אדם אחר, עליו לספק ראיות לכך באמצעות פנקס החברה או כל מסמך אחר המעיד על רצונו.

אישור תרגום – הנוטריון אמון על אישור תרגומים משפות זרות ובחתימתו הוא מאשר כי התרגום נאמן לשפת המקור. הוא יוכל לבצע זאת אך ורק אם הוא שולט באופן מוחלט בשפת המסמך המקורית ובשפת התרגום. בנוסף, השליטה הדו-לשונית תוכל לאפשר לו לתרגם את המסמך בכוחות עצמו, ללא צורך במתרגם חיצוני.

אישור כי פלוני חי – מדובר במסמך זהיר ואחראי, המאשר על כך כי אדם מסוים נמצא בחיים. זאת מפאת סכנת ההתחזות, הזיוף, הטענות המשפטיות האפלות שמנסות להזיק לאדם אחר או להפיק מעצם היותו "מנוח" תועלת מסוימת. כך למשל קרה לאישה מבוגרת המתגוררת מזה שנים רבות באירופה, שבני דודה ניסו לחלץ מידיה נכס שהורש להם בבעלות משותפת. בני הדודים זייפו את תעודת הפטירה ואילו האישה הגיעה למשרדי הנוטריון במטרה להוציא את האמת לאור. יש לציין כי רק לאחר שאדם שנטען כי נפטר יתייצב ויזדהה בכוחות עצמו בפני הנוטריון, יוכל לקבל על כך אישור משפטי בר תוקף.

האם אישור נוטריוני תקף למסמכים של אזרחים ישראליים בחו"ל?

נאמר על אחת השאלות המורכבות לגבי סמכותו של הנוטריון, שהיא לא עוצרת בדיוטי פרי. ואכן, סמכותו של הנוטריון לבצע פעולות בחו"ל כאשר יש להן זיקה לישראל היא מותרת, אך רק משום שלא נקבע לגביה שום איסור בחוק הנוטריונים.

ומהי זיקה לישראל? ובכן, מדובר בפעולות הנוגעות לסוגיית המקרקעין או כל פעולה הנוגעת לאזרחים ישראליים. עם זאת, חשוב לציין שכל אחת מהרשויות של מדינת ישראל רשאית לקבוע לעצמה את כללי ודרכי ההוכחה של מסמכים שנערכו בחו"ל, גם אם הם כבר קיבלו אישור נוטריוני.

המסמך היחידי היוצא דופן הינו תצהיר, מכיוון שתוקפו של כל תצהיר תלוי בסוגיה שאליה הוא משתייך ובתקפות האזהרה שניתנה מחוץ לתחומי מדינת ישראל. כך למשל, אדם בעל נכסים מעבר לים המתגורר במדינה אחרת, נחשד בהעלמות מס. בתצהיר מול הנוטריון הוא מצהיר כי רק על אחד מנכסיו למעשה לא דיווח במס. רשות המיסים לא תצטרך כעת לקבוע את טיב התצהיר, אלא לקבל החלטה לגבי הסנקציות שהיא מפעילה כנגד אזרח זה, בהתאם לבדיקות והרישומים שערכה.

נוטריון ישראלי שעורך, מאשר ומאמת מסמכים נוטריוניים בחו"ל, חייב לקחת בחשבון את הדברים הבאים:

  • הדין הישראלי איננו שולל את הפעולה, כל עוד האישור עומד בקריטריונים של תקנות הנוטריונים בישראל
  • המסמך הינו תקף וקביל בישראל
  • הלקוח יצטרך לחתום בפני הנוטריון ולקבל את אישורו וחתימתו בחותמת אפוסטיל או בחתימה רלוונטית אחרת (בהתאם לחתימתה/ אי חתימתה של אותה מדינה על אמנת האג)
  • יש לוודא שהרשות אליה מיועד המסמך מכירה בנוסח והפורמט שלו

אישור נוטריוני הוא פעולה חשובה וראשונה במעלה במקרים שבהם אדם צריך לספק הוכחה או ראיה משפטית שתהיה קבילה בעיני החוק. אם אתם זקוקים לשירותי נוטריון מכל טעם שהוא, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדה של עורכת הדין מירי יעקב גביש – עורכת דין ונוטריון מנוסה ומורשית, המספקת מגוון רחב של שירותי נוטריון לרבות ייצוג וליווי משפטי עבור כל תחומי המקרקעין והדין הצבאי. המשרד מספק שירות אמין ואחראי תוך מתן תשומת לב ויחס אישי לכל לקוח, דיוק ללא פשרות בכל פעולה מטעמו ועמידה בכל תנאי שביעות הרצון.

אישור נוטריוני

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>