פסילת מקצוע בצבא

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

שירות בצבא הגנה לישראל הוא אמנם חובה חוקית, אך בסופו של דבר מדובר בזכות לשרת את המדינה ובחלק משמעותי מההווי הישראלי. כחלק מהשירות, המערכת הצבאית מציעה מספר תפקידים ואפשרויות שירות שונות ומגוונות. במידה ואתם מעוניינים לשנות את שיבוץ הצבאי שלכם, תצטרכו להגיש בקשת פסילת מקצוע בצבא. הנה לפניכם כל המידע החשוב בנושא 

 

על פי אילו קריטריונים נקבע שיבוץ לתפקיד בצבא?

במסגרת חובת השירות הצבאי בצבא הגנה לישראל, המערכת הצבאית מציעה למועמדים לשירות מגוון תפקידים, כשתהליך השיבוץ נקבע על פי מספר קריטריונים בולטים וביניהם:

  • פרופיל צבאיבמסגרת הליך הצו ראשון, כל מועמד לגיוס עובר בדיקות רפואיות, המהוות פרמטר מרכזי בקביעת הפרופיל הצבאי של המועמד לגיוס. הפרופיל הצבאי מתאר את הכשירות הפיזית והנפשית שלכם, כשציוני הפרופיל נעים בין פרופיל 21 (פטור משירות) ועד פרופיל 97 (התאמה לשירות קרבי ביחידות מובחרות).
  • נתוני איכות שנקבעו בצו ראשון – נתונים נוספים שנבדקים במהלך הליך הצו הראשון הוא נתוני האיכות של המועמד לשירות. נתוני האיכות בוחנים את הכישורים ויכולות החשיבה שלכם והם נקבעים על פי מבחנים פסיכוטכניים, הכוללים פרקים של מבחנים כמותיים, מילוליים וצורניים ועל פי ראיון אישי.
  • שאלון העדפות – לאחר הליך הצו הראשון, המועמדים לשירות יקבלו שאלוני העדפות המותאמים לפרופיל הצבאי שלהם ולנתונים שהשיגו בהליך הצו הראשון. את השאלון ניתן למלא בהתאם להעדפות האישיות שלכם ולדרג בהתאם את התפקידים בהם אתם מעוניינים.
  • צרכי המערכת – בסופו של דבר, הצבא הוא מערכת גדולה ומורכבת ולצד הרצון להתחשב בהעדפות של כל מועמד לשירות, צרכי המערכת הם מעל לכל דבר והם מהווים את הגורם המכריע בקביעת השיבוץ לתפקידים בצבא.

 

סירוב תפקיד בצבא

לעיתים קורה, כי שיבוץ לתפקידים בצבא על פי צרכי המערכת, אינו עולה בקנה אחד עם ההעדפות שלכם, בין אם מסיבות של מוטיבציה גבוהה ובין אם מסיבות של סטיגמות שיצאו לתפקיד אליו שובצתם ובמקרים כאלו, מועמדים רבים שוקלים לסרב לתפקיד שהוצע להם.

כדאי לדעת, כי סירוב לתפקיד בצבא עלול לגרור אחריו עונשים וסנקציות שונות, היכולות להגיע עד למעצר בקו"ם ושהייה בכלא הצבאי ובכדי להימנע ממצבים כאלה, ובמקרה הצורך אף לקבל ייצוג משפטי בפני הבית הדין הצבאי, מומלץ להיוועץ מראש עם עו"ד צבאי  – עו"ד מירי יעקב גביש.

 

מה זה פסילת מקצוע בצבא?

שינוי תפקיד בצבא אינו חייב להיות בתהליך של "ראש בראש" מול המערכת הצבאית, כשבמסגרת פקודת מטכ"ל ניתן להביא לשינוי השיבוץ באמצעות הליך פסילת מקצוע. הליך פסילת מקצוע הוא הליך בירוקרטי, הנפתח באמצעות הגשת בקשה מתאימה לוועדה וזאת במידה והוא נמצא לא מתאים למלא את התפקיד אליו שובץ.

 

מה המשמעות של פסילת מקצוע בצבא?

משמעותו של הליך פסילת מקצוע בצבא הוא שלילת השירות בתפקיד הספציפי אליו שובצתם. בניגוד למחשבתם של חיילים רבים, פסילת מקצוע בצבא לא תביא באופן אוטומטי למעבר לתפקיד עורפי או לתפקיד בתנאי שירות נוחים יותר ולפני שמגישים את בקשת פסילת מקצוע בצבא, כדאי יהיה לשקול את לאילו תפקידים אחרים המערכת הצבאית תוכל לשבץ אתכם והאם אכן מדובר בצעד משתלם עבורכם.

 

באילו מקרים ניתן להגיש בקשה לפסילת מקצוע בצבא?

הליך פסילת מקצוע בצבא עובר דרך וועדה מקצועית, הבוחנת את תפקודו של החייל ואת מידת התאמתו לתפקיד אליו שובץ, כשבין הסיבות העיקריות בגינן הוועדה ממליצה על פסילת מקצוע בצבא נמצאות:

  • סיבות רפואיות / נפשיות – הפרופיל הצבאי נקבע במסגרת הליך הצו ראשון, אך הוא יכול להשתנות במהלך ועקב השירות הצבאי (במקרים היכולים אף להגיע לכדי פטור משירות, כמו גם פטור ממילואים). ככל והפרופיל הצבאי המעודכן אינו תואם לדרישות המקצועיות של תפקידו הנוכחי, הרי שהוא יוכל להגיש בקשת פסילת מקצוע בצבא.
  • קשיי הסתגלות

המסגרת הצבאית נחשבת לקשוחה ומאתגרת במיוחד, מה עוד שלכל יחידה ותפקיד יש את הדרישות והמאפיינים הייחודיים לו. מידת ההסתגלות של החייל לתפקידו תיבחן על ידי הקב"ן ובהתאם לדרגה שתיקבע, תיבחן מידת התאמתו לתפקידו.

  • סיבות סוציולוגיות – לכל חייל יש את הסביבה הקרובה אליו, חברים ובני משפחה, היכולים להוות גורם נוסף בעל השפעה על מידת התאמתו לתפקיד אליו שובץ.
  • אי התאמה – לכל תפקיד יש את דרישות הסף שלו והיכולות הספציפיות שהחיילים ששובצו לתפקיד זה נדרשים להציג ולא אחת מתברר כי החלטת השיבוץ אינה מתאימה לחייל.

 

תהליך פסילת מקצוע בצבא

הליך פסילת מקצוע בצבא מתחיל בהגשת בקשה מסודרת אל אחד מהגורמים הבאים:

  1. וועדה רפואית
  2. קצין בריאות הנפש (קב"ן)
  3. מאבחן של גחל"ת (קיצור המילים גוף חזרה לשירות תקין בצה"ל)

גופים אלו יבחנו את מידת התאמתו של החייל לתפקידו וייתנו את המלצותיהם בהתאם לוועדת פסילת מקצוע, המתכנסת אחת לפרק זמן ודנה בכל המקרים שהוגשו לפניה. בסופו של תהליך, הבקשה תאושר על ידי מפקד בכיר שהוסמך לכך.

 

פסילת מקצוע בצבא עם עו"ד צבאי

על מנת למקסם את סיכויי הצלחת בקשת פסילת מקצוע בצבא, חשוב ומומלץ להגיש את הבקשה בצורה מסודרת ומקצועית עם עו"ד דיני צבא מקצועי, שיבחן יחד אתכם את הסיבות לבקשת פסילת המקצוע, ינסח בצורה ברורה ומשכנעת את הבקשה ויפעל בדרכים המקובלות בכדי שהבקשה אכן תתקבל ותקבלו שיבוץ תפקיד אחר, התואם את הכישורים והיכולות שלכם.

פסילת מקצוע בצבא

במסגרת חובת השירות בצבא המוטלת על כל אזרח ישראלי שעבר את גיל 18, למערכת הצבאית יש מגוון תפקידים ומקצועות להציע למועמדים לגיוס, כשהשיבוץ בפועל נקבע על פי מספר קריטריונים עיקריים דוגמת: פרופיל צבאי, נתוני איכות שנקבעו בצו ראשון, שאלון העדפות ובעיקר, צרכי המערכת.

לצד אפשרויות לא מומלצות (ולא חוקיות) כמו סירוב שיבוץ, קיימת דרך מסודרת לעבור תפקיד בצבא וזאת באמצעות בקשה לפסילת מקצוע בצבא (שלילת השירות בתפקיד הספציפי אליו שובצתם). הליך פסילת מקצוע הוא הליך בירוקרטי, הנפתח באמצעות הגשת בקשה מתאימה לוועדה וזאת במידה והוא נמצא לא מתאים למלא את התפקיד אליו שובץ. 

בין הסיבות העיקריות בגינן הוועדה לפסילת מקצוע מאשרת את הבקשה נמצאות: סיבות רפואיות / נפשיות, קשיי הסתגלות, סיבות סוציולוגיות (סביבה קרובה – חברים ובני משפחה), קשיי הסתגלות ואי התאמה לתפקיד הספציפי אליו שובצתם.

הליך פסילת מקצוע בצבא מתחיל בהגשת בקשה מסודרת אל אחד מהגופים הבאים: וועדה רפואית, קצין בריאות הנפש (קב"ן) או מאבחן של גחל"ת, שיבחנו את מידת התאמתו של החייל אל התפקיד אליו שובץ ויגישו את מסקנותיהם אל הוועדה לפסילת מקצוע, שתדון בבקשה ותביא אותה לאישורו הסופי של מפקד בכיר שהוסמך לכך.

להגשה מסודרת ונכונה של בקשת פסילת מקצוע בצבא קיים תפקיד מפתח בסיכויי הצלחת הבקשה ומעבר לתפקיד אחר ובכדי לעשות זאת בצורה הטובה ביותר, חשוב ומומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי מומחה, שיבחן יחד אתכם את מהות הבקשה וסיכויי הצלחתה ויפעל לניסוח בקשה מנומקת היטב ולהגשתה בדרכים המקובלות, כשבסופו של תהליך תקבלו שיבוץ לתפקיד אחר לשביעות רצונכם.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 119 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>