שאלות ותשובות בנושא השיבוצים, הפטור, והפרופיל הרפואי

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

תהליך הגיוס לצה"ל והשירות בכלל, מעלה לא מעט שאלות אצל המתגייסים עצמם ואצל הוריהם. חלק מהשאלות אף נוגעות להשפעות השיבוץ וקביעת הפרופיל על החיים האזרחיים עצמם. אז אם גם אתם מעוניינים לעשות מעט סדר בכל הבלאגן, הנה לפניכם כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שהופנו לפודקאסט "היחידה"

מה המשמעות של פרופיל נפשי?

פרופיל נפשי הוא אחד המדדים הרפואיים שקובעים את התאמתו של המתגייס לשירות צבאי מבחינה נפשית. הפרופיל נע על סולם דרגות, כאשר הציון הנמוך ביותר הוא פרופיל 21, בגינו ניתן לקבל פטור משירות צבאי.

שאלה שחוזרת לא פעם בקרב הורים היא האם פרופיל נפשי (לא בהכרח פרופיל 21) עלול להשפיע על עתידם של ילדיהם גם לאחר השירות הצבאי ובנקודה זו חשוב להבהיר כי הפרופיל הצבאי הינו מידע חסוי, הנשמר בידי גורמי בריאות הנפש בלבד ואינו חשוף לציבור, למפקדים או למעסיקים פוטנציאליים. גם בעת השחרור, בתעודת הפטור מצוין רק כי השחרור נעשה מסיבות בריאותיות, מבלי לפרט את הסיבות הספציפיות, כשעל פי החוק, למעסיקים או לגורמים אחרים אסור לשאול את המשתחרר על סיבת הפטור הנפשי.

נראה אם כן, כי פרופיל נפשי בצבא אינו אמור להשפיע על החיים האזרחיים ויחד עם זאת, ישנם תחומים שבהם עשויה להיות השפעה לפרופיל הנפשי, כמו למשל קבלת רישיון לנשיאת נשק או עבודה בגופים ביטחוניים, כגון משרד הביטחון. לכן, חשוב מאוד לדווח על בעיות רפואיות או נפשיות כבר בשלב צו ראשון או המיונים. דיווח זה מאפשר לצה"ל להתאים תפקידים, להעניק הקלות או סיוע בתהליך המיון, כשהימנעות מדיווח עלולה להוביל לקשיים בהמשך.

האזינו לפודקאסט של מירי יעקב גביש בנושא

התגייסות לתפקידי לוחמה – מה קורה במקרה של ילדים יחידים, והאם אפשר לבטל חתימת הורים?

במערכת הצבאית קיימת דרישה לקבלת חתימת הורים במקרה של חיילים המוגדרים כ"ילדים יחידים" המבקשים להתגייס לתפקידים קרביים. דרישה זו נועדה להבטיח כי ההחלטה על שירות קרבי מתקבלת מתוך הבנה מלאה של ההשלכות, הן מצד המתגייס והן מצד משפחתו.

בעקבות העלייה במוטיבציה לשירות קרבי, במיוחד עם תחילת מלחמת חרבות ברזל, צה"ל שם לב למקרים שבהם מתגייסים או הוריהם ביקשו לבטל את החתימה שאפשרה גיוס לתפקידי לוחמה. כיום, צה"ל מבהיר כי ברגע שהחייל התגייס לשירות קרבי, החתימה אינה ניתנת לביטול, וההתחייבות לתפקיד נשארת בתוקף.

מה עושים במקרה של מפקד שמתנכל לחייל?

במקרים של התנכלות על רקע אישי ושאר שיבות, מומלץ תחילה לנסות שיח פתוח עם המפקד או לפנות למפקד בכיר יותר להסביר את המצב. אם זה לא עוזר, ניתן לפנות לקצינת פניות הציבור, כשגם ההורים יכולים לפנות במידת הצורך. במקרים חמורים יותר, ניתן להגיש קבילה לנציב קבילות חיילים, אך יש לעשות זאת בזהירות, שכן הליך זה אינו אנונימי ועלול להחריף את המצב.

בכל מקרה, חשוב להימנע מצעדים קיצוניים כמו נפקדות או עריקות, שנראים אולי כמו פתרון הגיוני ברגע של משבר, אך בסופו של דבר מתבררים כפתרונות לא יעילים, העלולים רק לסבך יותר את המצב.

במידה ואתם מתמודדים עם התנכלות מצד המפקד שלכם, חשוב לדעת שיש פתרון. מעורבות של עו"ד צבאי יכולה לסייע בהגנה על זכויותיכם ובמציאת הפתרון המתאים. צרו קשר עם עו"ד מירי יעקב גביש לייעוץ וליווי משפטי מקצועי.

צו ראשון – איך להגיע מוכנים?

הכנה מוקדמת למבחני צו ראשון יכולה בהחלט לסייע לכם לעבור בהצלחה את הליכי המיון הראשוניים ובמסגרת ההכנה תוכלו לבצע תרגול באתרים ייעודיים, להקפיד על מנוחה מספקת, לבקש דחיית מועד במקרה של מחלה / אירועים אחרים ולהעביר מסמכים רלוונטיים במידה ומגיעות לכם הקלות שונות (הארכת זמן, הקראה וכדומה).

כדאי לדעת, כי במקרים חריגים במיוחד ניתן לערער על הציונים שהתקבלו במסגרת צו ראשון ובכדי שהערעור יתקבל צריך להגיש מכתב מנומק ומפורט היטב.

שאלות ותשובות בנושא השיבוצים, הפטור, והפרופיל הרפואי

כעיקרון, פרופיל 21 הוא מידע חסוי, הנמצא רק אצל גורמי בריאות הנפש בצבא, כשבתעודת הפטור מצוין "סיבות בריאותיות" בלבד, ללא פירוט נוסף ואסור למעסיקים לשאול על הסיבה. יחד עם זאת, פרופיל 21 עלול להשפיע על תחומים ספציפיים בחיים האזרחיים, כמו למשל קבלת רישיון להחזיק בנשק.

בעבר אכן היה ניתן לבטל חתימת הורים, אך עם זיהוי התופעה, בשנים האחרונות חל שינוי מגמה וכיום, עם הגיוס לתפקיד הקרבי לא ניתן לבטל את חתימת ההורים באמצע השירות וההתחייבות לתפקיד נשארת בתוקף.

במקרים של התנכלויות מצד המפקד, מומלץ בשלב הראשון לנסות לשוחח עם המפקד או לפנות למפקד בכיר. ככל והדבר לא עוזר, ניתן לפנות לקצינת פניות הציבור או לנציב קבילות חיילים במקרה של פגיעה חמורה ובכל מקרה, יש להימנע מצעדים קיצוניים כמו עריקות או נפקדות.

הכנה לצו ראשון מתחילה בהיכרות עם מבחני הדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) באמצעות תרגול באתרים ייעודיים והגעה למבחנים לאחר מנוחה מספקת, כשבמקרים של מחלה או אירוע חריג, ניתן לבקש דחיית מועד. למתמודדים עם קשיי קשב וריכוז מומלץ לשלוח מראש מסמכים רפואיים כדי לקבל הקלות מתאימות (תוספת זמן לדוגמה).

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 119 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>