שחרור מהצבא לעולים חדשים

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

עולים חדשים נדרשים להתמודד עם לא מעט אתגרים וקשיי התאקלמות ולעיתים גם עם חובות אזרחיות בסיסיות כמו שירות צבאי. לצד ההכרה בחשיבות השירות הצבאי, במקרים מסוימים ניתן לקבל שחרור מהצבא לעולים חדשים. לכן, חשוב להכיר את הקריטריונים ודרישות החוק. המאמר שלפניכם יוכל בהחלט לסייע לכם להבין את מידת הזכאות של עולים חדשים לשחרור מהצבא וכיצד בדיוק ניתן לקבל זאת

 

החובה לשרת בצה"ל – גם לעולים חדשים?

המציאות הביטחונית המורכבת בה אנחנו חיים, מוכרת היטב לכולנו ובהתאם לכך, חובת השירות בצה"ל היא אבן יסוד בחברה הישראלית. עולים חדשים, שהם חלק אינטגרלי מהחברה הישראלית, נדרשים גם הם לשאת בנטל הביטחוני ולשרת בצה"ל בהתאם לחוק. על פי חוק שירות הביטחון, כל אזרח ישראלי, ללא קשר למקום מגוריו בעבר, מחויב לעבור את הליך ההתאמה והגיוס, כולל עולים חדשים.

החובה לשרת בצה"ל לעולים חדשים אינה שונה מהחובה לשרת לאזרחי ישראל ילידי הארץ ובכדי לוודא את הקריטריונים המדויקים, תמיד מומלץ להיוועץ בגורם מקצועי ומנוסה בתחום – עו"ד מירי יעקב גביש. ככלל, משך השירות ואפשרויות הגיוס השונות תלויים במספר גורמים, בעיקר גיל ההגעה לישראל והמצב המשפחתי של המועמד לשירות:

גיל (בהתייחס לעלייה) מצב משפחתי משך השירות
19 – 18 רווק / נשוי ללא ילדים 24 חודשים לנשים

32 חודשים לגברים

21 – 20 24 חודשים לנשים / גברים

 

ככל ומדובר בעולים נשואים עם ילדים, הרי שתינתן לעולה האפשרות להתנדב לשירות של 24 חודשים ובגילאים מאוחרים יותר (27 – 22) אף לתקופת שירות קצרה יותר של 18 חודשים.

 

גיוס עולים חדשים – ההבדלים בין גברים לנשים

משך השירות הסדיר

ההבדל הבולט ביותר בין גברים לנשים עולים חדשים מתבטא במשך השירות הסדיר בצה"ל. עבור גברים העולים חדשים בגילאי 18-19, משך השירות הוא 32 חודשים, בעוד שנשים בגילאים אלו חייבות לשרת 24 חודשים בלבד.

פטור מהצבא

לנשים נשואות ישנה הקלה נוספת מבחינת חובת הגיוס, כשהן זכאיות לקבלת שחרור מהצבא לעולים חדשים וכן פטור ממילואים בהמשך הדרך. זאת לעומת גברים נשואים, המחויבים בשירות צבאי.

 

דחיית גיוס לעולים חדשים

לעולים חדשים ישנה אפשרות לבקש דחיית גיוס לצה"ל בתנאים מסוימים. דחיית הגיוס ניתנת לפי קריטריונים של גיל, מצב משפחתי, מצב רפואי ומקרים ייחודיים נוספים כמו לימודים אקדמאיים. כך, עולים חדשים העומדים בתנאי הזכאות, יכולים לבקש דחיית גיוס, כשהבקשות לדחיית גיוס נבחנות באופן פרטני, לפי הנסיבות הספציפיות של כל עולה / מועמד לגיוס והצרכים הכלליים של המערכת הצבאית.

 

שחרור מהצבא לעולים חדשים

שחרור מסיבות רפואיות

אחת הסיבות הנפוצות לקבלת שחרור מהצבא לעולים חדשים היא בעיות רפואיות שונות, הנבחנות במהלך הליך הגיוס, במטרה לקבוע את כשירותו של המועמד לשרת בצבא.

שחרור בשל סיבות משפחתיות

כחלק מהתהליך, עולים חדשים יכולים לבקש שחרור מהצבא במקרה של מצבים משפחתיים מורכבים, כמו צורך לטפל בהורה חולה או לעזור במשפחה הנמצאת במצוקה. כל בקשה כזו נבדקת על ידי הצבא, ואם מצבו המשפחתי מצדיק זאת, ניתן יהיה לקבל שחרור מהצבא לעולים חדשים.

שחרור בגיל מתקדם

עולים חדשים בני 28 ומעלה יכולים להגיש בקשה לשחרור מהצבא אם אינם מעוניינים להתגייס לשירות מלא.

 

סנקציות ועונשים לעולים חדשים במקרה של היעדרות משירות צבאי

עונש מאסר

היעדרות משירות צבאי נחשבת להפרת חוק, כשהצבא לא מהסס לנקוט באמצעים משפטיים, דוגמת עונשי מאסר בפועל, כדי למנוע היעדרויות בלתי מוצדקות.

השלמת שירות צבאי

עולים חדשים אשר לא סיימו את שירותם הצבאי בזמן שנדרש מהם ידרשו להשלים את הזמן החסר. במקרים בהם חלה היעדרות ממושכת או בריחה משירות, הצבא ידרוש מהעולה החדש לשוב ולשרת את יתרת השירות.

הגבלת זכויות אזרחיות

היעדרות משירות צבאי באופן ממושך עלולה להוביל להגבלות על זכויות אזרחיות של העולה החדש. כך לדוגמה, ייתכן כי הוא ייתקל בקשיים בקבלת דרכון ישראלי וחידוש תעודת זהות.

 

כיצד מקבלים שחרור מהצבא לעולים חדשים?

תהליך קבלת שחרור מהצבא לעולים חדשים תלוי בנסיבות בגינן התבקש השחרור, כשתהליך השחרור דורש לרוב הגשת בקשה מסודרת עם כל המסמכים הרלוונטיים, ולעיתים יש להמתין להערכה פורמלית מצד הצבא והגורמים הרלוונטיים. כך למשל, אם עולה חדש מבקש שחרור על בסיס סיבות רפואיות, הוא יידרש להגיש מסמכים רפואיים שמוכיחים כי אינו כשיר לשירות צבאי ובמקרים של עולים חדשים בגיל 28 ומעלה, יש להגיש בקשה לשחרור או להתנדבות לשירות, כשהצבא יבחן כל בקשה באופן פרטני.

 

מהם היתרונות שבפנייה לשירותיו של עורך דין צבאי?

פנייה לשירותיו של עורך דין צבאי מאפשרת לעולים חדשים להתמודד בצורה מקצועית וממוקדת עם האתגרים המשפטיים הכרוכים בקבלת שחרור מהצבא לעולים חדשים. עורך דין מנוסה יכול להדריך את הלקוח בנוגע לזכויותיו, לייעץ על אפשרויות שחרור או דחיית שירות, ולייצג אותו בפני הגורמים הצבאיים, מה שמבטיח תהליך יעיל ומדויק יותר.

 

לסיכום

עולים חדשים המתמודדים עם חובת השירות הצבאי בישראל נדרשים להבין את הדרישות וההגבלות השונות הקשורות לגיוסם, דחיית שירותם ושחרורם. תהליך הגיוס מבוסס על גיל ההגעה והמצב המשפחתי, כאשר קיימת הבחנה בין גברים לנשים מבחינת משך השירות, כשהדרך הטובה ביותר להכיר לעומק את זכויותיכם היא להיוועץ בעורך דין צבאי מקצועי ומנוסה.

שחרור מהצבא לעולים חדשים

עולים חדשים המחזיקים באזרחות ישראלית מחויבים לשרת בצה"ל. חובת הגיוס נמשכת גם אם הם שוהים בחו"ל, כשהם מחויבים להתייצב בקונסוליה או בלשכת הגיוס בהתאם למקום מגוריהם. השירות הצבאי לעולים חדשים נקבע לפי מספר קריטריונים מרכזיים, כמו גיל העלייה ומצבם המשפחתי.

עולים חדשים חייבים לשרת בצה"ל בהתאם לגיל בו עלו לישראל. עולים חדשים שהגיעו בגילאי 18-21, יהיו מחויבים לשרת בהתאם למצבם המשפחתי – רווקים או נשואים ללא ילדים משרתים 24-32 חודשים (תלוי מגדר), בעוד שמי שנשוי עם ילדים יוכל להתנדב לשירות. בגיל 22 ומעלה, קיימת אפשרות להתנדב למשך שירות קצר יותר.

תנאי הזכאות לשחרור מהצבא לעולים חדשים משתנים לפי מגוון גורמים כמו מצב רפואי, לימודים בחו"ל או מגבלות משפחתיות. ככל ואתם עומדים בקריטריונים ובתנאי הזכאות, ולאחר שהתייעצתם עם עו"ד צבאי מנוסה, ניתן יהיה להגיש את בקשת השחרור באמצעות המערכת הצבאית, שתבחן היטב את הבקשה והמסמכים הנלווים ותקבע את החלטתה הסופית בהתאם.

כדי לוודא את מידת זכאותכם לקבלת שחרור מהצבא לעולים חדשים, עליכם להכיר את התנאים הספציפיים בגינם ניתן לקבל שחרור מהצבא, כמו עמידה במגבלות רפואיות, מגורים בחו"ל או סיבות אישיות אחרות. פנייה ליחידת מיטב או ייעוץ עם עורך דין צבאי מומחה בתחום, תאפשר לכם לקבל מידע מקיף ומפורט והנחיות מדויקות על תהליך הגשת בקשת השחרור.

ההתנהלות מול המערכת הצבאית היא בירוקרטית בעיקרה ולא מעט מועמדים לגיוס כלל אינם מכירים את אופני ההתנהלות הנכונים והיעילים ביותר, על אחת כמה וכמה כשמדובר בעולים חדשים. במקרים כאלו, חשוב לפנות מראש לשירותיו של עורך דין צבאי, שיוכל לכוון ולהדריך אתכם לאורך כל התהליך, החל משלב איסוף המסמכים והגשת הבקשה בצורה הנכונה ביותר ועד להתמודדות מול דחיית הבקשה והגשת ערעור בהתאם.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 120 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>