שחרור מהצבא פרופיל צבאי

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

העיסוק בפרופיל הצבאי של צה"ל מתחיל הרבה לפני השירות ומסתיים הרבה אחריו. אנשים יכולים לשכוח תאריכים, אירועים או חפצים, אבל את הפרופיל שמגדיר את מצבם מבחינה בריאותית הם לא ישכחו לעולם.

הפרופיל מגדיר ומסווג אנשים, לעתים באופן כללי ומורחב מידי לכדי התאמה או אי התאמה לשירות ביחידות כאלה ואחרות ובמקרים שבהם הוא נקבע באופן שאיננו משקף את המצב הרפואי האמיתי, יהיה צורך להסתייע בעורך דין צבאי מוכשר על מנת להוכיח את כשרותכם או אי כשרותכם לשרת ביחידות מסוימות או כשרותכם לשירות בצה"ל באופן כללי.

 

פרופיל צבאי – על מי ומה?

פרופיל צבאי הוא סימול מספרי שצה"ל ממיין לפיו את ההתאמה והכשירות הרפואית של מועמדים לגיוס חובה. מספר הפרופיל שנקבע הוא רק פרמטר אחד מתוך מכלול של פרמטרים שמשפיעים על שיבוץ ליחידות והתפקידים השונים, כאשר הפרופיל הנמוך ביותר הינו 21 והגבוה ביותר הוא 97. החל מפרופיל 64 ומטה לא קיימת אפשרות לשרת כלוחמים.

מעניין לדעת שצה"ל מעולם העדיף שלא להגדיר אנשים על פי מספרים מוחלטים כמו אפס או מאה. אלה מספרים מחייבים שמציינים שלמות ולמעשה לא תואמים את רוח צה"ל וערכיו. בראשית ימיו של צה"ל נקבע הפרופיל בכלל על סמך אותיות וצבעים ושונה בהמשך לכדי סולם ערכים קבוע, על מנת שלא לשנות את המספרים בצורה מבלבלת מאוד מאדם לאדם.

כל חייל יכול כיום לברר את הפרופיל שלו באתר האינטרנט של צה"ל, אך לא ניתן לדעת בוודאות מהי שיטת הקביעה של הסימול כלפי כל חייל. מדובר בסוג של הנחיות קוד פנימיות בחוליות המיון הצה"ליות, שמתעדכנות בהתאם לחידושים ועדכונים מתחום הרפואה. כך למשל מועמד לשירות שעבר ניתוח לייזר בעיניים, חויב בעבר בפרופיל נמוך (64 ומטה) אך כיום בשל התייעלות הניתוח הוא יהיה כשיר לשרת גם ביחידות קרביות למעט גיוס לטיס.

 

הורדת פרופיל צבאי תוך כדי השירות

הפרופיל נקבע במסגרת הצו הראשון על ידי וועדה רפואית והוא יכול להשתנות לאורך השירות הצבאי בהתאם לנסיבות הרפואיות של החייל בסדיר או מילואים. קיימת אפשרות של הורדת פרופיל זמנית בעקבות פציעה או מחלה. הוועדה הרפואית בניצוחו של רופא היחידה, יכולה לספק לחיילים הקלות שירות (פטורים) בהתאם למצבם הרפואי על מנת למנוע מהם להיפגע או לפגוע במהלך תפקידם.

אך אם ההגבלה הרפואית של החייל היא מצב קבוע או לטווח ארוך, צה"ל ישקול להעביר אותו דרך וועדה רפואית נוספת לצורך הורדת הפרופיל.

זהו המקום לציין שבעבר פרופיל צבאי נחשב כדרישה במקומות עבודה, אך כיום החוק לשוויון הזדמנויות בעבודה (סעיף 2א') אוסר על כך ואין לבצע שום שיקול או שימוש במידע זה.

 

התהליך בוועדה הרפואית

בצו הראשון יתבצעו בדיקות רפואיות לרבות אבחון גובה, משקל, פלטפוס, עקמת, לחץ דם, קשיי נשימה, מגע פיזי של הרופא (נשים ייבדקו על ידי רופאות וגברים על ידי רופאים ללא יוצא מן הכלל) עם גופכם דרך מישוש ודרישה לבצע תנועות, להתכופף או ללכת. יש להגיע לבדיקה עם מסמך הבדיקה שקיבלתם בדואר ומילאתם יחד עם רופא המשפחה.

ניתן לצרף עדויות לגבי המצב הרפואי בחתימת רופאים מומחים. הבדיקות בשקלול המסמכים יקבעו את הכשרות שלכם לגיוס קרבי, לגיוס תומכי לחימה או גיוס ליחידות העורפיות. בבדיקה תצטרכו לשקף את המגבלות או אי המגבלות הרפואיות ולהציג את המסמכים התומכים בכך. זהו הזמן לבקש שירות קרבי או להימנע ממנו, בהתבסס על תובנות שעולות מהמסמכים. הרופא רשאי לשלוח אתכם לבדיקות נוספות במידת הצורך.

מדברים במספרים – אלה הם ציוני הפרופיל הצבאי הקיימים

97 – כשירות רפואית תקינה לפעילות קרבית בכל היחידות הצה"ליות. אם קיימת בעיה קלה (למשל מספר נמוך במשקפיים) היא תתועד ועלולה להשפיע על גיוס ליחידות מיוחדות כמו סיירת מטכ"ל, טיס, 669, שייטת וכד'.

82 – קיימת בעיה רפואית קלה (למשל עיוורון צבעים) אך היא איננה פוסלת בדרך כלל שירות ביחידות החי"ר, השדה והסיירות.

77 – פרופיל חדש לבעיות רפואיות דוגמת אלרגיות, נזלת כרונית או הזעת יתר, המאפשר שירות בתפקידים שמצריכים הכשרה רובאית 04 כמו למשל במודיעין שדה או תפקידים בהנדסה קרבית.

72 – קיימת בעיה רפואית שפוסלת שירות בחי"ר כמו גולני או גבעתי, אבל כן מאפשרת שירות ביחידות שיריון, נ"מ, הנדסה, תותחנים וכד'.

64 – הגבלה רפואית משמעותית הפוסלת אפשרות לשירות קרבי כלוחמים, "ג'ובניקים" בלשון הצבאית. ניתן לשרת כתומכי לחימה בתחום התקשוב, המודיעין וכד'.

45 – בעיה רפואית קריטית שתמנע כל השתתפות קרבית או קורסים המצריכים יכולות פיזיות. חיילים אלה ישולבו בתפקידי עורף.

35 – פרופיל חדש המיועד לחולי סוכרת, כבדי שמיעה וחולי אפילפסיה. באפשרותם לשרת בתפקידים עורפיים עם הגבלות ופטורים מתאימים.

30 – פרופיל מיוחד הניתן למתנדבים.

24 – בעיה רפואית שמשהה את הגיוס לצה"ל זמנית, עד להחלמה ושיפור מצבו של החייל. תנאי הפרופיל הסופיים ייקבעו לאחר ההחלמה בידי הוועדה הרפואית.

21 – אי כשירות לשירות בצה"ל כתוצאה מסיבה בריאותית, נפשית או אידיאולוגית (בחלק מצומצם מאוד מהמקרים). ניתן להגיש בקשה להתנדבות לשירות הצבאי.

 

איך מורידים או מעלים פרופיל צבאי?

צה"ל לא מדיח מועמדים לשירות "סתם כך" ומאחורי קביעת הפרופיל הרפואי שלו מסתתרת הצדקה שנראתה נכונה לאותו הרגע. חשוב להזהיר שכל ניסיון לשקר לגבי מצבכם הרפואי האמיתי עלול להוביל, אם יתגלה הדבר, לכדי ענישה מוגברת, כולל ימי מחבוש ומאסר בכלא צבאי עבור מי שמנסה להשתמט ולהשיג פרופיל 21.

בין אם הפרופיל שנקבע לכם גבוה מידי ובין אם נמוך מידי, ניתן לערער עליו באמצעות עורך דין צבאי מומחה. את הערעור יש להגיש תוך חודש מיום קביעת הפרופיל ולצרף מסמכים רלוונטיים, חוות דעת מומחים ופירוט הסיבות שבגללן מוגשת הבקשה. אם הערעור יתקבל, תתקיים בדיקה נוספת אצל וועדה רפואית או קב"ן.

אם הרצון הוא לשנות פרופיל תוך כדי השירות, יש לפנות למפקדים ורופאי היחידה ולקבל הפנייה לבדיקות מתאימות. רופא היחידה הוא הסמכות העליונה שתשלח את החייל לוועדה רפואית על מנת שייקבע הפרופיל מחדש וגם על תשובה ניתן לערער באותו הליך באמצעות עורך דין צבאי העוסק בתחום.

 

כשצה"ל מחליט להוריד את הפרופיל הצבאי

הורדת הפרופיל יכולה להיגרם לחיילים גם תוך כדי השירות. פציעה, מחלה או אפילו ניתוח במהלך השירות בחובה ובסדיר עשויים לפגוע בכשרותו של החייל לבצע את תפקידו ולכן צה"ל בוחן את אפשרות של הורדת פרופיל. זהו מצב שברוב המקרים מתבטא בחוסר אונים של החייל כלפי ההחלטה השרירותית.

תרחיש רפואי לסוגיו הוא לא מצב רצוי ועל כן הוא עלול להזיק מנטלית לחיילים שמעוניינים להמשיך לשרת בתפקידם הנוכחי. אם התקבעה הורדת הפרופיל לכדי 21, החייל ישוחרר מהצבא לאלתר. גם במקרים שבהם צה"ל עצמו מחליט על שינוי הפרופיל, ניתן לערער.

 

מעוניינים לערער על הפרופיל הצבאי שנקבע לכם?

עורכת הדין מירי יעקב גביש מתמחה בכלל הסוגיות שקשורות בתהליך הגיוס וקביעת הפרופיל הרפואי ובעלת ניסיון בהגשת ערעורים לשינוי הפרופיל גם במהלך השירות הצבאי. הידע והניסיון כעו"ד צבאי יסייעו לכם בהגשת הערעור וקבלת חוות דעת רפואיות מהימנות המקובלות על כל גורמי הרפואה הצהל"יים ותסייע בכל מקרה שבו נקבע פרופיל שאיננו משקף את מצבכם הרפואי האמיתי.

שחרור מהצבא פרופיל צבאי
שחרור מהצבא פרופיל צבאי
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>