יום הגיוס הוא אחד הרגעים המשמעותיים והמרגשים ביותר בחייו של כל אזרח, ההופך ביום אחד מתלמיד תיכון לחייל בצבא הגנה לישראל. לצד כל ההתרגשות והגאווה הלאומית, יום הגיוס מלווה גם באופן טבעי בלא מעט שאלות וחששות. בכדי להקל עליכם את התהליך ולאפשר לכם כניסה חלקה לתקופת השירות הצבאי, הכנו עבורכם את המדריך למתגייס המתחיל
קבלת צו גיוס
במדינת ישראל קיימת חובת גיוס על כל אזרח ישראלי שהגיע לגיל 18 ולצד החובה החוקית, כולנו רואים בשירות הצבאי ערך נעלה ומרכזי בהווי הישראלי והזדמנות לתרום לחברה ולמדינה. לאחר שעברתם את שלב הצו הראשון, בו נקבעו הנתונים והמאפיינים האישיים שלכם, תקבלו קביעת שיבוץ (כ – 45 ימים לפני מועד הגיוס) ליחידה הרלוונטית ולאחר מכן, תקבלו צו גיוס.
מועדי הגיוס
בצו הגיוס תעודכנו בתאריך הגיוס שלכם, תאריך בו אתם נפרדים מהאזרחות ומתייצבים בלשכת הגיוס הקרובה למקום מגוריכם. ככלל, מועדי הגיוסים משתנים בין גברים לנשים:
נשים
מועדי גיוס חציוניים (אוגוסט – נובמבר / דצמבר – מאי)
גברים
מועדי הגיוס של גברים מתחלקים לשתי קטגוריות עיקריות:
- מתגייסים לשירות קרבי: אוגוסט, נובמבר – דצמבר, מרץ – אפריל.
- מתגייסים לשירות כלל צה"לי: אוקטובר ופברואר.
את מועדי הגיוס שנקבעו בצו הגיוס ניתן לדחות לצורך שנת שירות, מסלולים תורניים ומכינות קדם צבאיות וזאת לאחר פנייה מתאימה וצירוף כלל המסמכים הרלוונטיים.
אי התייצבות ליום גיוס
התייצבות לצו גיוס היא בגדר חובה כשאי התייצבות לצו גיוס אמנם אינה נחשבת עריקות מהצבא, אך בהחלט יכולה להיחשב עבירה פלילית, בגינה ניתן יהיה להשית על המועמד לגיוס סנקציות שונות, כמו צו עיכוב יציאה מהארץ ואף עונשי מאסר בפועל ובמקרים כאלו יהיה מומלץ להתייעץ מראש עם עו"ד המתמחה בתחום – עו"ד מירי יעקב גביש.
שרשרת החיול בלשכת הגיוס
תהליך החיול מתאר למעשה את הליך הפיכתם מאזרחים מן השורה לחיילים בשירות סדיר והוא מתחיל עם איסופם באוטובוסים של מתגייסים מתחילים. שרשרת החיול מתחילה בבקו"ם (בסיס קליטה ומיון) וכוללת מספר תחנות, ביניהן תוכלו לעבור באמצעות סריקת ברקוד אישי שתקבלו ולהלן רשימת תחנות בהן כל מתגייס מתחיל יצטרך לעבור:
- צילומי רנטגן של אזור הפה והשיניים (לצורך זיהוי בעת חירום).
- חיסונים (טטנוס, צהבת A וחיסון נגד דלקת קרום המוח). כדאי לדעת, כי ניתן לסרב לקבל אחד מהחיסונים או את כולם, גם ללא נימוק סיבת הסירוב.
- דגימת DNA.
- תספורת לפי נהלי צה"ל (לבנים ועבור מי שצריך).
- צילום פנים לתמונת החוגר.
- סריקת טביעת אצבע.
- אימות נתונים אישיים (שם מלא, כתובת ופרטי חשבון בנק לקבלת המשכורת הצבאית).
- קבלת דסקית וחוגר.
- קבלת ציוד מהאפסנאות, כשהציוד הבסיסי הינו – קיטבג, 3 זוגות של מדי א', מעיל א', נעליים, חגורה וכומתה.
המעבר בין התחנות עלול להימשך מספר שעות ולהיות מעייף למדי, אך לקראת הצהריים תקבלו הפסקת אוכל ותוכלו לחוות לראשונה ארוחה בחדר אוכל צבאי. בנוסף, בסוף היום תקבלו ערכת שי הכוללת פינוקים כמו חטיפים ומוצרי היגיינה שימושיים.
טיפים לייעול הליך הגיוס של מתגייסים חדשים
את הליך הגיוס של מתגייסים חדשים ניתן לייעל באמצעות מספר דרכים:
שאלון קדם גיוס
מילוי שאלון קדם גיוס יוכל לסייע לכם בקיצור משמעותי של זמני ההמתנה בתחנות החיול השונות, כשבאזור האישי באתר מתגייסים ניתן למלא מראש פרטים רלוונטיים.
התנהגות ראויה
את היום הראשון שלכם בצבא כדאי להתחיל ברגל ימין וליצור רושם חיובי ולפיכך, כדאי לשים לב למספר הגבלות של מתגייסים חדשים בשרשרת החיול, כמו למשל איסור עישון והכנסת ציוד אישי / מכשירים ניידים.
הגיעו מוכנים
אל יום הגיוס כדאי להגיע ערוכים ומוכנים, הן מבחינת הלבוש והציוד הרלוונטי שיעזור לכם לעבור את היום בנוחות (בקבוק מים, אוכל וכדומה) והן מבחינת הצטיידות במסמכים הרלוונטיים – תעודת זהות, פנקס חיסונים עדכני, צו התייצבות ועוד.
חושבים בגדול – מתכננים את העתיד
פעמים רבות, השירות הצבאי בצה"ל מהווה מקפצה לעולם התעסוקה ולכן, כדאי להתייחס ברצינות המתאימה לתקופת השירות שלכם ולנסות להבליט ככל האפשר את הכישורים והיכולות שלכם ואולי אפילו לקבל תעודות הצטיינות על פועלכם, באופן שיוכל לעזור לכם בעתיד.
מתגייס מתחיל – איזה ציוד כדאי להביא?
צה"ל אמנם דואג לספק את כל הציוד הנדרש לכל מתגייס מתחיל ויחד עם זאת, פעמים רבות עדיף שלא להסתמך רק על הציוד שהצבא מספק ולהגיע עם ציוד אישי שלכם (כמובן מסומן, כדי שתוכלו לזהות אותו בקלות), במיוחד בשלבים הראשונים של הגיוס, אז אתם נדרשים לעבור הליך טירונות ולהתכונן לשהייה ממושכת בבסיס.
חבילת ציוד בסיסית ומומלצת עבור מתגייס מתחיל כוללת – שעון, אביזרי היגיינה וטואלטיקה, מטען למכשיר הנייד, זוג משקפיים רזרביות (ככל ואתם מרכיבים), ספר / אביזר אחר שיוכל להעסיק אתכם בשעות הפנאי (ככל ויהיה לכם זמן כזה) ועוד פריטים שמניסיונכם יעזרו לכם לעבור בהצלחה שהות ממושכת מחוץ לבית.
עורך דין צבאי – אתם לא לבד
תקופת השירות הצבאי היא ממושכת ומאתגרת ובמהלכה, עלולים לצוץ לא מעט סוגיות בעייתיות הדורשות התמודדות מקצועית מול המערכת הצבאית ובכל מקרה בו צצות ועולות שאלות ותהיות בנוגע לזכויות המגיעות לכם, כדאי יהיה להתייעץ עם עו"ד צבאי בהתאם.
על כל אזרח בישראל שהגיע לגיל 18 חלה חובה חוקית לשרת בצבא ולאחר שהמועמד לגיוס קיבל צו ראשון ועבר מיונים מתאימים, הוא יקבל קביעת שיבוץ (כ – 45 ימים לפני מועד הגיוס) ליחידה הרלוונטית ולאחר מכן צו גיוס, בו יצוין את התאריך המדויק ולשכת הגיוס בה המועמד צריך להופיע ולהתחיל את שרשרת החיול, בסופה יהפוך מאזרח מן השורה לחייל בצבא הגנה לישראל.
שרשרת החיול מתחילה לאחר שיאספו אתכם באוטובוסים מהבקו"ם והיא כוללת מספר תחנות בהן כל מתגייס מתחיל יצטרך לעבור (באמצעות סריקת ברקוד אישי). בין התחנות הללו נמצאות – צילומי רנטגן, חיסונים (לא חובה), דגימת DNA, תספורת מתאימה, צילום פנים, סריקת טביעת אצבע, אימות נתונים אישיים, קבלת דסקית וחוגר וקבלת ציוד מהאפסנאות. כדאי לדעת כי, בהליך החיול תקבלו ארוחת צהרים וערכת שי הכוללת פינוקים שונים.
הליך הגיוס ומעבר בין תחנות החיול השונות יכול להימשך מספר שעות ולהיות מתיש למדי ובאמצעות היערכות נכונה, ניתן בהחלט לייעל את ההליך ואף לקצר את הזמנים. במסגרת ההיערכות המקדימה, כדאי יהיה להגיע עם לבוש נוח ומכובד ועם כלל המסמכים הרלוונטיים (תעודת זהות, פנקס חיסונים, צו התייצבות ועוד). בנוסף, מילוי שאלון קדם גיוס באתר האישי יוכל בהחלט לחסוך לכם זמן יקר בכל התהליך.
תקופת השירות הצבאי הינה ממושכת ומאתגרת וכוללת לא מעט רגעים בהם מתגייסים חדשים מוצאים את עצמם נאלצים להתמודד מול המערכת הצבאית. מאחר ומדובר במערכת שונה ממערכת המשפט האזרחי ובשל ההשפעה העתידית של סנקציות ועונשים שמערכת זו יכולה להטיל על החיילים, כדאי יהיה לברר את הזכויות המגיעות לכם עם עו"ד צבאי מומחה, שיכוון וילווה אתכם לאורך כל התהליך, תוך פריסת כלל האפשרויות המשפטיות המומלצות עבורכם.