להאזנה:
מס שבח מקרקעין הינו מס אשר מוטל על רווח הון הנוצר ממכירה של מקרקעין בישראל. תשלום המס צריך להתבצע תוך זמן מוקצב ממועד המכירה. משבר הקורונה אשר הכה בשלל תחומי החיים מכביד על קיומם של עסקאות וביצוע תשלומים, ביניהם תשלום מס שבח. לפניכם מידע נוסף על מס שבח, הוראותיו וההקלות הצפויות בו בימי הקורונה:
מהו מס שבח?
על פי חוק מיסוי מקרקעין, מס שבח הוא מס אותו מחשבים בעת מכירה של דירה או כל נכס מקרקעין אחר. המס מתייחס לרווח הון מהמכירה, כלומר, להשבחה בנכס. את ההשבחה מחשבים על פי ההפרש בין המחיר של המכירה ובין המחיר שבו היא נרכשה על ידי מי שמחזיק כיום בנכס. זאת, תוך כדי הצמדה למדד וקיזוז הוצאות שונות כגון הוצאות רכישה, השבחה, עמלות תיווך, שיפוץ, מיסים ואגרות רכישה, ריבית משכנתא ועוד. השיעור של מס שבח עומד על 25% מהשבח שנוצר במכירה.
הרפורמה במס שבח משנת 2014
בשנת 2014 נכנסנו תקנות חדשות אשר שינו מספר היבטים הנוגעים למס שבח. אותן תקנות ביטלו את הפטור הגורף מהמס וקבעו מספר כללים חדשים: מי שמחזיק בדירה אחת יחידה יקבל פטור מהמס רק אם הוא מחזיק בדירה לפחות לתקופה של 18 חודשים, כלומר הפטור שהיה על מכירה כל ארבע שנים בוטל. בנוסף לכך, נקבע כי חישוב המס יתבצע באופן יחסי לתקופת האחזקה על פי השינוי בהוראות החוק.
מועדי תשלום המס והאפשרויות לדחייתם
על פי סעיף 90 לחוק מיסוי מקרקעין, מוכר מקרקעין חייב לשלם את מס השבח תוך 60 ימים מיום המכירה. יחד עם זאת, בסעיף 51 לחוק קיימת אפשרות לדחות את מועד תשלום המס אם מתקיימים כמה מן התנאים המופיעים בו. מטרת הסעיף היא להקל על החיוב במס הנובע מהעסקה ולהתחשב במועדים שהתנו הצדדים לעסקה.
חשוב לדעת כי דחייה של התשלום בהתאם לסעיף גוררת איתה צבירת הפרשי הצמדה וריבית מהתקופה של המכירה ועד למועד התשלום עצמו. נראה אם כך, שעוד בטרם בחינת ההוראות הממשלתיות הנוגעות לתשלום מס שבח בתקופת הקורונה, קיימות כמה אפשרויות בחוק עצמו העשויות להקל על המצב הכלכלי של המוכרים המושפעים ממשבר זה.
כיצד בפועל ניתן לדחות מועד תשלום מס שבח?
כאמור, חוק מיסוי מקרקעין מחייב תשלום מס תוך 60 ימים ממועד עסקת המכירה. החוק מאפשר דחיית תשלום על פי סעיף 51, את בקשת דחיה יש להפנות לרשות מיסוי מקרקעין, תוך כדי עמידה בשלושת התנאים הבאים:
- על המוכר להוכיח שהחזקה במקרקעין עדיין נותרה אצלו.
- יש צורך להציג שהקונה עדיין לא שילם סכום העולה על 40% ממחיר הרכישה.
- יש צורך להוכיח שטרם ניתן ייפוי כוח בלתי חוזר לקונה או לכל אדם אחר לשם שינוי רישום הזכות במקרקעין.
תקנות שעת חירום לדחיית תשלום מס שבח
ביום 27.03.20 פורסמו תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (דחיית תקופות בענייני הליכי מס), התש"ף-2020. על פי התקנות, אשר נכון לעת זו תקפות עד לתאריך ה 31.05.20, קובעות כי חישוב פעולות מס מסוימות בחוק אינן לוקחות בחשבון את תקופת משבר הקורונה ויאפשרו החרגה של תקופה זו.
בין היתר הדבר נוגע לחוק מס שבח מקרקעין. בכך, התקנות לשעת חירום עולות על הוראות החוק הרגילות, ככל שהעיכוב בתשלום המס חל בתקופה המנויה בתקנות, הוא אינו ייחשב. ככל והעיכוב נובע ממשבר הקורונה אך אינו נופל תחת התקופה המנויה, דחיה תתאפשר בהתאם לתנאים המוניים בסעיף 51 לחוק.
הצהרה מקוונות על עסקת מקרקעין לתקופת משבר הקורונה
בצל משבר הקורונה, הציג אתר רשות המיסים בישראל אפשרות הצהרה על עסקת מקרקעין לאנשים אשר אינם מיוצגים על ידי עורכי דין. אפשרות זו מחליפה למעשה את הצורך בהגעה פיזית למשרדי המס באזור המגורים וכרגע פועלת לתקופת הקורונה בלבד.
את ההצהרה יש לשלוח בדואר אלקטרוני ויש לצרף אליה את טפסי הצהרה (7000-7002, בהתאם לסוג העסקה) בנוסף לכך הצהרה ידנית על אימות הנותנים, שומה (הערכה) עצמית של סכום המכירה, הסכם המכר, אישורים, נוסח טאבו ותעודת זהות לצורך זיהוי, וכן כל מסמך הרלוונטי למכירה.
את המסמכים ניתן לשלוח בדואר אלקטרוני לכתובת: p.shuma2@taxes.gov.il יש לציין שהשירות באתר רשות המיסים ניתן בחינם והוא מוגבל לתקופה זו בלבד.
משבר הקורונה הביא עמו טלטלה עולמית והוא ממשיך להשפיע על כלל תחומי המשק. המשבר אינו פוסח על שוק הדיור ועל העסקאות אשר מבוצעות בו. לאור מצב הדברים, קיימת אפשרות דחיה של תשלום מס שבח מקרקעין המוטלת על מוכרי דירות. על מנת להבין יותר אודות המצב והאפשרויות העומדות בפניכם, פנו לעורכת הדין מירי יעקב גביש לייעוץ מקצועי ומנוסה בתחום המקרקעין!