מה חשוב לדעת לקראת שלב המיונים בצה״ל

לקבלת ייעוץ משפטי השאירו פרטים עכשיו!

שלב המיונים בצה"ל הוא שלב קריטי עבור כל מתגייס ומתגייסת. זהו השלב שבו נקבע הפרופיל האישי של המועמד, ולפיו מתקבלת ההחלטה לגבי השיבוץ בתפקיד המתאים ביותר עבורו בצה"ל. בשנים האחרונות חלו מספר שינויים במבנה ובתהליך המיון, במטרה להתאים אותו טוב יותר ליכולות ולצרכים של דור המתגייסים הנוכחי. במאמר זה נסקור את השינויים העיקריים, ונדון בנקודות החשובות שכדאי לכל מועמד להכיר לפני ההגעה למיונים.

 

מעבר לצו אחד במקום שניים

בעבר, תהליך המיון היה מורכב משני שלבים נפרדים – צו ראשון וצו שני. כיום, לאחר שינוי שבוצע לאחרונה, המיונים מתנהלים במסגרת צו אחד בלבד. הצו הרשון כולל שלב דיגיטלי במסגרתו צריך:

  • למלא טפסים רפואיים
  • למלא שאלוני לאימות הנתונים האישיים.

בלי אימות נתונים אלה לא תתאפשר גישה ללשכת הגיוס, שם מתקיים השלב השני של הצו הראשון הכולל שלוש תחנות ממוקדות

 

התחנות המרכזיות בלשכת הגיוס

עם ההגעה ללשכת הגיוס, עוברים המתגייסים דרך 3 תחנות עיקריות:

  1. ראיון אישי עם מאבחן/ת פסיכוטכני/ת, שתפקידו/ה לקבוע לאן המועמד מתאים להשתבץ.
  2. בדיקה רפואית מקיפה לצורך קביעת הפרופיל הרפואי. חשוב לציין בשלב זה את כל הבעיות הרפואיות או הנפשיות הרלוונטיות.
  3. מבחן פסיכוטכני (דפ"ר) ממוחשב, שעבר לאחרונה שדרוג משמעותי כדי להתאים את עצמו לרמת המועמד.

בסיום שלבים אלה צריך להגיע חזרה לעמדת הניתוב שם ניתן לוודא שהתחנות השונות הסתיימו.

 

הכנה למבחן הפסיכוטכני

כיום, הצבא מציע לומדה מקוונת לתרגול המבחן הפסיכוטכני. ככל שהמועמדים יתרגלו יותר דרך הלומדה, כך סביר שהציון שלהם במבחן (הנקרא "דפ"ר") יהיה גבוה יותר. המבחן הפסיכוטכני עבר שינוי בשנים האחרונות, היום הוא הרבה יותר חכם ומתאים את עצמו למועמד שעובד מול המחשב. הצבא עשה התקדמות אדירה כי הוא מציע לומדה לתרגול. ככל שאותו מלש״ב או מלש״בית יתרגלו כמה שיותר את הלומדה, הציון שלהם בדפ״ר יעלה.

 

מתן מידע על הקלות והתאמות

נקודה נוספת שראוי להתייחס אליה היא נושא ההקלות וההתאמות. אם למועמד היו הקלות מסוימות במהלך הלימודים, כמו תוספת זמן במבחנים, מומלץ לדווח על כך במהלך שלב המיונים בצה"ל. מטרת ההקלות היא לאפשר למועמד למצות את הפוטנציאל שלו ולהשיג ציון המשקף נכונה את יכולותיו. המערכת לוקחת נתונים אלו בחשבון בעת קביעת התפקיד המתאים.

 

ליווי של עורך דין צבאי בשלב המיונים בצה"ל

לעיתים, מתגייסים נתקלים בבעיות או בחששות מיוחדים לקראת שלב המיונים בצה"ל. במקרים כאלו, כדאי לשקול ליווי של עורך דין צבאי. עו"ד מירי יעקב גביש, למשל, מציעה במשרדה שירות ליווי מקיף למועמדים ולהוריהם בכל הקשור למיונים. ליווי כזה יכול לספק מענה לשאלות השכיחות, לסייע בהכנת המסמכים הנדרשים, ובמידת הצורך אף לפעול מול הגורמים הצבאיים הרלוונטיים כדי להבטיח הליך מיון הוגן ומותאם.

 

חשיבות ההכנה המנטלית

מעבר להיבטים הפרקטיים והמעשיים, חשוב להתייחס גם לצד המנטלי של ההכנה לקראת שלב המיונים בצה"ל. מדובר בתהליך מורכב ולא מוכר, שעשוי לעורר לחץ וחששות אצל רבים מהמועמדים. על מנת להפחית חרדות ולהגיע למיונים בתחושה טובה, מומלץ להקדיש זמן גם להכנה נפשית – לתרגל טכניקות הרפיה, לדבר על החששות עם הורים או חברים שעברו תהליך דומה, ובאופן כללי לנסות לראות במיונים הזדמנות חיובית ומעצימה ולא מכשול מאיים.

 

נושאים רפואיים שעלולים להשפיע על השיבוץ

שלב המיונים בצה"ל כולל מיון מועמדים עם מצבים רפואיים מסוימים, כמו מחלות כרוניות, בעיות אורתופדיות או נפשיות. הם עשויים לקבל פרופיל רפואי נמוך יותר. עם זאת, חשוב לזכור שלכל מקרה יש את הנסיבות הספציפיות שלו. גם עם מגבלה רפואית ניתן לעיתים קרובות למצוא שיבוץ מתאים ומשמעותי בצה"ל. במידת הצורך, אפשר להתייעץ עם עו"ד צבאי כמו עורכת דין מירי יעקב גביש כדי לברר מהן האפשרויות הקיימות ואיך ניתן למקסם אותן.

 

הצהרה על אמונה דתית

במהלך שלב המיונים בצה"ל מועמדים שומרי מסורת, שמעוניינים להשתבץ ביחידות דתיות או לקבל תנאי שירות תואמים, צריכים להצהיר על כך במהלך המיונים. הצהרה כזו מחייבת עמידה במספר קריטריונים, ועל כן מומלץ להתכונן אליה מבעוד מועד – לאסוף אישורים מהרבנות או ממוסדות הלימוד, ולהיות מוכנים לענות על שאלות בנושא אורח החיים ואמונה.

 

אפשרות להתנדבות ליחידות מובחרות

שלב המיונים בצה"ל הוא הזדמנות עבור מועמדים שמעוניינים להתנדב ליחידות העילית או התפקידים המובחרים בצבא. רצוי לברר מראש מהם התנאים והדרישות הספציפיות לכל יחידה כזו, ולהגיע למיונים כשהמוטיבציה והיכולות הרלוונטיות בשיאן. עם זאת, חשוב לשמור גם על ציפיות מציאותיות, ולהכיר בכך שקבלה ליחידות מובחרות אינה בהכרח בשליטת המועמד, אלא תלויה בצרכי הצבא ובתחרות הקיימת.

 

המשך טיפול הצבא

במידה והמתגייס סובל מבעיות נפשיות או נמצא כבר במעקב ובטיפול אצל גורם פסיכולוגי/פסיכיאטרי אזרחי, ייתכן שהאבחון במיונים יפנה אותו להמשך טיפול במערך בריאות הנפש של הצבא. במקרה כזה, מומלץ להצטייד בכל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, ולשתף פעולה עם הבדיקה, כדי לאפשר להם להתאים את ההמלצות הטיפוליות.

 

היערכות נכונה היא המפתח

שלב המיונים בצה"ל מהווה צומת חשובה ומשמעותית עבור כל מועמד. כדי להצליח בתהליך, כדאי להכיר היטב את המרכיבים העיקריים שלו, להתכונן אליהם מבחינה מעשית ומנטלית, ובמקרה הצורך אף להיעזר בליווי מקצועי של גורם כמו משרד עו"ד מירי יעקב גביש. גביש מטפלת גם בסוגיות עריקות וגם פטור ממילואים עם ההיערכות הנכונה, ניתן לצמצם את החששות, למקסם את הסיכויים לשיבוץ מיטבי, ולפתוח את השירות הצבאי ברגל ימין.

מה חשוב לדעת לקראת שלב המיונים בצה״ל

בהחלט כן. בשנים האחרונות, הצבא אף הנגיש לומדה מקוונת שנועדה לאפשר למועמדים להתנסות ולתרגל את המבחן. ככל שמתרגלים יותר דרך הלומדה, כך ניתן להעלות את הסיכויים לציון גבוה יותר בדפ"ר. כלומר, השקעת זמן ומאמץ בהכנה יכולה בהחלט להשתלם בהמשך.

מומלץ לדווח על כך במהלך שלב המיונים בצה"ל. ההקלות הללו נועדו לאפשר למועמד למצות את הפוטנציאל שלו, והמערכת הצבאית לוקחת אותן בחשבון בעת קבלת ההחלטות. גילוי נאות על ההתאמות עשוי דווקא לסייע למערכת למצוא למועמד את השיבוץ המתאים ביותר עבורו.

כן, בהחלט. לעיתים, הליווי של עורך דין המתמחה בדיני צבא יכול להיות רלוונטי – למשל כשיש צורך בליווי צמוד יותר במהלך המיונים, או כשיש מגבלות רפואיות או משפטיות כלשהן שעלולות להשפיע על התהליך. עורך דין כזה יכול לפעול מול הגורמים הצבאיים הרלוונטיים ולוודא שזכויות המועמד נשמרות לאורך התהליך.

במקרים כאלו, סביר להניח שהמיונים יפנו את המועמד להמשך בדיקה על ידי גורמי בריאות הנפש בצבא. זה לא בהכרח דבר שלילי – מטרת הצבא היא לאתר מצבים שעשויים לדרוש התייחסות, ולהבטיח מענה מותאם ותמיכה רציפה במהלך השירות. המלצה חשובה במקרים כאלו היא להצטייד מבעוד מועד בכל התיעוד הרפואי הרלוונטי, ולגלות שקיפות ושיתוף פעולה מול הגורמים הצבאיים המטפלים. כך ניתן יהיה להבטיח את ההתאמות הנדרשות בהמשך הדרך.

"הדברים הנ"ל אינם מהווים יעוץ משפטי ולא ניתן להסתמך עליהם. כל מקרה ייבחן לגופו"
לשיתוף המאמר:
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על 114 ביקורות
×
js_loader
מירי גביש פרופיל קטן
עו"ד מירי יעקב גביש
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ
עם מירי >>