כלא צבאי – מדריך להורים וחיילים כלואים

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!
עורך דין מירי יעקב גביש

עו"ד מירי יעקב גביש

 

הכלא הצבאי הוא המקום שאליו נשלחים חיילים בסדיר, בקבע או במילואים לאחר שנשפטו ביחידתם או בבית הדין הצבאי. על מנת שחייל יכנס אל הכלא הצבאי צריך להיות מוטל עליו עונש של מאסר או עונש של מחבוש, במקרים מסוימים ישנם חיילים אשר נכנסים אל הכלא הצבאי בזמן חקירת מצ"ח מחשש שמא החייל עלול לפגוע במאמצי החקירה. בכלא הצבאי ניתן למצוא חיילים שבצעו סוגי עבירות שונות, בין אם מדובר בעבירות תנועה, בעבירות אלימות, בעבירות נשק, בשימוש בסמים או עבירה אחרת. חלק לא קטן מאותם חיילים הם חיילים נורמטיביים אשר נשפטו על דברים קטנים וזניחים ונשלחו לעונש מאסר.

המדריך הבא נועד הן עבור ההורים של אותם חיילים וגם עבור החיילים הכלואים עצמם. במדריך תמצאו את כל המידע הרלוונטי על הכלא הצבאי, וכמובן כל הדברים שחשוב לדעת לפני או בזמן המעצר עצמו. 

ככל שתכינו את עצמכם בצורה טובה יותר לקראת הכלא הצבאי, כך לא תיכנסו לפאניקה או תמצאו את עצמכם לא מבינים מה הולך סביבכם. 

עורך דין צבאי יכול לסייע להורים ולחיילים הנמצאים במעצר על מנת לקבל את מלוא הזכויות המגיעות להם, כך שבכל שאלה תמיד תוכלו לדעת שיש לכם אל מי לפנות. כך תוכלו לדעת שאתם נמצאים בידיים המקצועיות ביותר אשר מספקות לכם הגנה מלאה ואוזן קשבת בכל זמן נתון.

מהם בסיסי הכליאה הפועלים בצה"ל?

נכון לכתיבת שורות אלה בצה"ל פועלים בסך הכול שלושה בסיסי כליאה עיקריים, בסיסי הכליאה מפוזרים ברחבי הארץ – ואין כל דרך לדעת לאיזה בסיס כליאה ישובץ החייל עד אשר הוא מקבל את כתב האישום או את ההחלטה של המפקד. ברוב המקרים בצבא משבצים את החיילים בבתי הכליאה השונים על בסיס המקומות הפנויים, כך שלא ייווצר מצב שבו בבסיס אחד יש עמוס עיקרי ובשאר בסיסי הכליאה לא עמוס בכלל.

הבסיס הראשון הוא בסיס כליאה 394 או כפי שאתם בוודאי מכירים אותו "כלא 4". הכלא עצמו נמצא בתוך מחנה צריפין אשר נמצא בסמוך לעיר ראשון לציון. על מנת שתוכלו להגיע בקלות אל כלא 4, עליכם להיכנס למחנה צריפין דרך שער ראשון ולאחר מכן מצפה לכם הליכה של בערך 10 דקות.

הבסיס השני הוא בסיס כליאה 396 או כפי שאתם בוודאי מכירים אותו "כלא 6". הכלא עצמו בשונה מכלא 4 אינו נמצא בתוך בסיס מסוים אלא מבנה שלם בפני עצמו. כלא 6 נמצא בסמוך ליישוב בית אורן/עתלית ובסמיכות לכביש 4.

הבסיס שלישי ואולי הכי פחות מוכר מבין שלושת האופציות הוא בסיס כליאה 400 או כלא 400 – הוא בעצם בסיס הכליאה של הנשים. כלא 400 הוא בעצם פלוגה נפרדת אשר נמצאת בתוך כלא 4, כך שדרכי ההגעה אל הכלא הזה זהים לדרכי ההגעה לכלא 4.

חשוב להדגיש כי כל ההחזקה והפעילות בין כלא 4 ובין כלא 400 מתבצעת בנפרד. כך שאין כל ערבוב בין גברים ונשים בתוך הכלא הצבאי. אומנם הפלוגות עצמן נמצאות בסמוך האחד אל השנייה, אך למעט הנושא הזה אין כל מעורבות בין בתי הכלא הללו. מהסיבה הזאת מתייחסים לכל אחד מבתי הכלא הללו באופן נפרד, ואין כל התייחסות משותפת אליהם.

מה קורה כאשר חייל נשלח אל הכלא הצבאי?

הורים רבים מתקשרים אל עורכי דין צבאיים בפאניקה מבלי לדעת בדיוק מה קורה עם בנם או בתם אשר נשלחו אל הכלא הצבאי. מדובר בסיטואציה לא נעימה שבה אותם הורים מרגישים שהקרקע נשמטת להם מתחת לרגליים, ולכן הם צריכים לדעת אל מי לפנות ומה לעשות על מנת לקבל מידע נוסף.

באפשרותם של אותם הורים לפנות אל קצין העיר על מנת לקבל את המידע הרלוונטי עבורם. קין העיר מחויב לספק את המידע הבא: היכן החייל או החיילת מוחזקים, מתי החייל או החיילת נקלטו בבית הכלא וכמובן כמה זמן הם צפויים לשהות בכלא הצבאי.

ההמלצה שלנו עבור אותם הורים זה כבר בשיחה הראשונה עם קצין העיר לתאם פגישה או ביקור עבור החייל או החיילת. אל תחכו שתתבצע פנייה אליכם כי זה יכול לקחת זמן רב, אתם צריכים להיות אלה שיוזמים ושואפים לקדם את כל התהליך.

מהו הנוהל של ביקור משפחות בכלא הצבאי?

כל חייל בסדיר אשר נמצא בכלא הצבאי זכאי לביקור משפחתי ראשן עד ארבע נפשות סך הכול, החל מהיום השמיני מהיום שבו הוא נכנס אל הכלא הצבאי. 

חשוב להבין כי את הביקור צריך לתאם מראש, ולא לבצע את התיאום בדקה ה-90 מכיוון שלעיתים זה לא אפשרי. אם מדובר על חייל מילואים או חייל נשוי, הצבא מאפשר לתאם מפגש משפחתי כבר לאחר 3 ימים בלבד מיום תחילת הכליאה.

חשוב לעשות הפרדה בין חייל הנמצא במאסר ובין חיילת הנמצאת במאסר. חיילת תהיה זכאית לקבל מפגש משפחתי כבר לאחר 48 שעות מהמועד שבו היא נכלאה.

לאחר המפגש הראשון, גם חיילים וגם חיילות יהיו זכאים לקבל מפגש משפחתי בכל 14 יום. ברוב הפעמים המפגשים בכלא הצבאי מתקיימים בימי שני או רביעי בכל שבוע. על ההורים לוודא כי הם תיאמו את המפגש באופן הנכון, ויש ברשותם אישור של קצין העיר אשר מאמת כי הם זכאים להיכנס אל הכלא הצבאי.

האם מותר להכניס ציוד אישי לכלא הצבאי?

אחת מהשאלות השכיחות ביותר של חיילים כלואים היא האם מותר להכניס ציוד אישי לכלא הצבאי? מדובר בשאלה חשובה מאוד אשר מחייבת התייחסות ספציפית. 

על פי פקודות מקמצ"ר ישנה אפשרות להכניס ציוד אישי אל הכלא הצבאי, כאשר הציוד יכול להיות מוכנס על ידי החייל עצמו בעת הכליאה או על ידי בני המשפחה באחד מהביקורים. תוכלו למצוא את רשימת הציוד המלאה שניתן להכניס אל בסיסי הכליאה השונים אצל קציני העיר או בשיחה קצרה עם עורך דין צבאי אשר יספק לכם את כל המידע הרלוונטי על מנת שתוכלו להיות מוכנים לקראת כל אפשרות.

האם קיים שקם בתוך הכלא הצבאי?

כל  חייל בצבא מכיר את השקם הצבאי שבו הוא קונה את כל הדברים הנחוצים לו על מנת לשפר את מצב הרוח. עוד שאלה שכיחה מאוד בקרב חיילים שעומדים להיכנס אל הכלא הצבאי זה האם יש בכלא שקם?

התשובה לכך היא חיובית. בתוך כל אחד מבסיסי הכליאה הצבאיים תוכלו למצוא שקם יחסית קטן שבו תוכלו לרכוש מוצרים בסיסיים לשימושכם האישי. 

כל חייל מקבל חמישה שקלים ליום שאיתם הוא יכול לרכוש מוצרים בשקם עצמו. ברוב המקרים הכסף משמש את החיילים לרכוש ממתקים, שתייה קלה או אפילו סיגריות.

אם הכסף אותו הצבא מספק לכם לא מספיק, תוכלו להטעין כרטיס מיוחד אשר מיועד לרכישה בשקם על ידי בני המשפחה. 

בני המשפחה יכולים לפנות אל קצין העיר או לעורך דין צבאי על מנת לקבל את כל הפרטים הרלוונטיים וכך הם יוכלו לסייע לכם ולהטעין את הכרטיס בכסף הנחוץ לכם לרכישות השונות. ברוב המקרים רכישות בשקם יכולות לשפר במעט את מצב הרוח של החייל שנמצא בתקופה לא פשוטה.

כלא צבאי - מדריך להורים וחיילים כלואים

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.8
מבוסס על 99 ביקורות
×
js_loader
cropped-מירי-גביש-תמונת-פרופיל-מוקטן.jpg
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>