שילוב לוחמות בסדיר ובמילואים

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

השירות הצבאי הוא אחת מהנקודות המרכזיות בחיינו, כשלצד התרומה המשמעותית למדינה, מדובר גם בשירות שמעצב ומשפיע על תחומים רבים בחיינו. אחת הסוגיות המרכזיות שזוכות לעורר שיח ועניין ציבורי היא כל נושא שילוב לוחמות בסדיר ובמילואים. האם חלו שינויים בנושא בשנים האחרונות? ועם אילו קשיים ואתגרים ייחודיים מתמודדות חיילות בתפקידים קרביים?

שילוב לוחמות בסדיר ובמילואים

המציאות הביטחונית המאתגרת בה אנחנו חיים הביאה לכך שכל אזרח בישראל שהגיע לגיל 18 מקבל סטאטוס של מלש"ב ועובר הליכי מיון עוד בשנים שלפני כן, במטרה למצוא עבורו את התפקיד המתאים ביותר לכישורים והיכולות שלו, לצד התחשבות בצרכי המערכת הצבאית, שנוטה להעדיף שיבוץ לתפקידי לוחמה על פני תפקידים אחרים.

על אף שמבחינה חוקית לא קיימת מניעה לכך שנשים ישרתו בתפקידי לוחמה, אנו רואים כי סוגית שילוב לוחמות בסדיר ובמילואים מעורר עניין ושיח ציבורי וזאת על רקע אתגרים ייחודיים, הן ברמה המערכתית והן במישור התפיסתי:

קשיים מערכתיים

המערכת הצבאית, שמקורה במבנה היסטורי גברי, מערימה לעיתים קשיים על נשים המבקשות להתגייס לתפקידי לחימה. אלה מתבטאים בדרישות פיזיות מחמירות, מחסור בתשתיות מותאמות (כמו מגורים נפרדים) ולעיתים גישה שמרנית המעדיפה גברים בתפקידים קרביים.

קשיים תפיסתיים

סטיגמות חברתיות על יכולותיהן הפיזיות והמנטליות של נשים עדיין קיימות. בנוסף, בנות מרקע דתי נאלצות להתמודד עם לחצים חברתיים ומשפחתיים שמערערים את הלגיטימציה להשתלבות בתפקידים קרביים, במיוחד ביחידות מעורבות.

האזינו לפודקאסט של מירי יעקב גביש בנושא

השפעת מלחמת חרבות ברזל על שילוב לוחמות בצה"ל

מלחמת חרבות ברזל הובילה לשינוי משמעותי במוטיבציה של נשים צעירות להתגייס לתפקידי לוחמה בצה"ל. בעקבות האירועים הביטחוניים המורכבים, נשים רבות הרגישו צורך עמוק לתרום באופן ישיר ומוחשי לביטחון המדינה ולהיות בקו ההגנה הראשון על האזרחים, הן בשירות הסדיר והן בשירות המילואים, תוך שבירת חסמים תפיסתיים ומערכתיים.

המוטיבציה של הנשים להתגייס לתפקידי לוחמה לא התמקדה רק בתרומה הלאומית, אלא גם על רקע התפתחות העידן המודרני, בו הפערים בין נשים וגברים הולכים ומצטמצמים בתחומים רבים, כך שנשים רבות מרגישות בנוח להתמיין לתפקידי לוחמה שיאפשרו להן לממש את היכולות שלהן כלוחמות שוות מן המניין ולהביא לתחושת סיפוק מתקופת השירות הצבאי.

המחירים שלוחמות משלמות במהלך שירותן הצבאי

נשים רבות נלחמות ולא מוותרות לעצמן ו/או למערכת בכדי להגשים את החלום ולהגיע לשרת בתפקידים קרביים, כשהן עוברות בדך חוויות ואתגרים משמעותיים. עם זאת, בדרך לשירות קרבי בסדיר ובמילואים, רבות מהן נאלצות לשלם מחירים לא פשוטים:

משפחה

אופי השירות הקרבי, הכולל שעות ארוכות ותקופות ממושכות מחוץ לבית ובתנאי שטח קשוחים, משימות אינטנסיביות ותרחישי קרב, לא תמיד מאפשר לנשים למצוא זמן להשקיע במשפחה, לפתח זוגיות או לטפל בילדים.

קריירה צבאית

נשים לוחמות נתקלות לא אחת בקשיים בהתקדמות בסולם הדרגות, הן בשל תפיסות מגדריות והן בשל הצורך לבחור במשפחה על פני קריירה צבאית. לעיתים, למרות הישגיהן בשדה הקרב, הן לא תמיד מקבלות הזדמנויות שוות להיבחן לתפקידים בכירים או להתקדם בצורה מהירה כמו עמיתיהם. ההתקדמות במערכת הצבאית אינה תמיד מתואמת עם יכולותיהן וניסיונן, מה שמוביל לכך שלעיתים הן מוצאות את עצמן תקועות בתפקידים מסוימים ללא אפשרות קידום.

לא קיבלתי את התפקיד שרציתי – מה עכשיו?

אם לא קיבלתם את התפקיד שציפיתם לו, זכרו שאין קיצורי דרך. תילחמו להשיג את מה שאתם רוצים, אבל גם אם לא הצלחתם, קבלו את המצב והפכו אותו להזדמנות. התפקיד אליו שובצתם הוא לא סוף הדרך – השתמשו בו כדי להוכיח את עצמכם ולעשות אותו בצורה הטובה ביותר. עם הזמן, צבירת הניסיון וההוכחות לתרומתכם עשויות להוביל לשינוי.

במידה והחלטת המערכת הצבאית בנוגע לשיבוץ אינה מתאימה לשאיפות והיכולות שלכם, תמיד תוכלו לערער על ההחלטה. עו"ד מירי יעקב גביש כאן כדי ללוות אתכם מקצועית ולסייע בבחינת האפשרויות המשפטיות לשינוי השיבוץ בצבא. צרו קשר עוד היום לייעוץ אישי!

שילוב לוחמות בסדיר ובמילואים

נשים המעוניינות להשתלב בתפקידי לחימה נתקלות בקשיים מערכתיים, כמו אתגרים פיזיים ותנאי שירות שאינם תמיד מותאמים לצרכיהן וכן קשיים אישיים, הנובעים ממאפייני השירות ומשפיעים על זמן המשפחה והזוגיות. בנוסף, קיימים קשיים תפיסתיים, כמו סטיגמות על היכולת שלהן בתפקידים קרביים, במיוחד בקרב נשים מרקע דתי.

מלחמת חרבות ברזל הובילה לעלייה משמעותית במוטיבציה של נשים להתגייס לתפקידי לוחמה משמעותיים, עלייה שהתפתחה בין היתר גם בזכות צמצום הפערים בתקופה המודרנית בין נשים לגברים במגוון תחומים.

נשים לוחמות משלמות מחירים משפחתיים בכך שלעתים השירות הקרבי מקשה על ניהול קשרים זוגיים או טיפול בילדים. בנוסף, ישנן נשים שמתקשות להתקדם מקצועית, כשהן לא תמיד מקבלות הזדמנויות שוות להתקדם לתפקידים בכירים.

מלש"ביות המעוניינות בשיבוץ בתפקידי לוחמה צריכות להתעקש ולהביע את רצונן בתפקידים קרביים כבר בשלב המיון. אם לא קיבלו את התפקיד הרצוי, ניתן לפנות לשירותי עורך דין צבאי, שיסייע בהגשת ערעור ובחינת האפשרויות לשינוי השיבוץ.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 119 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>