עלייה על מדים ושירות צבאי הם חוויות מכוננות עבור רבים מאיתנו. לצד ההתרגשות וההזדמנויות הטמונות בשירות, חשוב להיות ערים לאתגרים ולהיערך אליהם נכונה כדי להבטיח חוויה חיובית ומעצימה. במאמר זה נסקור את הנקודות המרכזיות שכדאי לשים אליהן לב כאשר עולים על מדים ובמהלך השירות הצבאי, וכיצד מתמודדים עם קשיים שעשויים לצוץ.
מסלול השירות – הצעד הראשון
לפני הגיוס, במהלך שלבי הקליטה בצבא, צה"ל מאפשר למועמדים לבחור מסלול מועדף עליהם. הצבא אומנם אינו מחויב לבקשות אלה אך אם נתוני החייל או החיילת מתאימים ומסתנכרנים עם רצונות הצבא יתכן מצב בו רצונות החיילים יתממשו. בחירת מסלול השירות המתאים היא נקודת הפתיחה למסע הצבאי. רצוי לבחון את הכישורים, השאיפות והעדפות האישיות, ולבחור תפקיד שיאפשר מיצוי עצמי ותרומה משמעותית. גם אם המסלול הנבחר אינו אידיאלי, חשוב לזכור שתמיד קיימת אפשרות למצוא פתרון ולערב גורמים שיכולים לסייע.
חוסן נפשי – המפתח להצלחה
במקרים רבים, שירות צבאי מזמן התמודדויות נפשיות לא פשוטות עבור אלה אשר עולים על מדים. גם אם הצבא שיבץ את המועמדים לשירות צבאי בתפקיד שרצו הם עלולים לגלות שיש פער בין הציפיות לבין המציאות ולרובם זאת תהיה התמודדות ראשונה מחוץ לבית וללא חסות ההורים. לחץ, שחיקה, ריחוק מהבית ושינוי סביבה עלולים לערער את היציבות הרגשית. לכן, חיזוק החוסן הנפשי, רכישת כלים להתמודדות עם מצבי משבר, ופנייה לעזרה מקצועית במידת הצורך – כל אלה יכולים להקל משמעותית על החוויה הצבאית
עולים על מדים – זכויות החייל
עבור חיילים אשר עולים על מדים, אחד הכלים להתמודדות עם המצב הוא להכיר לעומק את הזכויות וההטבות המגיעות לחייל, כמו גם את החובות והמגבלות הנובעות מהשירות. מימוש הזכויות בתחומי השכר, החופשות, הטיפול הרפואי וכד' יאפשרו לעבור את השירות בצורה מיטבית. במקרה של פגיעה בזכויות או התעמרות, אל להסס לפנות לסיוע משפטי, למשל משרד עו"ד מירי יעקב גביש.
תקשורת – המפתח לפתרון בעיות
מקרים של חוסר התאמה, קשיי הסתגלות או מצוקה נפשית במסגרת הצבאית אינם נדירים לאחר שחיילים עולים על מדים. במצבים אלה תקשורת בין החייל, משפחתו והמערכת הצבאית קריטית לפתרון משברים. חשוב שהחייל ומשפחתו יפנו לגורמים המתאימים – מפקדים, גורמי טיפול או עו"ד צבאי כמו עורכת דין מירי יעקב גביש, כדי למצוא מענה הולם ומהיר לקשיים. ללא תקשורת המצב עלול להחמיר ולהוביל להתדרדרות נוספת במצבם הנפשי של החיילים המתוסכלים ויוביל לפגיעה בתפקודו. הצבא מצידו אינו יכול להיענות לכל גחמה או דרישה מצד חיילים ומשפחותיהם אך לפעמים בדיקה של המצב בעקבות תקשורת של הצדדים יכולה לייצר פתרון נכון ומתאים שיאפשר לחיילים להמשיך לשרת בתפקיד וייתן לצבא חיילים חדורי מוטיבציה לשרת.
אילו קשיים עלולים להתעורר?
חיילים וחיילות אשר עולים על מדים עשויים להתמודד עם קשיים מגוונים במהלך שירותם הצבאי:
- ייתכן מצב של חוסר התאמה בין התפקיד שהוקצה לחייל לבין כישוריו ורצונותיו, מה שמוביל לתסכול ואובדן מוטיבציה.
- קשיי הסתגלות למסגרת הצבאית, ריחוק מהבית וסביבה תומכת, עלולים לערער את החוסן הנפשי. היעדר תמיכה וקשב מצד המפקדים והמערכת הצבאית מחריף את תחושת הבדידות והמצוקה.
- במקרים קיצוניים עלול המצב להתדרדר לדיכאון, עלייה או ירידה במשקל ואף עריקות. במצבים אלה חיוני לספק מענה הולם ומהיר לחיילים במצוקה, תוך גילוי רגישות לצרכיהם האישיים והנפשיים.
- מציאת פתרונות יצירתיים, כמו העברה ליחידה מתאימה יותר, וליווי צמוד של גורמי סיוע, יכולים למנוע הידרדרות ולהשיב את החייל למסלול בריא ותורם.
עריקות – מה עושים?
כאשר חיילים עולים על מדים הם מלאי תקווה וקצת חוששים אבל רובם לא מתכננים לא להתייצב לאחר שהתגייסו. עריקות מהצבא היא תופעה מדאיגה שעלולה לנבוע ממגוון סיבות, כמו קשיי הסתגלות, מצוקה נפשית או תסכול מתמשך. חיילים שבורחים מהשירות עלולים להידרדר למצבים קשים של דיכאון והתבודדות. עם זאת, גם במצבים אלה ניתן למצוא פתרון. ראשית, חשוב לפנות במהירות האפשרית לסיוע מקצועי, כמו עורך דין צבאי. גורם מייעץ, כמו עורכת דין מירי יעקב גביש, ילווה את החייל ומשפחתו, יסייע בהסדרת המצב מול הצבא ויפעל למזעור הנזקים. במקביל, יש לטפל בגורמים שהובילו לעריקות, כמו בעיות נפשיות או סביבה לא מתאימה. עם הליווי הנכון ותהליך שיקומי, ניתן לחזור למסלול תקין.
חזרה לחיים האזרחיים
מי שעולים על מדים מתקשים לדמיין את הרגע של ירידה ממדים. במיוחד במצבי המשבר חשוב לזכור כי השירות הצבאי הוא פרק קצר יחסית בחיים ואחריו משתחררים לחיים אזרחיים. במובן זה חשוב לשמור על פרופורציות ולהזכיר לחיילים שיש אור בקצה המנהרה. תהליך השיקום וההשתלבות מחדש עשוי להיות מאתגר, במיוחד לאחר שירות טעון או טראומתי. בנייה מדורגת של השגרה, תוך הסתייעות בגורמי תמיכה אישיים ומקצועיים, תסייע בהתאקלמות מחודשת ובמעבר מוצלח לפרק הבא בחיים.
שירות המילואים על קצה המזלג
רוב החיילים המשתחררים הופכים לאנשי מילואים. כאשר חיילי מילואים עולים על מדים השירות מזמן אתגרים משלו, בין השאר בתחומי הפרנסה והמשפחה. היכרות עם הזכויות, לרבות פטור ממילואים במקרים המתאימים, יכולה להקל על השילוב בין משימות המילואים למרקם החיים האזרחי. לאור העובדה שהתפקיד הצבאי אמור ללוות את החיילים למשך שנים, ישנה חשיבות לכך שכך שיש התאמה לתפקיד גם מצידו של הצבא. חייל מילואים שלא יהיה מרוצה מתפקידו יפעל להתחמק משירות מילואים. לעומת זאת חיילים המרוצים מהתפקיד והסביבה האנושית עשויים גם להתנדב מעבר לנדרש מהם.
לפני הגיוס והעלייה על מדים חשוב:
- לחזק את החוסן הנפשי ולרכוש כלים להתמודדות עם קשיים
- להכיר את הזכויות והחובות של החייל ואת הגורמים שניתן לפנות אליהם לעזרה
- לשמור על תקשורת פתוחה עם הגורמים הצבאיים והמשפחה
- לזכור שקיימים פתרונות גם למצבי משבר, ושחשוב לפנות לעזרה במקרה הצורך
במקרה של עריקות חשוב לפעול במהירות:
- ליצור קשר עם גורם מייעץ כמו עורכת דין מירי יעקב גביש לליווי וסיוע משפטי
- לשתף פעולה עם הגורמים הצבאיים כדי להסדיר את המצב
- לטפל בסוגיות הנפשיות או האישיות שהובילו לעריקות
- להבין שעם הליווי המתאים ניתן לצמצם נזקים ולחזור למסלול החיים התקין
התמודדות עם קשיים במהלך השירות יכולה לכלול:
- פנייה לסיוע מגורמי תמיכה צבאיים – מפקדים, קב"ן, ועוד
- תקשורת פתוחה עם המשפחה והסביבה התומכת
- קבלת ליווי מקצועי מעו"ד צבאי במקרה הצורך, כמו ממשרד עו"ד מירי יעקב גביש
- טיפול פסיכולוגי או רגשי אם נדרש לחיזוק החוסן הנפשי
- מיצוי הזכויות בהיבטים הנוגעים למצב – העברה ליחידה אחרת, חופשת מחלה וכד'
כחייל משוחרר חשוב להכיר את הזכויות הבאות:
- זכויות כספיות כמו פיקדון, מענקי שחרור, פיצויי פרישה וכד'
- הטבות בתחומי השכלה, תעסוקה, דיור ועוד
- זכויות סוציאליות ורפואיות כגון טיפול בפגיעות שאירעו במהלך השירות
- סוגיית הפטור משירות מילואים – במצבים רפואיים או אישיים מסוימים, בהתאם לקריטריונים
מימוש הזכויות המגיעות יסייע בהתמודדות עם החזרה לחיים האזרחיים ובהשתלבות מחדש בעולם האזרחי.