אירועי ה-7 באוקטובר תפסו אותנו בהלם מוחלט והביאו לפתיחת מלחמת חרבות ברזל כנגד ארגון הטרור חמאס. רבים מאיתנו עקבו אחר התפתחות העניינים באמצעות כלי התקשורת השונים, אך ישנם כאלו שנכחו פיזית באירועים הללו, גילו גבורה שכלל לא ניתן להעלות על הדעת ופעלו להדוף את מתקפות המחבלים ולהציל אזרחים רבים. כזה הוא סיפורה של סא"ל אור בן יהודה, מפקדת גדוד קרקל
הרגעים הראשונים של ה – 7 באוקטובר
ה-7 באוקטובר 2023 התחיל כמו עוד יום שבשגרה עבור סא"ל אור בן יהודה, מפקדת גדוד קרקל, שסגרה את אותה שבת בבסיס. אור התחילה את היום בשעה 6 בבוקר, כשהכל התנהל כרגיל עד שב-06:30 החלה סדרת פיצוצים עזים מהאוויר. סמ"פ מהמוצב הצפוני דיווח על נפילות בסביבה, מה שגרם לה להבין כי מדובר במצב חריג.
עם תחושת חוסר ודאות, יצאה במהרה עם התאג"ד לכיוון צפון, כשבראשה שאלות רבות על המתרחש, והבינה כי הכוחות נמצאים תחת ירי פצמ"רים. בשעה 07:05, כאשר הגיעה למוצב, ראתה מקרוב כי רקטות נחתו על ציר פילדלפי ונתקלה במראות קשים, כשנראה כי הלוחמים במוצב נמצאים במצב של הלם מוחלט ומחכים לתדריך.
למרות ההלם וחוסר הוודאות סביב המתרחש מסביב, אור התארגנה במהירות, הסבירה לפיקוד את מצב החירום והחלה לחלק משימות בצורה מסודרת, כשהלוחמים מתעשתים בקצב מהיר ומגלים מוטיבציה גבוהה לבצע כל משימה במטרה להדוף את המתקפה ולהעניק טיפול לפצועים.
האזינו לפודקאסט של מירי יעקב גביש בנושא
גבורה תחת אש ב –7 באוקטובר
כשהשמועות על כך שמוצב סופה נכבש מתחילות להגיע והחיילים מתחילים לעכל את מראות ההרס מכל עבר, כולנו מתחילים להבין כי מדובר באירוע גדול ובלתי שגרתי וכי מלבד ההתמודדות של כוחות הביטחון מול מחבלי חמאס, הרי שקיימת סכנה ברורה גם לאזרחים הנמצאים ביישובי העוטף.
"במוצב אליו הגענו", מספרת אור, "היו כ – 40 – 50 לוחמים ולוחמות. בשלב הראשוני, יצאנו כ – 12 לוחמים במטרה להגיב במהירות האפשרית, כשבהמשך הקפיצו את כל החטיבה. במקביל, פלוגת טנקיסטיות התחילה לעשות את דרכה לכיוון המוצב, כשבדרך הן מנהלות לחימה מול קבוצות של מחבלי חמאס. אמנם עוד היינו בהלם מוחלט, אך היוזמה היתה בצד שלנו והבנו כי עלינו לצאת להתקפה, אחרת המצב יכול להיות גרוע הרבה יותר, במיוחד אם המחבלים יצליחו לממש את תוכניותיהם ולחדור אל יישובי העוטף."
מה גרם לכם להמשיך ולתפקד בצורה הרואית?
"אף אחד לא מכין אותך לרגעים האלה בהם הכל נראה שחור ואתה ממש רואה את המוות בעיניים. לצד סערת הרגשות, תמיד עלה לי בראש המחשבה כי הלוחמות והלוחמים הם כמו הילדים שלי ולכן, עליי להיות חזקה גם בשבילם, כך שהצלחתי להעלות חיוך מאולץ ולהניע את כולם לצאת ל – 12 שעות לחימה מטורפות.
בסופו של דבר, הצלחנו לטהר את המוצב ממחבלי החמאס והבנו בדיעבד כי הם היו ממש בדרכם אלינו. ככל ולא היינו לוקחים יוזמה ויוצאים בהתקפה, אני לא רוצה לחשוב כיצד הסיפור היה נגמר."
שילוב לוחמות בסדיר ובמילואים
במהלך מתקפת 7 באוקטובר, הלוחמות הוכיחו גבורת לב יוצאת דופן במצבים קשים ומסוכנים. הן פעלו באומץ תחת אש, במצבים לא צפויים והיו חלק בלתי נפרד מהמאמץ הקרבי. המערכת הצבאית, ששואפת להיערך לכל אתגר, זקוקה לכוחות לוחמים איכותיים ויעילים, כך שגבורת הלוחמות היא עוד ציון דרך בדרך לשינוי התפיסה שנעשה בשנים האחרונות במערכת הצבאית וההכרה ההולכת וגוברת כי גם נשים יכולות להשתלב בתפקידי לוחמה בסדיר ובמילואים ולהוות חלק משמעותי במאמץ המלחמתי ושמירה על הביטחון של אזרחי המדינה.
סיפורי הגבורה של לוחמי ולוחמות צה"ל ב-7 באוקטובר הוא עדות לנחישות, אומץ ותחושת שליחות שאין שנייה לה. אם אתם זקוקים לייעוץ משפטי בנושאי צבא וזכויות חיילים, עו"ד מירי יעקב גביש כאן כדי לסייע. צרו קשר עוד היום לקבלת ליווי מקצועי ואישי!
ביום ה-7 באוקטובר 2023, מוקדם בבוקר, החלה מתקפת חמאס על יישובי העוטף. לאחר הפיצוצים הראשונים, מפקדת גדוד קרקל, סא"ל אור בן יהודה, קיבלה דיווחים על חדירת מחבלי חמאס למוצבים וכי הם מתקדמים במהירות במטרה להגיע אל יישובי העוטף. למרות חוסר הוודאות והשמועות הזורמות על גודל האירוע, אור פעלה במהירות להיערך לקראת התמודדות ישירה מול מחבלי החמאס, תוך חלוקת תפקידים והוראות לצוות הלוחמים והלוחמות בשטח.
תפקוד תחת אש דורש תיאום, תכנון, וקור רוח. על המפקדים והלוחמים לשמור על גמישות מחשבתית, להבין את גודל הסיטואציה ולנהל את המשאבים הקיימים בצורה היעילה ביותר. סא"ל אור וצוות הלוחמים והלוחמות, למרות תחושת ההפתעה והכאב, קיבלו החלטה אמיצה להתקדם ולהילחם, כשגבורת הלוחמים והלוחמות הייתה גורם מכריע בבלימת התקדמות כוחות חמאס, שתכננו להגיע אל יישובי העוטף ולפגוע באזרחים.
אירועי ה-7 באוקטובר הדגישו את החשיבות של שילוב נשים בתפקידי לוחמה. הלוחמות שהשתתפו בלחימה הממושכת הראו גבורת לב ונחישות, שהביאו בסופו של דבר לניצחון הרואי בשדה הקרב. כתוצאה מכך, המערכת הצבאית החלה להכיר ביתרונות של שילוב לוחמות בשדה הקרב, דבר שמוביל לשינוי תפיסתי בהכרת יכולת הנשים להשתלב בתפקידי לוחמה בסדיר ובמילואים.