כיצד נבדק ההיבט הנפשי של המלש"בים?

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

בשנים האחרונות נראה כי ההיבט הנפשי זוכה לתפוס מקום של חשיבות בהליך ההתאמה של המלש"בים למגוון התפקידים שיש למערכת הצבאית להציע. במאמר שלפניכם נראה בדיוק אילו שינויים חלו לאורך השנים בתפיסת ההיבט הנפשי של המלש"בים? כיצד ההיבט הנפשי נבדק? ונושאים מעניינים נוספים

ההיבט הנפשי של המלש"בים

בעקבות מסקנות ועדות החקירה של מלחמת יום הכיפורים, חלו בשנים האחרונות שינויים מהותיים בתפיסת המערכת הצבאית את ההיבט הנפשי של המלש"בים, כשתהליכי המיון הפכו למעמיקים ומדויקים יותר, מתוך שאיפה לא רק לזהות מי עשוי להתקשות בתפקיד מסוים, אלא גם לאתר את הפוטנציאל של מועמדים בהתמודדות עם אתגרים.

שינויים אלו מדגישים את המחויבות למציאת האיזון בין רגישות לאתגרים אישיים לבין דרישות התפקיד, דבר שהפך את כל נושא הבריאות הנפשית לאלמנט בעל חשיבות רבה בתהליכי הגיוס ושיבוץ המלש"בים לתפקידים המתאימים.

האזינו לפודקאסט של מירי יעקב גביש בנושא

הקשיים והאתגרים הנפשיים של המלש"בים בעידן המודרני

בתקופה האחרונה מלש"בים נאלצים להתמודד עם קשיים ואתגרים ייחודיים הנוגעים להיבט הנפשי, שנובעים בין השאר מהסיבות הבאות:

מלחמת חרבות ברזל

אירועי הלחימה שפרצו ב-7 באוקטובר 2023 והפכו למערכה מתמשכת שינו באופן מהותי את תפיסת השירות הצבאי וההשפעה של ההיבט הנפשי על המועמדים לשירות. המציאות הביטחונית החדשה מאלצת את המועמדים להתמודד לא רק עם הציפיות הרגילות משירותם, אלא גם עם ההבנה שהם עשויים להיקלע למצבי חירום מרגע גיוסם.

דור הקורונה

ההשפעות החברתיות והנפשיות של מגפת הקורונה, הופיעו אצל ילדים ובני נוער בצורה של בדידות וחרדה, הבאות לידי ביטוי גם בתקופות מאוחרות יותר בדמות פערים חברתיים וקשיי הסתגלות.

מודעות ופתיחות לנושא ההיבט הנפשי

כיום, יותר מאי פעם, קיים שיח פתוח על בריאות נפשית. מועמדים רבים מביאים את הקשיים שלהם לדיון, והמוסדות הצבאיים נדרשים להסתגל למציאות שבה יש מקום לבקשות מותאמות אישית.

דור מאותגר

העלייה באבחון תסמונות נוירו-התפתחותיות (אוטיזם) מביאה להתמודדות עם מציאות חדשה שבה נדרש לספק מענה מותאם לצרכים המגוונים של מועמדים עם יכולות ייחודיות.

כיצד נבדק ההיבט הנפשי של המלש"בים?

תהליך הבדיקה הנפשית של המלש"בים הוא יסודי ומעמיק ונועד להעריך את מידת התאמתם לשירות מבחינה רגשית ומנטלית. השלב הראשון בתהליך כולל מילוי שאלונים אישיים במסגרת הצו הראשון. השאלונים עוסקים במגוון תחומים, כגון היסטוריה רפואית, מצבים נפשיים בעבר או בהווה, והתמודדות עם לחצים ואתגרים.

במקרים שבהם מתגלים קשיים נפשיים או ישנה היסטוריה של טיפולים פסיכולוגיים, המלש"ב עשוי להישלח לראיון אישי עם גורמי מקצוע, כגון פסיכולוגים צבאיים. מטרת הריאיון היא לקבל תמונה רחבה יותר על המצב הרגשי של המועמד, לבחון את התמודדותו עם מצבי לחץ ולהעריך את רמת הבשלות והחוסן הנפשי.

ההיבט הנפשי: קשיי הסתגלות לצד פרופיל נפשי

הפרופיל הנפשי נקבע כאמור בהתאם לשאלונים אישיים והיסטוריה רפואית, כשהקב"ן אחראי על קביעת דירוג קשיי ההסתגלות, הנקבעים בהתאם לציונים הנעים בין 00 ו – 20 (ללא קשיי הסתגלות/קשיי הסתגלות קלים) ועד 42-60 (קשיי הסתגלות המזכים בתנאי שירות ייחודיים/ פטור מוחלט משירות).

אם קיימת מחלה נפשית או בעיות נפשיות אחרות, הפסיכיאטר הצבאי יקבע למלש"ב פרופיל נפשי, כשלאורך השנים חלה תנודתיות בין המשקל שניתן לדירוג קשיי הסתגלות לבין משקל הפרופיל הצבאי.

דיווח רפואי נכון ומדויק: המפתח לשיבוץ נכון ומענה מקצועי ראוי

למרות החשש מפגיעה בשיבוץ לתפקידים יוקרתיים, קיימת חשיבות לחשיפת הרקע הרפואי של המלש"ב במלואו. אי דיווח עלול להוביל לשיבוץ שאינו מתאים למצבו של המלש"ב ולהביא להחמרת המצב הנפשי בעתיד. דיווח רפואי נכון ומדויק מאפשר לקב"ן ולגורמים מקצועיים להיערך כראוי ולספק מענה מתאים בזמן אמת ובכדי לקבל מידע נוסף והכוונה מותאמת, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני צבא. ליווי משפטי נכון יכול לעשות את ההבדל! עו"ד מירי יעקב גביש כאן כדי לספק ייעוץ מקצועי ולוודא שתקבלו את הזכויות המגיעות לכם. צרו קשר עוד היום!

כיצד נבדק ההיבט הנפשי של המלש

מועמדים לשירות צבאי מתמודדים כיום עם מציאות מורכבת הכוללת לחימה מתמשכת, השפעות פסיכולוגיות מתקופת הקורונה, ודגש גובר על התאמתם הנפשית לתפקידים השונים. האתגרים כוללים חרדה, קשיים חברתיים, ופערים בין מיומנויות בסיסיות לדרישות הצבאיות.

בדיקת ההיבט הנפשי של המלש"בים  כוללת מענה על שאלונים במסגרת הצו הראשון, שבהם נאסף מידע על הרקע הרפואי והנפשי של המועמד. במקרה הצורך, מתבצעים ראיונות אישיים עם פסיכולוגים ואבחונים נוספים לבחינת החוסן הנפשי והיכולת להתמודד עם מצבי לחץ, כשהמטרה הסופית של הבדיקות והאבחונים הללו היא להתאים את המלש"ב לשירות שמתאים ליכולותיו ולמסוגלותו הנפשית.

דירוג קשיי הסתגלות, שנקבע על ידי קב"ן, משקף את יכולת המלש"ב להתמודד עם דרישות השירות ומצבי דחק, ויכול לנוע בין היעדר קשיים לבין קשיים משמעותיים המזכים בפטור. לעומת זאת, פרופיל נפשי, הנקבע על ידי פסיכיאטר צבאי, מתייחס למצב רפואי נפשי ספציפי ומשפיע ישירות על אופי ותנאי השירות.

חשיפה מלאה של הרקע הרפואי מסייעת למנוע שיבוצים לא מתאימים, העלולים לפגוע בחווית השירות והמוטיבציה של המלש"ב, כמו גם במצב הבריאותי – נפשי עצמו, העלול להחמיר כתוצאה מתנאי שירות לא מתאימים. דיווח מוקדם מאפשר לקב"ן ולגורמים מקצועיים להעניק מענה מותאם בזמן אמת ובכך תורם גם לביטחון האישי של המלש"ב וגם להצלחתו במסגרת הצבאית.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 119 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>