פטור ממילואים מטעמי גיל

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

לא הרבה מהאנשים שהשתחררו מהצבא נקראים לשירות מילואים בתדירות גבוהה או לזמנים ארוכים, בדרך כלל המוזמנים למילואים מסוג זה אלו לוחמי או תומכי לחימה. גם אנשים שנקראים לשירות המילואים בתדירות גבוהה, זכאים לקבל פטור מהצבא לאחר שהגיעו לגיל מסוים. הפטור מתחלק לפי התפקידים בהם שירתו בזמן השירות הסדיר שלהם ולאחריו בשירות המילואים.

החובה (והזכות) לשרת בצה"ל נמשכת גם לאחר סיום השירות הסדיר, וזאת באמצעות שירות המילואים ובהתאם לזימון שקיבלתם. יחד עם זאת, ישנם מספר מקרים בהם ניתן לקבל פטור משירות מילואים, וביניהם – פטור ממילואים מטעמי גיל. כיצד מקבלים פטור זה? ומה עושים במידה ובכל זאת קיבלנו צו מילואים? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם

 

הפטור מתחלק גם לגברים וגם לנשים ולסוגי התפקידים שביצעו.

נשים זכאיות לפטור מגיל שלושים ושמונה, אך נשים המשרתות בתפקידי לוחמה, זכאיות לפטור בגיל זהה לפטור שמקבלים הבנים בתפקיד מהסוג שהן מבצעות.

חוגרים זכאים לפטור ממילואים מגיל ארבעים. גברים ששירתו כקצינים פטורים משירות מילואים מגיל ארבעים וחמש.

ישנם תפקידים ספציפיים בהם מקבלים פטור משירות המילואים רק מגיל ארבעים ותשע.

בדרך כלל הצבא מפסיק לקרוא למילואים זמן רב לפני הגיל שכתוב בחוק, חוץ מאנשים ששירותם הכרחי.

על פי חוק שירות המילואים (סעיף 36א לחוק שירות ביטחון), כל משרתי המילואים יקבלו פטור ממילואים מחמת גיל בהתאם לתפקידם, על פיו ישוחררו החייל או החיילת מכלל ההתקשרויות עם צה"ל ולא יהיו חייבים עוד בשירות מילואים.

צה"ל אמנם נוהג לקרוא פחות ופחות לחיילים שנושקים לתקרת גיל הפטור, אך במקרים מסוימים הוא ימשיך לזמן את החייל על סמך הצורך ביחידה, נחיצות התפקיד וכמובן במצבי חירום.

 

חוק שירות מילואים

מדינת ישראל הקטנה והמוקפת באויבים אינה יכולה להרשות לעצמה בשעות חירום להסתמך על סדר הכח הרגיל העומד לרשותה במסגרת שירות החובה ובכדי לתגבר את הצבא הסדיר בעתות חירום (מלחמה, אסון טבע, מבצעים צבאיים ועוד), ובשגרה (אימונים והכשרות), הצבא מזמן את החיילים שסיימו את שירות החובה לשרת במסגרת שירות המילואים.

למעשה, שירות המילואים בצה"ל הוא חובה המוגדרת בחוק תחת חוק שירות המילואים, אשר נועד להסדיר את בניין הכוח והפעלת מערך המילואים, כמו גם מרכיבי הפיצוי, תגמול והוקרה למשרתי המילואים הפעילים.

 

נהלי הקריאה לשירות מילואים

נהלי הקריאה למילואים מגדירים את היקף הקריאות בשנה לחיילי המילואים, אשר באופן כללי, עומדים על 3 פעמים בשנה למעט מקרים בהם שירות המילואים נדרש במסגרת שירות ארגון וניהול כח אדם. על מנת לאשר שירות מילואים מעבר לתקופות המותרות, נדרש אישור של סמכות מיוחדת כדלהלן:

  1. עד 24 ימים בשנה: ראש מחלקת כח אדם / קצין שלישות פיקודי
  2. 43 – 90 ימים בשנה: מפקד הפיקוד / הזרוע / האגף
  3. 91 – 180 ימים בשנה: ראש אגף כח אדם

 

כמה ימים נדרש להודיע מראש לחייל המילואים על זימון לשירות?

הקריאה להתייצבות לשירות מילואים נעשית לרוב באמצע שגרת החיים שלנו, בין אם זה לימודים, עבודה או סתם טיול שתכננו כבר כמה זמן. בשל כך, חשוב לדעת כי זכותכם לקבל התראה על הזימון לשירות מילואים וזאת על פי סוג שירות המילואים אליהם זומנתם:

 

שירות מילואים עד 3 ימים

קריאה לשירות מילואים של עד 3 ימים, מחייבת שליחת התראה של 12 ימים לפחות. במידה וצו המילואים נמסר באופן ידני, הרי שההתראה תעמוד על 7 ימים לפחות.

 

שירות מילואים מעל 3 ימים

קריאה לשירות מילואים מעל 3 ימים, מחייבת שליחת התראה של 60 ימים לפחות.

 

מקרים חריגים

במקרים חריגים, מסגרת הזמן של ההתראה לשירות מילואים תהיה קצרה יותר, דוגמת זימון לשירות מילואים ברמת הפלוגה, זימון לשירות מילואים לצרכים שאינם מבצעיים ועוד.

 

באילו מקרים ניתן לקבל פטור ממילואים?

לצד החובה (והזכות) להתייצב שלירות מילואים בצה"ל, הרי שבמקרים מסוימים ניתן יהיה לקבל פטור ממילואים, כאשר באמצעות עו"ד צבאי תוכלו לקבל שירותי סיוע וליווי משפטיים מקיפים עד להוצאת הפטור.

בין המקרים השכיחים ביותר בגינם ניתן לקבל פטור משירות מילואים נמצאים:

 

פטור ממילואים מטעמי דת

הווי חיים דתי, הכולל שמירה על כשרות ואי נסיעה בשבת, מהווה פעמים רבות סיבה מספקת לקבלת פטור ממילואים ובמיוחד כאשר מדובר בנשים דתיות.

 

פטור ממילואים מטעמים משפחתיים

נישואין, הריון והורות, הם מצבים משפחתיים המחייבים את הצבא להתחשב במועמדים לשירות, כאשר על פי תקנות הגיוס, נשים הנמצאות באחד מהסטאטוסים המשפחתיים הנ"ל יהיו זכאיות לקבלת פטור, בעוד שגברים הנמצאים באחד מהסטאטוסים הנ"ל יהיו זכאים לרוב לקבלת תנאים משופרים והטבות שונות בשירות המילואים.

 

פטור ממילואים בעקבות בעיה רפואית

בעיה נפשית או פיזית – רפואית מהווה את אחת הסיבות השכיחות בגינן ניתן יהיה לקבל פטור ממילואים, כאשר קבלת הפטור מותנית בבדיקות רפואיות מתאימות והצגת מסמכים רפואיים רלוונטיים.

 

פטור ממילואים מטעמי גיל

אחד הפטורים הנפוצים הוא פטור ממילואים מטעמי גיל, הניתן בהתאם לגילאים הקבועים בחוק ובהתאם לסוג ואופי שירות המילואים.

 

מה הקריטריונים לקבלת פטור ממילואים מטעמי גיל?

כאמור, גיל הוא סיבה נוספת בגינה ניתן יהיה לקבל פטור ממילואים, כאשר פטור ממילואים מטעמי גיל ניתן בהתאם למקרים הבאים:

  1. פטור ממילואים מטעמי גיל לגברים – עד גיל 40
  2. פטור ממילואים מטעמי גיל לנשים –  עד גיל 38
  3. פטור ממילואים מטעמי גיל לקצינים – עד גיל 45
  4. פטור ממילואים מטעמי גיל למשרתי מילואים בעלי תפקידים מיוחדים (דוגמת טייס, נווט, קצין מדעי ההתנהגות, רופא לוחם, קצין רפואה, רב צבאי, נהג חילוץ, נהג משא כבד ועוד) עד גיל 49

 

כיצד מקבלים פטור ממילואים מטעמי גיל?

בניגוד לפטורים שונים משירות מילואים, פטור ממילואים מטעמי גיל ניתן באופן אוטומטי ומגיע לכלל חיילי המילואים. במסגרת קבלת פטור ממילואים מטעמי גיל, כדאי לדעת כי אתם זכאים לקבלת מידע מפורט ומלא מהיחידה בה אתם משרתים, לגבי גיל הפטור משירות המילואים.

פטור ממילואים מטעמי גיל אמנם ניתן באופן אוטומטי, אך כדאי לדעת כי ניתן לפעול לביטול פטור ממילואים מטעמי גיל, תהליך הנפוץ בעיקר בקרב בעלי תפקידים בכירים ו/או מיוחדים, וזאת באמצעות חתימה על מסמכים ייעודיים לביטול פטור ממילואים מטעמי גיל.

 

מה עושים במקרה שקיבלתם צו מילואים למרות הגעה לגיל הפטור?

לא אחת קורה שמשרתי מילואים בעלי פטור ממילואים מטעמי גיל מקבלים בכל זאת צו הגעה למילואים וכאן מתעוררת השאלה מהי דרך הפעולה המומלצת, שכן אי התייצבות לשירות מילואים מוגדרת כעריקות ויכולה להגיע לכדי עונשי מאסר בפועל.

הסיבות לקבלת צו מילואים למרות שאתם עומדים בקריטריונים לקבלת פטור ממילואים מטעמי גיל יכולות לנוע בין טעות פקידותית ועד טעות שלכם בהגדרת גיל הפטור ובכל מקרה, הדרך המומלצת ביותר היא לפנות אל קצינת השלישות ולהבהיר את העניין.

 

מה המשמעות של אי התייצבות לשירות מילואים?

אי התייצבות לשירות מילואים, מכל סיבה שלא תהא, גם במקרים בהם מגיע לכם פטור ממילואים מטעמי גיל ובכל זאת קיבלתם צו מילואים, מהווה עבירה פלילית בעלת השלכות משפטיות ומעשיות, הדורשות לא אחת להיוועץ בשירותיו של משרד עורכי דין מקצועי ומנוסה בתחום – משרד עו"ד מירי יעקב גביש.

 

נפקדות ממילואים

ככל ולא התייצבתם לשירות מילואים במשך 20 ימין מיום קבלת צו המילואים, הרי שמדובר בנפקדות ממילואים, עונש היכול להגיע לשנות מאסר בפועל ולתקופות של עד 10 שנות מאסר.

 

עריקות ממילואים

כאשר משרת מילואים הגיע ליחידה בה הוא אמור לשרת ונעדר ממנה בכוונה שלא לחזור לתקופה של מעל 14 ימים, הרי שהוא ייחשב כעריק והטיפול בו יתבצע באמצעות מדור עריקים. הענישה בגין עריקות ממילואים הינה מחמירה לא פחות ויכולה אף היא להגיע לכדי עונשי מאסר בפועל.

 

פטור ממילואים – כיצד עורך דין צבאי יוכל לסייע לנו?

פטור ממילואים מטעמי גיל אמנם ניתן באופן אוטומטי, אך ישנם מקרים בהם קבלת פטור ממילואים כרוך בבירוקרטיה רבה והמצאת מסמכים כאלו ואחרים, כאשר הדרך המומלצת ביותר היא להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי מקצועי ומנוסה בתחום, אשר יסייע לכם להתמודד באופן חוקי מול המערכת הצבאית.

כפי שראינו, עריקות או נפקדות ממילואים, גם אם מגיע לכם פטור ממילואים מטעמי גיל, מהווים עבירה פלילית בעלת ענישה מחמירה ובמידה והוגש נגדכם כתב אישום בגין נפקדות או עריקות ממילואים, פנייה מוקדמת לשירותיו של עורך דין צבאי מנוסה, מהווה פעמים רבות את נקודת ההבדל בין הפחתת האישומים ואף ביטול כתב האישום לבין ענישה מחמירה.

פטור ממילואים מטעמי גיל
פטור ממילואים מטעמי גיל
"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>